Експерт назвав партії, які можуть оштрафувати і позбавити держфінансування

19:59 7 квітня 2017 р.

Фото до новини

Сьогодні Національне агентство з питань запобігання корупції розглядає фінансові звіти парламентських партій за минулий рік. За результатами цього розгляду, можливо, окремі партії будуть оштрафовані та позбавлені державного фінансування. Мова йде про політичні партії «Батьківщина» та «Самопоміч».

Про це сьогодні, 7  квітня, під час круглого столу на тему: «Фінансова еволюція українських партій: реформа чи імітація?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив голова Центру політичних студій та аналітики «Ейдос», голова наглядової ради при НАЗК Віктор Таран.

- У них виявлені порушення в частині непрозорих внесків та прихованого корупційного фінансування. Якщо таке рішення сьогодні приймуть і політичні партії, які представлені у парламенті, будуть позбавлені державного фінансування, то ми вважатимемо, що реформа зрушилася, - каже він.

Як приклад, експерт наводить випадки сплати великих грошових сум як внесків від пенсіонерів на рахунки окремих партій.

- Можливо і є пенсіонер, який може сплатити по 15-20 тисяч гривень внесків. Але перевірка НАЗК показала, що ці пенсіонери цих внесків не робили, - говорить Віктор Таран.

Також у фінансових махінаціях підозрюють партії «Народний Фронт» І «Блок Петра Порошенка». Їх, можливо, фінансування не позбавлять, але оштрафують.

Нагадаємо, що у липні 2016 року набрали чинності ключові положення Закону «Про фінансування партій». Новий закон передбачив, що партії будуть інакше звітувати про свою господарсько-фінансову діяльність.

Раніше партії подавали умовно-податковий звіт та публікували в «Голосі України» узагальнену табличку, з яких можна було отримати загальне розуміння про доходи та видатки партій. Відтепер партії повинні щоквартально та щорічно подавати звіти, з яких вже можна довідатися про структуру доходів та видатків партій, хто їх фінансує, яким реально майном володіють партії, хто його надає в оренду, яку діяльність веде партія.

- Ми отримали доступ до інформації про майно партії, гроші партії та про те, в яких банках вони ці гроші зберігають, - наголошує Віктор Таран.
У 2016 році парламентські партії отримали з державного бюджету 195 млн 516 тис гривень або майже 6,5 млн євро. Цього року отримають 442 млн 400 тис гривень або 14 млн 700 тис євро.

- Ми побачили у звітах негативні тенденції. Ми побачили факти, які можуть свідчити про тіньове фінансування політичних партій, непрозорий та непропорційний розподіл коштів між центром і окремими регіонами, є осередки-улюбленці та осередки-сироти. Також партії витрачають кошти на приховану політичну рекламу та не витрачають кошти на популяризацію своїх ідей, аналітику та навчання своїх працівників, - говорить аналітик.
З тих 195 млн гривень партії використали 161 млн 858 тис гривень. Дві партії – «Народний Фронт» та «Самопоміч»  повернули до бюджету невикористані кошти.

- Ми вважаємо, що це через те, що в цих двох партіях є проблеми з регіональними осередками. І партії не змогли ці кошти осилити. У «Народного фронту» - проблеми з партійними осередками по всій Україні, а у «Самопомочі» - проблеми на півдні та сході України. «Опозиційний блок» минулого року офіційно відмовився від 21 млн грн бюджетного фінансування, хоча цього року вони кошти взяли, - робить висновки Віктор Таран.

Отож, аналізуючи фінансові звіти політичних партій, експерти зауважили дуже велику кількість анонімних внесків, що заборонено законом та фінансування окремих партій з офшорів.

- Це - «Батьківщина» та БПП. До речі, гроші в бюджет вони повернули, - говорить голова Центру політичних студій та аналітики «Ейдос».
Також дослідження виявило, що партії приховували реальні зарплати своїх працівників.

- Низка парламентських партій показували, що їхні працівники працюють за мінімальну зарплату - 1380 гривень. В той час як низка непарламентських партій показували зарплату - 8-10 тисяч гривень. Проте коли з’явилося державне фінансування, то в грудні ці ж самі партії показали зарплати на рівні 10-12 тисяч гривень. Ми вважаємо, що ці партії доплачували своїм працівникам в «конвертах». Ми цього не можемо довести, хоча питали працівників.

Але вони не зізналися, - розповідає експерт.

Також, не зважаючи на вимоги закону, тільки одна партія показала балансову вартість майна. Це – «Укроп», але вона - не парламентська партія.
Крім того, з надходженням бюджетних грошей, партії почали показувати кількість своїх працівників.

- Так, до жовтня у «Народному фронті» не працювало жодної особи, після жовтня їх стало аж 601. У «Самопомочі» кількість працівників зросла від шести до 199  осіб. Ми показуємо ті партії, у яких нетипово зросла кількість працівників, - підрахував аналітик.

Він також зауважив, що новий закон про фінансування політичних партій показав, що спеціалісти і так знали. Тобто, що в Україні зареєстровано дуже багато порожніх партій.

- З 351 зареєстрованих партій тільки 200 подали звіти. А з них тільки 50 подають хоч щось, а менше 20 партій мають на рахунках понад 50 тисяч оборотних коштів. Тобто у нас реально є близько 20 партій. Тому ми вносимо зміни до закону, щоби партії, які не працюють впродовж року, ліквідовувати, - каже Віктор Таран.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів