Бойовики готують імітацію нападу на «гумконвой Путіна» і знищення під час нього полонених, – Міноборони

17:44 30 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: ria.ru

Голова об’єднаного координаційного центру з визволення заручників при Міністерстві оборони України Юрій Тандіт заявив: «Я отримав інформацію від волонтерів про те, що готують провокацію, можливо, вона відбуватиметься під час чергового так званого «гуманітарного конвою» з боку сусідньої держави».

  «Під приводом чергового російського «гуманітарного конвою» бойовики так званих «ДНР» та «ЛНР» готують провокацію, заявляє голова об’єднаного координаційного центру з визволення заручників при Міністерстві оборони України Юрій Тандіт. Він каже, що ця інформація надійшла від волонтерів і зараз активно перевіряється СБУ. Тандіт зазначає, що загалом у полоні в бойовиків залишаються близько 600 українських військових і добровольців», – повідомила сьогодні, 30 січня, журналіст Яна Полянська, яка також опублікувала інтерв’ю з Юрієм Тандітом:

«– Ми не розділяємо військових і цивільних осіб – вони всі там захисники. Там є, наприклад, і волонтери, які допомагали і допомагають нашим воїнам захищати Україну. Окрім того, є ще в полоні добровольчі батальйони, також Національна гвардія, міліція. Ми знаємо лише приблизну кількість, яку кілька днів тому міністр оборони назвав: 185, здається, хлопців – це саме представники Збройних сил України.

Сумарно ж ми говоримо про близько 600 захисників, проте серед них є хлопці, які походять звідти. Тому що кілька днів тому в результаті спецоперації з Луганської області вийшло 6 воїнів. Вночі позавчора ми звільнили одного «кіборга», знаходячись там, під Курахово – хлопці з фонду «Патріоти» і я разом із ними вивезли одного з останніх «кіборгів», який був там. Завтра, думаю, забиратимемо ще хлопців.

– Що відомо про «кіборгів», які залишаються у полоні в Донецьку?

– Щойно ми спілкувались зі Службою безпеки України, я отримав інформацію від волонтерів про те, що готують провокацію, можливо, вона відбуватиметься під час чергового так званого «гуманітарного конвою» з боку сусідньої держави. Ми не знаємо, хто її готує, чи причетні до цього, безпосередньо, власне самі росіяни. Я не хочу їх звинувачувати, але ми знаємо, що спробують групу наших заручників, військових хлопців, наче підставити під цей «гуманітарний конвой». Зімітувати напад на «гуманітарний конвой» із метою знищення наших хлопців, які там у заручниках. Зараз цю інформацію перевіряє Служба безпеки України.

І ми вже маємо говорити про це, щоби, якщо там хтось глузд втратив і спробує це зробити, ми вже попередили і сказали, що знаємо про це. Тому що, можливо, хтось таку провокацію зробить, щоби показати, знову ж таки, які ми, громадяни України, «карателі», «бандити», «фашисти»... У нас є навіть список людей, яких, можливо, будуть використовувати. Я хотів би про це гучно говорити, щоб не допустити такої ситуації.

– Раніше бойовики заявляли, що не хочуть обмінювати полонених за принципом «усіх на всіх», а як зараз?

– Я дзвонив їм вчора, вчора я був у Попасній (Луганська область. – Ред.), біля вогню, там ішов бій. Насправді, деякі представники так званих «республік» цю інформацію вже спростовують. Тобто після того, як у деяких ЗМІ з’явилась інформація, що вони взагалі припиняють звільнення, або як вони називають – обмін, і що вони тепер будуть міняти не за принципом «усі на всіх», а «кожен на кожного» – ми відразу передзвонили, я говорив із представниками так званої «ДНР», і мені сказали, що це інформація непідтверджена, і що вони буцімто продовжуватимуть займатись звільненням.

Ми зараз на етапі підготовки великих списків, їх опрацьовують і, можливо, в Мінську ми знову покажемо ці списки. Будемо іти далі згідно Мінських домовленостей. Україна зі свого боку готова виконувати те, що підписали в Мінську. Скажімо так, ми відкриті до тої сторони, ми своє слово тримаємо.  Тому сподіваємось, що і та сторона теж дотримуватиметься.

Я впевнений, що 5-й пункт – звільнення «усіх на усіх», допоможе не лише нам, але і їм. Адже ми віддаємо на той бік людей, які асоціюють себе з тою територією, вони пов’язані з цими «самопроголошеними республіками». А найголовніше, звільняти людей – це по-Божому. Адже людина, яка перебуває в тюрмі й неволі, знаходиться в пеклі, її обов’язково треба звільнити. В бою він захищає якийсь свій ідеалістичний інтерес, або він захищає батьківщину, як ми – Україну, чи він захищає якісь інші ідеї з того боку. Але коли його вже взяли, затримали – який сенс його тримати, віддавайте!

– Як ставляться зараз до українців у полоні, чи не погіршилось ставлення до них після ескалації конфлікту?

– Є ж групи, які там тривалий час знаходяться, є певний процес. Вони ж такі, як ми, в принципі, вони люди теж, вони християни. Принаймні, наскільки мені відомо, деяких врятували, надали першу допомогу. І таке є, про це теж треба говорити. Після цих подій в Донецькому аеропорту важливо знати, хто там керує, ухвалює рішення. Сподіваюся, що загострення ситуації не впливатиме на ставлення до цих людей (заручників – ред.). Хоча є інформація, що подекуди їх використовують для піару. Ми бачимо, припустимо, це по «кіборгах», яких вели повз тролейбус (у Донецьку – ред.). Але ми просимо їх, щоби такого не відбувалось. Я думаю, вони нас чутимуть.

– Що скажете про відео із Красного Партизана, де бойовики взяли в полон українських військовослужбовців, а частину з них, буцімто, розстріляли? Це справжнє відео?

– Знаєте, у нас уже були факти, коли Безлер (один із керівників бойовиків угруповання «ДНР». – Ред.) розстрілював хлопців, а деяка інформація не підтверджувалась. Дуже важливо, щоби правові органи, у тому числі і Служба безпеки України, дали свою оцінку цьому відео. Але ми сподіваємося, що це відео було сфабриковано, що це неправда.

– Із чим Україна їде на новий етап переговорів у Мінську, що запланований на 30 січня?

– У нас багато всього, найголовніше – повернутись до домовленостей, про які часто говорили і представники Росії. Вони були одними з ініціаторів Мінських зустрічей. Ми готові виконувати те, що в Мінську було підписано, ми і робили це. Їдемо туди сказати, що ми відкриті. Ми не хочемо знову загострення ситуації, адже, якщо дотримуватимемо Мінських домовленостей, то, згідно з ними, ми маємо тримати території, про які йшла мова.

Ми підготували списки хлопців, яких ми бачимо там, ми готові їх забирати. Так само ми готуємо списки хлопців, яких ми готові віддавати. Більше того, підготували законопроект – він зараз знаходиться у профільному комітеті – щоби полегшити долю тих, кого тримаємо ми, щоби їх швидше звільняти законним шляхом».

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів