122 відомих поляків закликають МВС забути про меморіал у Львові на паспортах

17:54 10 серпня 2017 р.

122 польських журналістів, експертів, митців та громадських діячів підписали заклик до свого МВС.

Міністерство внутрішніх справ Польщі запропонувало з нагоди святкування 100-річчя відновлення Польщею незалежності розмістити на сторінках нового закордонного паспорта важливі для цієї події мотиви-ілюстрації. Серед вибраних ґроном експертів зображень – Меморіал львівських орлят у Львові.

В окремому конкурсі Інтернет-користувачі можуть голосувати за шість із 13 мотивів, які також повинні прикрасити новий паспорт. Серед пропозицій для голосування є також Остра брама у Вільнюсі.

Однак плани розміщення у польському паспорті зображень місць на терені Литви та України спричинили розбіжності, а також дипломатичну реакцію Вільнюса та Києва. Відтак, уже 122 польських журналістів, експертів, митців та г громадських діячів підписали заклик до міністра внутрішніх справ та адміністрації Маріуша Блащака змінити правила конкурсу. 

У ньому, зокрема, зазначено: «Дбаючи про добрі відносини Польщі з Литвою та Україною, закликаємо міністра внутрішніх справ та адміністрації пана Маріуша Блащака усунути зображення Остробрамської каплиці та Цвинтаря оборонців Львова з переліку мотивів, представлених на конкурс Міністерства, метою якого є вибір ілюстрації для нового польського паспорту. Як Остробрамська каплиця, так і Цвинтар львівських орлят – це важливі місця для польської історії та культури. Однак потрібно прийняти до уваги те, як багато суперечок та поділів може створити використання місць, що є частиною Вільнюса та Львова, міст, які розташовані на терені сусідніх з Польщею незалежних держав, для ілюстрації документа, що підтверджує польське громадянство».

У заклику також мовиться: «Польща після майже 100 років від часів відновлення незалежності – це абсолютно інша країна, яка має набагато ліпші, ніж у минулому, відносини з Литвою та Україною. Не варто ризикувати знищенням цієї цінності задля введення символічних графічних змін на шпальти польських паспортів. Закликаємо пана міністра до розсудливості та відмови від правил конкурсу, що у нинішній формі призведе до кризи взаємовідносин Польщі з Литвою та Україною».

Про це повідомили сьогодні, 10 серпня, «Польське радіо».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів