Другий форум медійників у Львові зібрав журналістів семи країн (відео)

12:16 14 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Упродовж двох днів на ІІ медіафорумі у Львові відбудуться дев’ять дискусій, зокрема – про важливість незалежних ЗМІ, про те, чи вдасться подолати інформаційну стіну Путіна, про пропаганду у медіа у час війни, про те, як представлена Україна у закордонних ЗМІ.


Відео: Львівська міська рада

Журналісти зі семи країн світу, зокрема України, Білорусі, Росії, Польщі, Німеччини, США, зібрались у Львові на ІІ медіа-форум, ініційований міською владою. Цьогоріч головна тема – «Війна, політика, корупція. Медіа: гравець чи інструмент?».

Упродовж  двох днів журналісти обговорюють найактуальніші теми. Загалом це дев’ять дискусій – про важливість незалежних ЗМІ, про те, чи вдасться подолати інформаційну стіну Путіна, про пропаганду у медіа у час війни, про те, як представлена Україна у закордонних ЗМІ.

Якихось досліджень чи глибоких роздумів на ці теми не було, радше кожен з представників медіа ділився власним досвідом чи говорив про те, що найбільше болить. Генеральний директор «Першого національного» Зураб Аласанія не оминув увагою створення Суспільного телебачення в Україні. Бо це вважає стратегічним завданням для країни. Він переконаний, що державні ЗМІ мають бути просто закриті. За його словами, Національна телекомпанія вже не вкладається у термін 1 січня наступного року розпочати Суспільне мовлення. Тому його дуже дивує заява політика Миколи Томенка, який ніби має працювати в уряді, що не треба поспішати з Суспільним мовленням. Зураб Аласанія каже, що надалі у багатьох політиків є бажання зберегти «совєтську систему державного телебачення».

«Час від часу в уряді якась політична воля вибухає. Я не дивуюсь, бо є інші справи у них, аніж Суспільне телебачення. Але мине 5, 10 років і воно має відбутись, бо це стратегічне питання. Три місяці лежав пакет документів, і вони в уряді не бачили. Говорили, що треба створити публічне акціонерне товариство, це публічне товариство належить 100% державі у всіх акціях, і вони це зробили, і починається друга хвиля спротиву», – каже Зураб Аласанія.

Окрім політиків проти створення Суспільного телебачення виступає багато  працівників державних ЗМІ, а їх підтримує у кожній області місцева влада. Найбільшою загрозою для створення Суспільного мовлення медійник називає те, що політики-популісти і можуть скористатись консервативною позицією народу. А без Суспільного мовлення на державу очікує крах, наголосив Зураб Аласанія.

Люди потребують чесних медіа

Нині  для Україні, коли тривають бойові дії на Сході, роль медіа дуже важлива у відстоюванні незалежності держави і розвитку суспільства. Про це зазначали багато спікерів під час дискусій.

Польський журналіст, медіа-експерт Ян Пєкло зауважив у коментарі Радіо Свобода, що українське суспільство потребує правдивих ЗМІ. Люди після Майдану дуже  відчувають і відрізняють правду від брехні. Тому не можна зіпсувати те, що було напрацьоване.

«Щоби перейти з героїчного рівня до нормального життя, не змарнувати того потенціалу, який дав Євромайдан для України і для світу. Важливим є людський фактор, але ще є і  політичний. Україні потрібна підтримка Європи і США», – зауважив експерт.

На другий день форуму мова йтиме про те, як Україна представлена у закордонних ЗМІ, що слід зробити аби не програвати інформаційну війну Росії, дискутуватимуть медійники і про корупцію у медіа.

Про це повідомляється в сьогоднішній публікації Галини Терещук «Журналісти відіграють важливу роль у збереженні незалежності України – із медіа-форуму у Львові» на сайті «Радіо Свобода»

Як інформував «ЩЛ», у Львові стартував форум кількасот професійних медійників і понад 40 спікерів зі семи країн світу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів