Депутатство жінок найбільше залежить від їхнього партійного статусу

14:44 22 квітня 2021 р.

Фото до новини

Жінок на керівних посадах у партійних органах різних рівнів є не більше, ніж у місцевих радах.

Жінок-депутаток у складі обласних рад в Україні нині є 28%. Однак значно нижчі показники представництва жінок у керівництві цих рад. 

Про причини розподілу керівних посад після місцевих виборів говорили учасниці круглого столу “Жінки на місцевих виборах та в політиці: уроки і рекомендації”, що відбувся 21 квітня у Львівському пресклубі, повідомляє Dailylviv.

За результатами моніторингу гендерний баланс керівних органів обласних рад є таким: лише 5 голів обласних рад з 22-х - жінки (23%), а 17 голів обласних рад з 22-х - чоловіки (77%).

Три жінки обрані першими заступницями голови облради (13%), а 20 осіб на цій посаді - чоловіки (87%). 

П'ять жінок обрані заступницями голови облради (10%), тоді як 46 осіб - чоловіки (90%).

Представництво жінок у складі постійних комісій обласних рад: 51 жінка (23%) обрані головами цих комісій,  56 (28%) - заступницями голів, 71 (37%) - секретарями (не секретарками!- DL).    

Лише 12% жінок обрані головами постійних комісій обласних рад з питань промисловості, транспорту, зв'язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства, сільського господарства, земельних відносин.

Ще менше жінок - 9% - очолили постійні комісії облрад з питань використання природних ресурсів, екології, охорони навколишнього середовища та надзвичайних ситуацій.

Такий рівень представництва жінок в обласних радах пояснюється значною мірою також і гендерним балансом у керівних органах партій. Лише 199 жінок є на центральному рівні партійних органів або 18,6%. А 294 жінки або 20,1% - голови організацій партій на рівні областей, міст обласних центрів та м. Києва.

Щодо регіональних особливостей, то найменше жінки представлені в керівному складі обласних осередків досліджуваних партій у Львівській області (19% жінок), Хмельницькій, Запорізькій та Чернівецькій (по 18%) і Закарпатській (14%) області. 

Більше жінок-партактивісток у Тернопільській - 20%, Рівненській - 22%, Волинській областях – 23%.  

Найбільше жінки представлені в керівному складі обласних осередків Сумської області (30%), Миколаївської (34%) та Харківської (40%) областей.

Kруглий стіл “Жінки на місцевих виборах та в політиці: уроки і рекомендації” був організований Українським жіночим фондом (УЖФ), Національним демократичним інститутом (НДІ) і Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). У ньому взяли участь успішні депутатки і активістки жіночого руху  з Львівської, Тернопільської, Волинської і Рівненської областей. 

Модерувала захід – Любов Максимович, голова ГО «Центр «Жіночі перспективи». 

Довідково

Ґендерний моніторинг виборів, який обговрювали на круглому столі,  здійснюється Українським жіночим фондом (УЖФ) у партнерстві з Національним демократичним інститутом (НДІ) завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми «Україна: Ефективна та відповідальна політика». За зміст моніторингу відповідає УЖФ. 

Найбільше жінок-депутаток – у Львівській обласній раді

Партійні квоти не гарантують потрапляння кандидатки в депутатки, - з круглого столу у Львові

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів