До Львова повернувся його Лицар – Юрій Змієборець, який збиратиме кошти для війська (відео)

14:20 30 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Олександр Мазуренко / прес-служба Львівської міськради

У середу перед входом до Ратуші знову постала статуя патрона найбільшого міста на заході України, яку вирізьбив зі суцільного стовбура липи у 1916 році скульптор Ян Юліуш Нальборчик.


Відео: Західна інформаційна корпорація

Як повідомила в середу «Щоденному Львову», прес-служба ЛМР, до нашого міста повернувся Львівський Лицар – статуя, вирізьблена з суцільного стовбура липи у 1916 році скульптором Яном Юліушем Нальборчиком. Сьогодні, 30 липня, її урочисто відкрили, й відтепер Львівський Лицар біля входу в Ратушу збиратиме кошти для потреб зміцнення українського війська.

Прес-служба міської ради також цитує сказане з цього приводу міським головою Андрієм Садовим:

«Я хочу подякувати Андрію Салюку за цю добру ідею, хочу подякувати усім небайдужим львів’янам, усім громадським організаціям, яких є достатньо багато, за те, що у той чи інший спосіб долучаються до доброї справи – забезпечення нашої армії, військових. Сьогодні вся економіка нашої держави повинна бути переведена на військові рейки.

В Україні війна. Треба збільшувати замовлення на бронетанкові заводи, на авіаційні заводи.

Кожна громада у кожному місті повинна сьогодні зробити переорієнтацію в сторону підтримки наших збройних сил. Це ми робимо як міська влада. Громадські організації сьогодні повинні мати завдання номер один – кожен в міру своїх можливостей.

Львівський Лицар – це добра історія 1916 року, яка сьогодні нас надихає на нові зрушення. Думаю, ця акція збере не один мільйон додаткових коштів, які будуть використані на убезпечення наших вояків, щоб хлопці могли воювати і знати, що вони забезпечені. Ми будемо про них усіх дбати», - розповів Андрій Садовий, міський голова Львова».

Натомість голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк розповів

«Зараз у термінологію львів’ян увійшли слова, яких ми раніше не вживали: термовізор, коліматор, ноктовізор. Ми навіть знаємо, скільки це коштує.

Величезна кількість волонтерів з усієї України допомагає нашим воякам на Сході настільки, наскільки може, допомагає, щоби вони вернулися живі-здорові, щоби краще могли оберігати нас з вами і нашу Батьківщину. У 1916 році львів’яни зіткнулися зі схожим.

Вони створили Львівського Лицаря, фотографію якого ми зараз бачимо на банері на Ратуші і який зараз зберігається у Чорній кам’яниці Історичного музею (пл. Ринок, 4). Кожен з мешканців Львова, хто давав пожертву на покращення обороноздатності війська, мав право забити цвяшок в обладунки цього Лицаря, зміцнити його і тим самим зміцнити військо.

Через 100 років ми маємо таку ж ситуацію, коли Росія знову виступила агресором проти нас. І ми мусимо також збирати кошти і допомагати нашому війську. Тому ми зараз говоримо про повернення Львівського Лицаря. 

Сьогодні Львівський Лицар повертається не у формі такої ж скульптури. Ми говоримо про повернення символу.

Сьогоднішній Львівський Лицар є у постаті Юрія Змієборця, який є і патроном Львова, і опікуном наших військових, які зараз на Сході захищають нас з вами. Сьогодні ми б хотіли, щоб цей Лицар, який є продовженням традиції, став уособленням волонтерської допомоги на потреби військових.

Ідея цього Лицаря, вирізьбленого у 1916 році, така, що кошти йшли на потреби зміцнення обороноздатності, посилення закупівлі зброї для війська. Сьогодні за зібрані пожертви ми будемо закуповувати техніку, обладнання, яке допоможе нашим патріотам безпечніше воювати.

Це прилади нічного бачення, тепловізори, коліматори та інше обладнання.  Я хочу особливо подякувати Роману Зеліньку і Остапу Лозинському, які намалювали Святого Юрія Змієборця, а також Василю Качмару, який карбував тризуби».

Своєю чергою, поранений учасник АТО зі Львова Тарас Милян звернувся до громадськості з такими словами:

«Почуття мене просто переповнюють. Я надзвичайно вдячний львівській громаді за підтримку, за той креатив, який вони проявляють, за те, що, перебуваючи на Сході, ми відчуваємо опіку нашої громади.

Повірте, вона дуже багато значить. Тому що коли ти там тривалий час не маєш якоїсь вісточки, а приходять приємні звістки про передачі допомоги для наших бійців, чи то Збройних сил, чи Національної гвардії, це дуже багато значить. Почуття переповнюють. 

Я дуже радий, що мені випала честь сьогодні бути тут, брати участь у цій акції. Хочу подякувати вам від усіх моїх бойових товаришів-побратимів, які зараз перебувають у госпіталях на лікуванні. Розраховуйте на нашу підтримку в подальшому, як тих, хто воює, так і родин тих, хто загинув».. 

Довідка

1916 року Львів стояв перед небезпекою російської агресії. На потреби мобілізації та на зміцнення своєї обороноздатності, львівська громада провадила збір коштів. Для залучення благодійних пожертв на потреби війська у Львові був створений Львівський Лицар. Лицаря вирізьбили з дерева, і кожен, хто складав пожертву на зміцнення війська, мав право забити в обладунки лицаря металевий цвяшок, у такий спосіб «зміцнивши» дерев’яного лицаря уже металевими латами.

Статуя розміщувалась на Гетьманських валах у спеціальному павільйоні, спроектованому Вітольдом Долинським.

Нині Львівський Лицар зберігається у приміщенні Львівського історичного музею у холі Чорної кам’яниці на площі Ринок.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів