«День тиші» використали для виведення наших підрозділів з обстрілюваних позицій і їх ротації, – експерт

23:54 1 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: kolomyya.org

Про це повідомив у п'ятницю, підбиваючи підсумки 1 серпня, керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у четвер коментувати підсумки 1 серпня традиційно – «з поганого:

1. Росія й не збирається пояснювати те, навіщо їй знадобилося накопичувати війська і техніку поблизу кордону з Україною. Раніше, як відомо, Київ звернувся до Москви з вимогою дати звіт у рамках Віденського документу про заходи зміцнення довіри та безпеки.

Росія мала б надати відповідь упродовж двох днів, тобто не пізніше, аніж увечері 31 липня. Відповіді ми не отримали. 

Власне, ніхто не чекав, що Путін почне різати правду-матку: мовляв, змушений визнати, що тягну до кордону танки й «Гради» з трьох причин: частину передати терористам, частину використовувати для обстрілу України, а частину – лякати українців вторгненням. 

Але якби Москва, нехай і збрехавши у своєму дусі, все ж дала відповідь, можна було б говорити про те, що Путін не до кінця наплював на договірну базу у сфері міжнародної безпеки. Однак таки наплював. Чи не бозна-яке відкриття – лише черговий доказ. 

2. У МВС повідомили, що у звільнених містах Донбасу більше 50% міліціонерів змінювали присяги під час окупації, – не виконуючи службові обов'язки, а часто – й просто переходячи на службу терористам. 

За нашими даними, відсоток нелояльності значно вище 50%. При цьому ми фіксували множинні випадки, коли міліціонери «у вільний від служби час» їздили в той же окупований Слов'янськ «на заробітки» з довколишніх населених пунктів. Ще б пак: заробити у терористів від 1000 грн в день для депресивного регіону – дуже заманливо. 

Питання в тому, ким замінити всю цю гниль після звільнення міст. Повсюдно маса правоохоронців і раніше викликає сумніви в плані благонадійності. З іншого боку, починати тотальну люстрацію – означає штовхати тих міліціонерів, «хто сумніваються», в обійми бойовиків. 

Проблема не з простих. Сподіваємося, керівництво МВС знайде шляхи її вирішення. 

3. Терористи розчулюють. Донбас давно переконався по саме «нехочу» в їх бандитській сутності. Але ці генетичні покидьки все продовжують зображувати якесь виправдання своєму насильству, вбивствам і грабежам під вивіскою шизофренічною «державності». 

Ось одна з цих тупикових гілок розвитку фауни на ім'я Гіркін, який називає себе міністром оборони «ДНР», дозволив «мобілізацію необхідних матеріальних засобів» у громадян у Донецьку. Мовляв, тепер бойовики можуть мородерствувати «законно», «віджимаючи» у населення автотранспорт, будівельні матеріали, медобладнання, пальне тощо. 

Але ось у чому фокус. Одночасно Гіркін ввів відповідальність за «незаконну мобілізацію коштів» без відповідних дозвільних папірців від себе, коханого. 

Коротше, це варіант зняття шапки з перехожого в підворітті за пред'явленням дозволу від пахана. Смішно й сумно.

 Із хорошого: 

1. Упродовж дня сили АТО звільнили від бойовиків місто Красногорівку (Донецька обл.), два населених пункти в районі Савур-Могили, також ми отримали інформацію про взяття під контроль десантниками н.п. Контарне (Шахтарський район Донецької обл.). 

Нікому не подобається повільний хід АТО, всі хочуть швидких перемог. Це бажання зрозуміле й законне.

Але ми бачимо, що оперативні паузи в ході операції не означають для командування сидіння склавши руки. Проводиться перегрупування військ і підготовчі дії для нових перемог. Учорашній «день тиші» використовувався для вирішення проблеми «сектора Д» – виведення наших підрозділів з обстрілюваних позицій і забезпечення їх ротації. 

АТО триває. І немає сумнівів, що головні перемоги – як і найостанніша та остаточна – попереду. 

2. Президент Петро Порошенко сьогодні заявив, що всі європейські держави підтримують Україну в нинішній складній ситуації. 

Дослівно він сказав: «Я вам заявляю відповідально як український президент, котрий також уперше брав участь у закритому засіданні Ради ЄС на рівні глав держав і урядів, що немає жодної країни, яка б не підтримувала Україну». 

Ми знаємо, що проросійське лобі досить відчутне в багатьох країнах ЄС. Але ми також віримо в те, що Європа ніколи не відмовиться від своїх цінностей. Адже не дарма й Україна повірила та прийняла ці цінності для себе. 

3. Яке горе, яке горе. Невідомі застрелили в Луганській області «заступника міністра закордонних справ» (посада звучить скромно, але зі смаком) терористичної організації «ДНР» Олександра Проселкова. 

«Губернатор ДНР» Губарєв розповів, що путівцем віз йому якусь «секретну інформацію» (вочевидь, зі секретних переговорів з «ЛНР» про отримання довгострокового кредиту на придбання двох пляшок коньяку «Десна» для зустрічі делегації Держдуми РФ). У підсумку Губарєв залишився без секретної інформації. Співчуваємо. 

Бойовики тут же стали волати, що їхнього подільника пришив «професійний кілер». Однак, за нашими даними, цього пана «замочили» свої ж помилково – у терористів увійшло в моду палити з п'яних очей у все підряд.

Цього разу попався помічник Губарєва. Буває. Але сльозу видавити не виходить».

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук повідомляє це сьогодні, 1 серпня, на сайті «ІС» на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів