У пластовому таборі «Легіон» на Львівщині вивчає військову справу сотня 16-19-річних юнаків (відео)

23:54 12 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки «Легіон – Крайовий виховно-вишкільний табір» в інтернет-мережі «Facebook»

У крайовому таборі «Легіон» наватимуться до 24 серпня хлопці зі Львова, Києва, Рівного, Черкас і Кіровограда.

Сотня юнаків, віком від 16 до 19 років із різних українських міст вивчають військову справу у пластовому таборі «Легіон» на Львівщині. Увісімнадцяте поспіль відбуваються такі тренування, але цьогоріч охочих пройти навчання у військово-патріотичному таборі було дуже багато. Навчання у крайовому таборі «Легіон» триватимуть до 24 серпня.

«СКОБ» – традиційне вітання пластунів. А перші літери означають: «сильний розумом і тілом, красний душею, обережний у замислах і планах, бистрий у думці та справах». Власне таким якостям і навчаються юнаки у «Пласті».

У вишколі «Легіон» імені загиблого пластуна Віктора Гурняка беруть участь пластуни зі Львова, Києва, Рівного, Черкас, Кіровограда. Цьогоріч програму навчань наблизили до подій, які відбуваються на Донбасі і самі тренування присвятили пам’яті загиблих у зоні АТО пластунів – Віктора Гурняка, Євгена Подолянчука, Миколи Гордійчука.

Юнаки вивчають тактику ведення бою у місті, маскування, військову топографію, саперну справу, розвідку, лазять по канатах, будують фортифікаційні споруди, вчаться поводитись зі зброєю. Щоправда використовують муляжі, а не справжні автомати. 

Комендант табору, пластун Максим Скопик, розповів: «Специфіка табору у тому, що самі учасники зголосились брати у ньому участь, вони більш підготовлені, аніж у попередні роки. Вплинула ситуація на Сході країни. У нас було обмеження у віці  – від 16 років. Зазвичай наш табір налічує 40 осіб, а цьогоріч зголосилось 100 і ми збільшили формат».

Батьки надавали синам дозволи на участь у вишколі під контролем фахових інструкторів.19-річний Євген Лемешенко з Фастова, що на Київщині, не вперше бере участь у «Легіоні». Пластун запевнив: «Нвчання загартовують мій характер і дух. Ситуація, яка є в Україні, спонукала мене знову сюди приїхати. У школі була призовна підготовка, але раз на тиждень, те,  що там робили, нічого не пригодилось», 

Для того, щоб пройти вишкіл у «Легіоні», потрібна сила волі і фізична підготовка. Бо подолати смуги перешкод, натяжні переправи далеко не просто, а інструктори ще й підганяють: «Друже, швидше, час, рухаємось».

Пластун Роман Тимоцко розповів: «Пластуни часто таким займаються, я не так багато лазив, найважче було на переході, коли потрібно було підтягуватись руками. Було просто важко. Такий табір є актуальний у наш час. Тому нас тут 100. Табір «Легіон» завжди був популярний, а цього року багато учасників. Юнаки мого віку хочуть вміти захищати свою державу».

Учасники табору не знають заздалегідь про програму дня. Сьогодні вони прокинулись о 4-й годині, 5 годин пішки долали перешкоди, допоки дістались до місця вишколу.

Тут, у лісі, долали канатну переправу, смугу перешкод, була гра «Теренівка, у якій важливе знання тактики у боротьбі. Антон Суровий з Черкас пояснив:  «Треба вміти гарно вибирати стратегію, можна ворога обходити з усіх сторін, треба думати. У нас були гутірки з тактики гри «Теренівка». Я три роки пластую і батьки мене відпускають. Потрібно вміти захищати свою батьківщину, рідних, людей, які проживають в Україні. Мені подобається військова справа, тому я обрав «Легіон».

На обід пластунам під час «Легіону» виділяється 40 хвилин. За цей час мають приготувати їсти, пообідати і все прибрати. А ще, перш аніж приступити до тренувань, юнаки прибирають це місце від сміття. Адже у пластунів існує правило: після себе залишити територію більш чистішою, аніж вона була.

Скаутська організація «Пласт» об’єднує понад 10 тисяч українців, із них близько 6 тисяч – в Україні. Пласт був створений у Львові у 1911 році трьома  українськими інтелектуали та педагогами – це Петро Франко, Олександр Тисовський та Іван Чмола.

Про це повідомили сьогодні, 12 серпня, на «Радіо Свобода».

Як інформував «ЩЛ», юнаків навчають на Львівщин азам військової справи.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів