11 зрадників "Батьківщини"

21:11 13 жовтня 2013 р.

Фото до новини

11 депутатів фракції "Батьківщина" у Верховній Раді VII скликання стали "тушками". З них двоє депутатів відмовилися вступити у фракцію, трьох - виключили з неї, решта - вийшли самостійно.

Першими опозиційними «тушками» стали Андрій та Олександр Табалови. Зокрема, Андрій на парламентських виборах у жовтні 2012 року був обраний по мажоритарному округу № 99, як представник "Батьківщини", його батько - Олександр Табалов пройшов у Раду за списком "Батьківщини" під №49.

Обидва відмовились вступити до фракції  «Батьківщина», через що опозиція оприлюднила вимогу до Табалових скласти депутатські мандати через порушення присяги кандидата у народні депутати.

Під час першого дня засідання парламенту 11 грудня минулого року опозиціонери заблокували Олександра Табалова при виході із сесійної зали із вигуками "Тушка, здай мандат!". Ще кілька разів опозиціонери чи їхні прихильники влаштовували протести та флеш-моби проти Табалових.

4 квітня цього року із фракції ВО «Батьківщина» вийшли четверо народних депутатів: Олег Канівець, Віталій Немілостівий, Роман Стаднійчук та Ігор Скосар.

Олег Канівець пройшов у Верховну Раду за мажоритарним округом у Львівській області. Решта депутатів - за списком "Батьківщини", Роман Стаднійчук отримав депутатський мандат після позбавлення цих повноважень Сергія Власенка.

Віталій Немілостівий та Ігор Скосар пройшли в парламент за списком «Батьківщини».

До речі, Немилостивий та Стаднійчук брали участь у «виїзному засіданні» Верховної Ради, яке проходило 4 квітня у приміщенні комітетів ВР на вул. Банковій, 6/8.

Канівець і Скосар  в заяві, поширеній у ЗМІ, пояснили свій вихід з "Батьківщини"  тим, що не бажають брати участь у політичному «театрі одного актора», яким, на їхню думку, є лідер фракції Арсеній Яценюк.

Згодом Канівець пояснив, що його вихід з фракції - на знак протесту проти цькування, яке, за його словами, влаштував народний депутат Віктор Швець, що курував Львівщину від об’єднаної опозиції.

Хоча він заявив про бажання повернутися у фракцію «Батьківщина» або вступити до ВО «Свобода». На цю заяву відреагував заступник голови фракції ВО «Свобода» Андрій Мохник: «Канівець – є тушка «Батьківщини. Те, що він там хоче і заявляє, це жодним чином до «Свободи» не стосується. «Свобода» – це ідеологічна націоналістична сила, і ми приймаємо людей, які мають націоналістичну ідеологію і керуються її принципами. Олег Канівець до таких не належить».

Реакція від "Батьківщини" була озвучена лише новим куратором львівської області Сергієм Власенком, котрий заявив, що депутата-"тушку" Канівця назад у свої ряди не поспішають приймати.

6 червня голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про вихід із фракції «Батьківщина» ще двох депутатів – В'ячеслава Кутового і Володимира Купчака.

Зокрема, Купчак потрапив у парламент, здобувши перемогу у виборчому округу на Івано-Франківщині, Кутовий – на Київщині.

Кутовий пояснив свій вихід політикою партійного керівництва щодо виборів до місцевих органів влади. А Купчак заявив, що фракція зрадила Юлію Тимошенко, і додав, що у нього відбувся особистий конфлікт з лідером фракції Арсенієм Яценюком, який нібито погрожував йому фізичною розправою.

А 4 липня народного депутата Василя Кравчука виключили з «Батьківщини» за голосування всупереч рішенню фракції. Сам депутат пояснював голосування разом з більшістю тим, що керівництво політсили ігнорує думки депутатів.

11 жовтня з фракції вигнали Андрія Павелка та Леоніда Сергієнка, що пройшли в Раду за списком "Батьківщини". Офіційна причина звучить наступним чином: «за зраду інтересів народу України та систематичне невиконання рішень фракції щодо голосувань з питань порядку денного Верховної Ради України». А Павелко пояснив, що причиною його виключення з фракції "Батьківщина" є його прагнення створити власний політичний проект.

Водночас Сергієнко у своє виправдання на засіданні фракції через інших депутатів передав, що його синхронні голосування з парламентською більшістю пов’язані з тиском на його бізнес.

Наразі жоден з цих депутатів не увійшов до складу іншої парламентської фракції. Водночас фракція "Батьківщини" налічує 90 депутатів.

Про це написав "Тиждень.ua".

Народних депутатів Леоніда Сергієнка та Андрія Павелка виключено з лав фракції «Батьківщина» «за зраду інтересів народу України та систематичне невиконання рішень фракції щодо голосувань з питань порядку денного Верховної Ради України». Таке формулювання міститься в офіційному протоколі засідання фракції, повідомляє прес-служба ВО «Батьківщина».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів