Держсекретар США пригрозив у Женеві замороженням рахунків Путіна на $40 млрд.

23:55 19 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: svoboda.org

Про це повідомили: в суботу – політтехнолог Тарас Березовець, а напередодні – «The Times».

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу «Berta Communications» Тарас Березовець повідомив сьогодні, 19 квітня, коментарі кореспонденту інтернет-видання «Gordonua.com», що Росія підписала Женевські угоди під загрозою третього пакету санкцій, у тому числі і особисто проти президента РФ Володимира Путіна. Дослівно ж він сказав таке:

«Спільна заява за підсумками зустрічі в Женеві – це не юридичний документ, і розраховувати на те, що він визначить умови роззброєння сторін, було б дуже наївно. Так само наївно було б сподіватися, що в документі, підписаному чотирма сторонами, буде засуджена інтервенція і прийняті зобов’язання відводу російських військ.

Найважливіший позитив переговорів – умова деескалації напруженості на сході України і те, що ці переговори взагалі відбулися. Компроміси погані тим, що для отримання результату потрібно йти на поступки. Але в дипломатії відсутність результату – вже позитивний результат. Було б набагато гірше, якби переговори не відбулися.

Заява за їх підсумками, безумовно, не ідеальна, але вона оптимальна, якщо врахувати те, що взагалі можна було отримати. Навіть цей неідеальний документ не вдалося б підписати, якби на Росію не чинився тиск у вигляді економічних санкцій.

Найважливіше з американської позиції – це вимоги дееласкалаціі напруженості з української та російської сторін. Зокрема, було сказано – якщо російська сторона відмовиться виводити свої підрозділи зі східної України, настане третій етап санкцій, які були розроблені ще до женевської зустрічі.

Головним фактором, що вплинув на поступки з боку Росії, була пряма загроза заблокувати багатомільярдні рахунки президента Росії Володимира Путіна в швейцарських банках. Список цих санкцій був озвучений в той момент, коли Дещиця вийшов за двері і залишилися тільки Керрі, Ештон, Лавров і міністр закордонних справ Великобританії.

У числі санкцій були названі і ті, що стосуються особисто Путіна. Йдеться про блокування 40 мільярдів доларів, що перебувають на швейцарських рахунках. Ці кошти вже виявлені американською фінансовою розвідкою, і було сказано прямим текстом, що російський президент не зможе зняти або перевести ці гроші».

А напередодні про це писала й впливова британська лондонська газета «The Times». Це видання також стверджує, що Путін, особистий статок якого оцінюється в кілька десятків мільярдів доларів, може скоро потрапити під особисті санкції Сполучених Штатів Америки.

Газета нагадує, що першим про таку можливість заговорив глава Державного департаменту США Джон Керрі. На думку журналістів «The Times», напевно, останньою краплею стане невиконання недавно взятих в Женеві на себе зобов'язань з вирішення українсько-російських проблем.

«The Times» вважає, що спеціально підібрані фінансові фахівці США зараз перебувають на низькому старті і тільки чекають невиконання Путіним взятих на себе зобов'язань. «А фахівці в США, треба сказати, чудові – саме вони повністю успішно «розкопали» всю фінансову систему в «Аль-Каїди», – стверджує британська газета.

Напередодні в пресі з'явилися повідомлення про те, що Росія несподівано відмовила США в інспекційному польоті над своєю територією в рамках Договору з відкритого неба, що пов'язали з можливим посиленням угруповання на кордоні з Україною, що є грубим порушенням домовленостей. Відтак США, пише «The Times», готові розіграти особисту карту відносно президента Путіна, якщо він вирішить направити війська в східну Україну».

Газета нагадує про передбачувані 40 млрд. доларів Путіна. Раніше російський політолог Станіслав Бєлковський стверджував, що Путін контролює нафтотрейдера «Gunvor», який донедавна майже наполовину належав бізнесменові Геннадію Тимченку, вже став жертвою американських санкцій.

Тимченко повідомляв, що продав свою частку партнеру за день до оголошення санкцій і перевів мільярди в російські банки. Офіційно зв'язок Путіна і «Gunvor» категорично заперечується, однак «The Times» повідомляє: «Джерела в розвідслужбах Заходу припускають, що особистий статок Путіна, накопичений завдяки солідним часткам акцій в російських енергетичних компаніях, надійно зберігається на рахунках у Швейцарії».

Джерела в уряді США – також анонімні – висловили впевненість, що будь-які активи Путіна розміщені не від його імені. І простежити їх зв'язок з президентом Росії «безумовно буде непросто».

Утім, підкреслюється, що «в міністерства фінансів США є особливі слідчі повноваження» і великий досвід. Аджераніше у заходах щодо введення санкцій задіяний відділ антитерористичної і фінансової розвідки Мінфіну США, який минулого провів успішні операції з пошуку і заморожуванні іноземних активів «Аль-Каїди».

«Цей відділ буде нести відповідальність за відстеження активів Путіна за кордоном, якщо його ім'я буде внесено в особливий список осіб і компаній, до яких застосовуються санкції – Specially Designated Nationals», – пише «The Times», уточнюючи: «Мінфін США може застосовувати санкції лише щодо коштів, розміщених в американських банківських інститутах, проте особи, які намагаються перевести куди-небудь свої активи з метою уникнути санкцій, зазвичай роблять це в доларах. Це призводить до того, що в підсумку трансфер повинен пройти через американські банки, що дає Мінфіну законне право заблокувати ці кошти, навіть якщо іноземний банк відмовляється від співпраці».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів