39 кандидатів з 44-х на пост Президента матимуть представників в ОВК Львівської області

16:54 19 лютого 2019 р.

Фото до новини

39 із 44 кандидатів на пост Президента матимуть своїх представників серед членів окружних виборчих комісій на Львівщині.

Учора, 18 лютого Центральна виборча комісія утворила окружні виборчі комісії — колегіальні органи, які забезпечуватимуть підготовку і проведення виборів Президента в межах виборчих округів, тобто на місцях.  

У Львівській області діятимуть 12 таких комісій, кожна з яких налічує щонайменше 35 членів. Така значна кількість зумовлена тим, що 39 із 44 кандидатів на пост Президента України скористалась можливістю і зробили подання кандидатур до складу ОВК у Львівській області. 

Про це інформує ГМ "ОПОРА".

Максимальну кількість своїх членів у комісіях мають 33 кандидати. Переважна більшість кандидатів мають по 11 представників серед членів та по одному серед керівників ОВК. Кандидати Олег Ляшко та Роман Насіров мають по 10 представників серед членів та по 2 представника серед керівників комісій. Віктор Бондар та Олександр Соловйов мають по 12 представників у складі ОВК проте жоден з них не є керівником комісії. Інна Богословська, Дмитро Гнап, Юрій Кармазін, Сергій Кривонос, Віталій Купрій та Ігор Смешко мають від одного до десяти представників в ОВК Львівщини. Генадій Балашов, Олександр Ващенко, Дмитро Добродомов, Аркадій Корнацький та Євген Мураєв не подали жодного представника до складу окружної виборчої комісії Львівської області . 

Координатор спостереження Громадянської мережі "ОПОРА" за виборами у Львівській області Тарас Радь пояснює, що відповідно до частини 4 статті 28 Закону «Про вибори Президента» засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії. Оскільки вчора у своїй постанові ЦВК затвердила склади дванадцяти ОВК у межах Львівської області у кількості не менше, ніж 35 осіб, то для проведення першого засідання необхідна присутність не менше 18 членів такої комісії. Вони мають скласти присягу для того, щоб комісія приступила до виконання своїх повноважень. «Необхідність присутності достатньо великої кількості осіб для повноважності комісії несе певну загрозу щодо спроможності вчасно, до 20 березня, провести перші засідання. Ця ж проблема буде актуальною у подальшій роботі комісій, де для проведення засідань також буде необхідна наявність кворуму - не менше 18 членів комісії. Крім цього, з досвіду попередніх виборчих кампаній, особливо парламентських виборів 2012 року, була серйозна проблема з включенням до складу комісій осіб з поза меж Львівської області, яких згодом замінили на місцевих представників. Припускаємо, що подібні явища також матимуть місце під час президентських виборів у 2019, проте про  масштаб проблеми зможемо говорити лише після того, як відвідаємо перші засідання усіх днадцяти ОВК».

Нагадаємо, згідно з частиною 2 статті 23 Закону «Про вибори Президента України»: «Окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніше, як за сорок днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти осіб». Максимальна кількість членів ОВК законом не встановлена. Хоча, на необхідності встановити максимальний кількісний склад  окружних та дільничних виборчих комісій Громадянська мережа "ОПОРА" наголошувала ще у 2014 році, оскільки досвід попередніх президентських виборів засвідчив, що велика кількість членів ОВК та ДВК дестабілізує процес підготовки та проведення голосування.

Довідка: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі в усій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів