Аналіз ситуації в зоні бойових дій на Донбасі військовими експертами команди «InformNapalm»

00:38 27 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: Informnapalm.org

Координатор проекту «InformNapalm» Роман Бурко та його військовий аналітик Артем Василенко підготували «Аналітичне зведення команди «InformNapalm» станом на 26-27 листопада».

Координатор проекту «InformNapalm» Роман Бурко та його військовий аналітик Артем Василенко підготували «Аналітичне зведення команди «InformNapalm» станом на 26-27 листопада»:

«За повідомленнями наших інсайдерів, за підсумками другої половини листопада триває збільшення чисельності військовослужбовців без розпізнавальних знаків в однаковій формі одягу, які діють на окупованих терористами територіях Донецької та Луганської обл. На відміну від бойовиків бандформувань ДНР і ЛНР, які воліють обвішувати себе клаптями «колорадських» стрічок і різноманітними шевронами з емблемами «Новоросії» та невизнаних республік, ці солдати виглядають, як регулярні війська. Це припущення побудоване на непрямих ознаках їх належності до ЗС РФ.

Додатковими фактами їх приналежності можуть служити дані про те, що ці підрозділи стоять на другій лінії оборони. Першу лінію займають місцеві ополченці і найманці.

За інформацією нашого «OSINT» – експерта Іраклі Комахідзе, до території України перекинуті й представники Східного військового округу РФ. Такий ірраціональний крок російської сторони, як перекидання підрозділів з далекосхідних напрямків, можна пояснити або нестачею сил і коштів, якими володіють Західний, Південний та Центральний військові округи, або психологічним фактором.

Як одного разу розповідав нам один з ветеранів першої Чеченської компанії, «в оптичний приціл легше дивитися на ворога, який відрізняється від тебе за розрізом очей, мовою, кольором шкіри і звичаям, аніж в такого ж слов'янина, з яким тебе пов'язують кровні узи». Можливо, у відправці воювати в Україні дагестанців, тувинців, бурятів і представників інших національностей російські воєначальники керуються тим же принципом.

За деякими даними, частина важкої техніки супротивника відведена від лінії зіткнення. Це може свідчити про спробу перегрупування сил.

Припинення фінансування України окупованих регіонів призвело до активізації процесу зростання масових невдоволень місцевого населення владою бойовиків, що каталізувало виникнення як підпільних ініціатив по боротьбі за соціальні права, так і радикальних форм опору, виражених у діях партизанських загонів. Враховуючи, що економіка окупованого регіону, фактично, зруйнована, а у РФ разом з падінням ціни на нафту виникли власні економічні проблеми, то для відволікання уваги від соціальних проблем, які вийшли на перший план після Мінських домовленостей, сили противника можуть активізувати наступальні дії й бойові зіткнення з українськими військами.

Якщо проаналізувати хід війни, починаючи з квітня цього року, то успішні наступальні дії противника змушували українську владу йти на нові домовленості з терористами і їх ляльководами з боку РФ. Яскравим прикладом цього може служити трагедія в Іловайську. Тому не слід відкидати можливість переходу бойовиків і доданих до них підрозділів ЗС РФ до активної наступальної фази.

Помічено пересування колон бронетехніки противника в район Комсомольського й Тельманового. Зазначений факт говорить про можливе наступу північніше від Маріуполя.

Тут сценарій можливих дій залишається без змін. Активізація ЗС РФ в окупованому Криму також може свідчити про підготовку прориву на материкову частину України або ж є наслідком продовження «гри м'язами».

В останні дні збільшилася активність бойовиків навколо Дебальцевого. Кілька днів поспіль обстрілювали штаб сектора.

Відзначається збільшення сил противника в Єнакієвому, Красному Лучі й в напрямку Первомайськ-Алчевськ. Зазначені факти говорять про можливу підготовку наступальної операції з метою створення котла навколо Дебальцевого.

Стосовно ж Донецька, то наступ на населений пункт Мар’їнка стає малоймовірним, оскільки ударне угруповання бойовиків фактично знищене в районі ДЗТО (Донецького заводу транспортного устаткування, 47 ° 55'37 "N 37 ° 38'46" E), чим дещо зірвано їхні плани. Хоч цей напрям теж не варто залишати без уваги – враховуючи, що не знижується потік військової техніки в Донецьк.

Одним із ключових моментів є збільшення ймовірності введення військ з території РФ вздовж траси Р22 із Міллерового (РФ) у напрямку на Щастя (Луганська обл.). На це вказують поновлене бомбардування наших військ із кордону з боку РФ, а також неодноразовий перетин авіацією РФ кордону в районі Красна Талівка.

Такий розвиток подій є єдиною можливістю для противника захопити Щастя, яке з півдня відрізано природної водною перешкодою – річкою Сіверський Донець.Також спостерігається постійний приплив важкої техніки, який рухається з боку Ізварине через Краснодон.

Саме затвердити «право на удар» російських військ із Криму і з території РФ намагаються керівники «ДНР» і «ЛНР», розгойдуючи ситуацію з гуманітарною катастрофою на Донбасі. Вони продовжують всіма способами провокувати Кремль закликами «Путінвведівойска».

Матеріал підготували: військовий аналітик команди «InformNapalm» Артем Василенко та координатор проекту «InformNapalm» журналіст Роман Бурко».

Оригінал публікації – на сайті «InformNapalm». «Щоденний Львів» опублікував також наприкінці середи 26 листопада «Аналіз ситуації в зоні бойових дій на Донбасі військовим експертом Костянтином Машовцем».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів