Будь-яке рішення ЄС щодо України приречене на провал, – «Bloomberg»

12:25 22 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: lenta-ua.net

«Лідери європейських країн і далі б'ються над нерозв'язною української дилемою».

Перспекитиви підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом коментує в публікації «Будь-яке рішення ЄС щодо України приречене на провал» американська компанія «Bloomberg» (один з двох провідних світових постачальників фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків):

«До саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі лишилося трохи більш як місяць, а лідери європейських країн і далі б'ються над нерозв'язною української дилемою, зазначається у статті для агентства Bloomber експерта з Росії та Євразії з лондонського королівського інституту міжнародних відносин Джеймса Шерра. «Підписання угод з ЄС про асоціацію та вільну торгівлю дозволить Києву маніпулювати правилами й стандартами Євросоюзу, а відмова підштовхне Україну до посилення авторитаризму й залежності від Росії», – вважає фахівець.

Нині багато що у цім питанні залежить від долі колишнього прем'єр-міністра країниЮлії Тимошенко, мовиться в статті. Європейська сторона називає її звільнення одним із невід'ємних умов для підписання угод. Президент Віктор Янукович відмовляється помилувати Тимошенко, але згоден відпустити її на лікування до Німеччини, якщо екс-прем'єр погодиться відмовитися від подальшої участі в політиці.

Справа Тимошенко – камінь спотикання, а проте дві головні проблеми ЄС, пов'язані з Україною, є набагато глибшими, вказує науковець.

По-перше, якщо Україна не змінить своєї економічної та політичної системи, приєднання до зони вільної торгівлі може нашкодити і їй, і єдиномук ринкові , пише Шерр. Саме тому Євросоюз назвав необхідними умовами для асоціації поліпшення судової та виборчої систем й проведення інституційної реформи. Тим часом зміни, на які пішла влада, досі мали показовий характер, отож у результаті патримоніальна система влади й хабарництво нікуди не зникли.

Другий привід для занепокоєння Євросоюзу з приводу України – це Росія, йдеться в статті. Кремль вкладає колосальні кошти в конкуруючу інтеграційну структуру – Митний союз, який він із часом сподівається трансформувати в політично більш згуртований Євразійський союз. На відміну від асоціації з Європейським союзом, для вступу до нього Україні не потрібно покращувати стандарти державного управління й проводити реформи, зазначає автор статті.

Альтернативи Росії зрозумілі: якщо Україна стане частиною європейського нормативного простору, всі зусилля Путіна виявляться марними. Москва має намір цього не допустити, і з урахуванням проблем, які Україна сама собі влаштувала, навряд чи допустить, незалежно від того, буде підписано угоду з Брюсселем чи ні. «У Вільнюсі ця історія не закінчиться», – з упевненістю підводить підсумок Джеймс Шерр».

Як інформував «Щоденний Львів», Рада Європейського союзу відклала своє рішення щодо його угоди з Україною.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів