Екс-начальник львівської юстиції розпочинає збір підписів за відставку міністра

13:17 11 червня 2018 р.

Фото до новини

Колишній начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський ініціює збір підписів за відставку свого колишнього начальника, міністра юстиції України Павла Петренка.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 11 червня, під час прес-конференції на тему:

«Чому Міністр юстиції Павло Петренко має піти у відставку? 5 відкритих запитань до міністра», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив екс-начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

- Думаю, ми наступного тижня розпочнемо цю процедуру. У мене достатньо прихильників, щоби зібрати певну кількість, - зауважив юрист. 

Тому, за його словами, наступного тижня громадськість може поставити на проспекті Свободи у Львові намет, де кожен охочий підпишеться за відставку Павла Петренка. Зібрані підписи разом з вимогою про відставку передадуть Прем’єр-міністрові України. 

Це – плата за непослідовні дії міністра юстиції, про які нагадав Ярослав Жукровський. 

- Нещодавно Конституційний Суд ухвалив рішення, яким визнав неконституційними положення Кримінального процесуального кодексу щодо утворення в структурі Мін’юсту слідчих підрозділів для розслідування злочинів, вчинених у пенітенціарних установах. Цей закон активно просував міністр юстиції. І фахівці Центру політико-правових реформ вважають, що за цей закон, який завідомо не відповідав вимогам Конституції, міністр повинен відповідати. В європейських демократіях, якщо ти вчинив неконституційні дії, то йдеш у відставку. Мені дивно, що мене звільнили за накази, які сьогодні визнані законними, - говорить екс-начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області. 

Нагадаємо, що Ярослава Жукровського було звільнено 29 грудня 2017 року. На цій посаді він пропрацював з серпня 2015 року. І запам’ятався своїми неординарними та різкими рішення, в тому числі і звільненнями своїх підлеглих, які тривалий час очолювали різні підрозділи юстиції у Львові та області. Ярослав Жукровський звинуватив їх у неробстві та корупції. Але більшість з тих осіб, колишніх працівників юстиції, у різні способи повернулися на посади. 

- Я впевнений, що вони повернулися, аби займатися тим, чим займалися й раніше. Наприклад, призначення шістдесятирічного Романа Мазура заступником начальника головного управління юстиції у Львівській області. За час, коли він був начальником міської юстиції, він не зміг організувати процес ліквідації цієї установи та належно організувати передання реєстраційних архівів. Я про це міністру двічі говорив. Міністр двічі давав слово, що такого рішення прийнято не буде. Також цю особу було звільнено 2 лютого за невідповідність займаній посаді. Два місяці він перебував на лікарняному. За цей час наказ про звільнення скасовують, і він повертається на посаду, - розповідає екс-начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

Що стосується звільнення самого Ярослава Жукровського, то він має намір доводити у судах всіх рівнів неправомірність цьго рішення. Під час прес-конференції Жукровський продемонстрував подання, на підставі якого відбулося звільнення.

- Це подання на ім’я в.о. державного секретаря за підписом членів дисциплінарної комісії. Тут є тільки підпис, а дати немає. Це означає, що цей документ робили «на коліні». Міністерству має бути соромно, що видають такі документи, - кепкує юрист зі своїх колег. 

Ярослав Жукровський звернувся до суду з вимогою визнати його звільнення недійсним. 7 травня Львівський окружний адміністративний суд відмовив йому в задоволенні позову щодо скасування наказу про його звільнення.  

- Сьогодні я подаю апеляційну скаргу. Чомусь так поспішали прийняти це рішення, що вчинили низку помилок правового характеру, за які соромно. У судовому рішенні йдеться про районні управління юстиції, які були два роки тому ліквідовані, - наголошує колишній очільник львівської юстиції.

За словами Ярослава Жукровського, коли його почали цькувати за запитання до своїх підлеглих про день народження Степана Бандери, він не зрозумів, що це є початок його звільнення. 

- Після інших трьох дисциплінарних проваджень мене звільнили. У міністра не вистачило мужності зателефонувати мені і сказати: «Чоловіче, ти не відповідаєш займаній посаді, у нас є інше бачення, ти маєш піти з цієї посади», - дорікнув колишньому начальнику Ярослав Жукровський. 

Павло Петренко запропонував звільненому підлеглому посаду свого радника. 

- Я відмовився. Я маю намір довести незаконність свого звільнення. Повернутися на посаду на місяць-два. Завершити те, що почав. І піти. Я і так вже планував звільнятися. Я казав міністрові, що я за місяць буду звільнятися сам, я надто втомився і потребував відпочинку. Проте мені цього не дозволили, - сказав екс-начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів