9 травня львів’янам слід бути максимально обережними – очікуються провокації (відео)

20:15 5 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: unian.ua

Як прогнозують експерти, цей день не обійдеться без конфліктів.


Відео: zik.com.ua

Львів’яни вже звикли, що продовж уже трьох років на Пагорбі слави, поміж могил, у День перемоги сварки та бійки. Експерти ж прогнозують: і цього року не обійдеться без конфліктів.

Однак, зважаючи на кремлівську інформаційну війну, львів’янам слід бути максимально обережними – травневі події у місті можуть стати приводом для військового вторгнення. Про це йдеться у сюжеті програми «Люстрація» на телеканалі «ZIK».

У 2011 році 9 травня  відзначили найбільш голосно і криваво. Спочатку зав’язалася бійка між представниками «правих» та «лівих» сил, яка згодом переросла у спільні побої міліціонерів, які намагалися тоді заспокоїти ворогуючі сторони. Не обійшлося і без пострілів. У людину вистрелив син львівського міліціонера Сопільника.

2012 рік пройшов більш скромно. Цього разу обійшлося без пострілів та спроб побити ветеранів, але все ж не без провокацій. Шарпанина між прихильниками і противниками, провокатора з червоним прапором затримують. 

2013 рік – на цвинтарі знову крик. На Пагорбі слави, куди ветерани  прийшли покласти квіти, усі намагання розгорнути червоні прапори закінчуються штовханиною з міліцією та представниками «Свободи». І на цвинтарі, і на площі біля нього між людьми тривають словесні суперечки. На щастя, до бійок не доходить.

Експерти прогнозують, що цьогоріч у Львові знову може відбутись конфлікт між протиборчими сторонами, щоб Кремль згодом міг зробити традиційні травневі сутички приводом навіть до військового вторгнення. Мовляв, українці Львова б’ють росіян.

На перші провокації очікували уже наприкінці квітня, коли вихваляючи воїнів дивізії «Ваффен СС Галичина» маже дві сотні людей пройшлися ходою кількома вулицями Львова. Та під час інтерв’ю, яке давали учасники маршу, з’ясувалося що палкі шанувальники «Галичини» майже нічого не знають ні про дивізію, ні загалом історії держави. Вони навіть не змогли згадати імені Степана Бандери чи місця поховань воїнів скандальної дивізії. Однак картинка з цієї акції дозволила б російській пропагаді називати фашистським не лише Львів, але й Майдан. А отже, й усю київську владу, яка прийшла після його перемоги. А сама організатор маршу Олена Незабудка не цурається викладати в соцмережі свої фото з прапором, під яким проводять свої акції російські неофашисти.

Експерти кажуть, цьогоріч російська попаганда, зафіксувавши після «маршу вишиванок» за львівянами термін »фашисти», продовжила б сценарій. Мовляв,  фашисти, тобто майданівці, львівяни, українці, – забороняють »лівим» чи росіянам святкувати першотравень. Та активність громади у протидії »маршу вишиванок» змусили змінити плани геть усім, – біля Монументу слави 1 травня у Львові було тихо, адже ніхто з політиків сюди не прийшов.

Від сьогодні до Дня перемоги залишається лиш кілька днів і невідомо, що задумають як праві, так і ліві, і як згодом їхні дії можуть обернутися для всієї країни.

Кажуть, цьогоріч у Львові знову може відбутись конфлікт між протиборчими сторонами, аби Кремль використав його як в інформаційній війні, так і міг зробити  приводом, якщо українці Львова, наприклад, поб’ють росіян, навіть до військового вторгнення.

Як повідомляв «ЩЛ», виконувач обов’язків Президента Олександр Турчинов заявив в інтервю «5 каналу»: «Ми очікуємо 9 травня провокації не тільки в Києві, а й по всій країні»; за інформацією заступника Голови Верховної Ради Руслана Кошулинського, російські диверсійні групи – вже на Заході України; до Львівської міськради подано лише одну заявку про проведення 9 травня масового заходу – місцевий осередок організації ветеранів України запланував об 11.00 у п’ятницю покладання квітів на Пагорбі Слави, Солдатському кладовищі й до Монументу слави, втім, керівник львівського осередку «Антифашистського комітету України» Олександр Калинюк також пообіцяв прийти 9 травня на Пагорб Слави з прапором Перемоги й георгіївською стрічкою, щоб вшанувати пам'ять полеглих у війні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів