Часткова мобілізація потрібна для ротації військових, які тривалий час на передовій, – РНБО (оновлено)

23:07 21 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: dw.de

Про це заявив у понеділок секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій

Інтернет-видання «iPress.ua» інформує сьогодні, 21 липня, в повідомленні «Ми будемо проводити ротацію частин, які тривалий час на передовій, – Парубій»:

«Указ президента, який завтра розглядатиме Верховна Рада, «Про часткову мобілізацію», скерований на доукомплектацію і підсилення військових частин, які довгий час перебувають на передовій.  Про це 21 липня увечері заявив секретар Ради національної безпеки Андрій Парубій в ефірі на ICTV.

«Ключова річ: необхідно мобілізувати додаткову кількість людей і укомплектувати частини спеціалістами. Необхідно провести ротацію солдат у тих частинах, які вже інколи по кілька місяців стоять на передовій. Є необхідність думати про кожного солдата, про кожного бійця. Необхідні нові добровольці, нові мобілізовані, щоб замінити тих, хто довго на передовій», – заявив Парубій, коментуючи указ президента, прийнятий на основі рішення РНБО, який завтра розглядатиме Верховна Рада.

За словами Парубія, ротацію слід провести, зокрема, в частинах, які захищають Донецький та Луганський аеропорт. «Йдеться не про повну ротацію», – уточнив він.

Секретар РНБО запевнив, що мобілізовуватимуть передовсім тих військовозобов'язаних, які мають необхідний досвід і спеціалізацію. За його словами, мобілізація за цим указом передбачена на 45 днів  Парубій висловив впевненість, що підготовка військовозобов'язаних і надання їм засобів захисту перед відправкою в зону АТО буде відбуватися більш системно і організованіше, ніж раніше.

Нагадаємо, 4 червня Рада прийняла закон про гарантії для мобілізованих студентів, аспірантів і викладачів. Як повідомляв iPress.ua, 17 березня Верховна Рада затвердила указ в.о. президента країни Олександра Турчинова про часткову мобілізацію».

Натомість, як передає в понеділок інформагенція «Інтерфакс-Україна», перший заступник голови АП Генадій Зубко зазначає, що указ про часткову мобілізацію не передбачає ротації учасників АТО. «Цей указ готується. По-перше, це має бути додатковий набір, про ротацію поки не йдеться», – повідомив він в ефірі «5 каналу» в понеділок увечері.

За словами Зубка, наразі на сході України склалася така ситуація, яка вимагає додаткових сил, а не їх ротації. «Сьогодні ситуація на сході така, що практично йдуть дії наступального характеру і говорити про те, що відбудеться ротація - це говорити неправду», – підкреслив він.

Разом з тим, він зазначив, що опрацьовуються варіанти надання відпустки учасникам АТО. Зокрема, на сьогоднішній день вони вже можуть йти у відпустки на 10-15 днів.

Як інформував «Щоденний Львів», 22 липня Верховна Рада розгляне указ Президента України про часткову мобілізацію – про це повідомив у понеділок голова парламенту Олександр Турчинов.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів