70-річний дід прорвав оборону «Межигір’я» (чотири відео)

19:43 14 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 5 канал

А активісти Євромайдану встановили там народний блок-пост для кортежу Януковича.


Відео: 5 канал


Video streaming by Ustream

Учасники протестної акції «Народний блокпост» пішки вирушили убік резиденції Януковича «Межигір’я». Як повідомляє кореспондент «Радіо Свобода», правоохоронці їм у цьому не заважали. Однак перед тим учасники акції дісталися лише повороту з Вишгородської траси на село Нові Петрівці, поблизу якого розташована резиденція «Межигір’я». Дорогу далі перегородили дві вантажівки.

Активісти планували встановити неподалік резиденції Януковича пункт спостереження за переміщенням кортежів українських високопосадовців, які, на думку ініціаторів «Народного блокпосту», заважають руху пересічних громадян. В акції беруть участь близько 30 автомобілів, в яких розмістилися до сотні людей. Однак неподалік від повороту до Нових Петрівців правоохоронці зачитали активістам рішення Київського окружного адміністративного суду про заборону мітингів, будь-яких дій і пішої ходи на території Новопетрівської сільської ради з 1 до 31 січня.

«Народний блокпост» – третя за останні два тижні масова акція поблизу маєтку Віктора Януковича. Активісти Автомайдану навідувалися до «Межигір’я» 29 грудня і 12 січня. Минулої неділі вони прагнули передати главі держави символічну «повістку на народний суд на Майдані».

Один із лідерів Автомайдану, активіст Сергій Коба заявив «Радіо Свобода», що ДАІ вилучила водійські посвідчення вже у близько ста учасників автопробігу до резиденції Януковича «Межигір’я» під Києвом 29 грудня минулого року. А в Державтоінспекції активістам закидають відмову зупинитися на вимогу ДАІ.

Про це повідомляє сьогодні, 14 січня, «Радіо Свобода». Натомість «5 канал» інформує у вівторок:

«Протестувальники збиралися перекрити дорогу машинам Віктора Януковича і розповісти президентові особисто про вимоги Майдану. Традиційно, потрапити до резиденції не дали кордони міліції, утім дехто блокаду таки прорвав.

Не встигли проїхати й кількох кілометрів, як одну з машин зупиняють. Працівник ДАІ роз'яснив, що на номерних знаках замість українського – прапор європейський.

Рятувати своїх кинулася самооборона Майдану. ДАІ-вців оточують і відтісняють. Міліціонери ж погрожують стріляниною.

Працівник ДАІ кричав їм: «Я маю право застосовувати зброю. Назад!»

А поки міліціонери чубляться з активістами – заблоковану машину звільняють. Дорогою до Нових Петрівців кожні сто метрів – патрулі Державтоінспекції, а на повороті до резиденції традиційно перекрита дорога і виконавча служба із судовою забороною

Не допомагають навіть привітання ДАІ-шника Василя з іменинами народним депутатом від партії «УДАР» Марією Матіос: «Я – Василівна, вітаю Василя, а він каже – не пускає без пляшки, на роботі, заблокував президента».

Активісти «захвилювалися» – де подівся президент і чому не їде на роботу. Народний депутат від «Батьківщини» Володимир Яворівський кпинить: «Кудись утік, забарикадувався, чи, можливо, його «Беркут» оточив і він не може вирватися на свободу, все може бути».

Не дочекавшись кортежу, ідуть ближче – кожен зі своїми претензіями. Один з активістів каже: «Мій швагро їздить на машині, він завжди матюкається, бо може стояти в пробці годину, поки якесь чмо проїде».

Ще один активіст зізнається: «Мене задовбав президент, задовбала Партія регіонів, задовбала Верховна Рада, мене все задовбало».

Та за кількасот метрів – ще один кордон. Міліція і впоперек дороги, і біля кожного паркану, і навіть на подвір’ях. Активістів застерігають – і близько не підходити.

Міліціонер в цивільному конкретизує: «На три кроки. Я встановив для того, шоб не було ніяких непонятних дій».

Десять хвилин мирного пікету – і півтори сотні активістів ідуть геть. Та навіть після мітингу без штурму міліцейського кордону не обійшлося. 

Сімдесятирічний сусід президента Віктор Ігорович кричав оборонцям Януковича від народу: «Додому, да, до цього хряка рядом. Шо ти дивишся? Боюсь тебе, думаєш? Мені капельницю треба приймать». Відтак сімдесятирічний дідусь самотужки штурмує блокаду й таки проривається додому.

Як повідомляв «Щоденний Львів», Майдан розпочинає акцію «Україна без кортежів», а також рушить стотисячним походом на Межигір'я.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів