У Львівському національному університеті імені Івана Франка інавгурували нового ректора

17:10 2 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівського національного університету імені Івана Франка,

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛНУ, його очолив доктор філософських наук, професор Володимир Мельник.

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі Львівського національного університету імені Івана Франка, в його Актовій залі сьогодні, 2 вересня, відбулося урочисте засідання Вченої ради з нагоди інавгурації нового ректора ЛНУ – доктора філософських наук, професора Володимира Мельника. У повідомленні також розповіли:

«Відкрили урочисте засідання спільним виконанням Гімну України. Заступник Голови Вченої ради, перший проректор, професор Василь Височанський ознайомив присутніх із наказом Міністра освіти і науки України за номером 262-к від 11 червня 2014 року «Про призначення на посаду ректора», у якому йдеться, що професора, доктора філософських наук Мельника Володимира Петровича призначено ректором Львівського національного університету імені Івана Франка з 12 червня 2014 року строком на п’ять років – по 12 червня 2019 року, як обраного за конкурсом, згідно з частиною першою статті 39 Закону України «Про вищу освіту», на умовах, викладених у контракті. 

Ректор Університету склав Урочисту присягу на Конституції України та Острозькій Біблії 1580 року – першому повному українському виданні, переклад якого був здійснений тогочасною українською академічною і духовною спільнотою, і донині вважається найкращим зразком національного перекладу Вічної книги.

«Перед Богом, Україною та академічною спільнотою, багатовіковою історією і майбутнім Університету» ректор присягнув «усі свої помисли та дії скеровувати на розвиток Львівського національного університету імені Івана Франка, на подальше утвердження його як провідного центру української науки, освіти та культури, як осередку державотворчих ідей і твердині національного Духу; свято шанувати і помножувати гуманістичні традиції Університету, дбати про незмінність його важливої місії у поступі світової цивілізації, формуванні високих духовних і моральних цінностей; відповідально виконувати обов‘язки ректора, обстоювати академічні права й свободи, завжди дотримуватися принципів відкритості, чесності і прозорості». «Нехай мудрість віків, освячена друком Івана Федоровича, супроводжує діяльність нашого Університету під Вашим керівництвом», – побажав професорові Володимирові Мельнику декан хімічного факультету, професор Ярослав Каличак і, як Голова конференції трудового колективу, на якій було обрано Ректора, вручив ректорські інсигнії – знаки ректорського уряду Львівського університету, що символізують статус ректора як керівника середовища вчених-науковців та опікуна студентської громади: колар, ректорське берло і печатку.

«Історія Львівського університету, особливо починаючи з ХІХ ст., яскраво свідчить, що Університет є не лише науково-педагогічною інституцією, а виконував і виконує функції національно-культурницького та громадсько-просвітницького характеру. У нинішніх нелегких суспільно-політичних умовах утвердження Української держави у важкій боротьбі з російським агресором особливу увагу треба зосередити на фундаментальних підвалинах присутності Львівського університету в духовному просторі сучасної України, а саме адекватно розкрити одну з найважливіших – націодержавотворчу роль Франкового університету», – зазначив у своїй інавгураційній промові ректор Університету.

Професор Володимир Мельник закцентував увагу на тому, що «університетський дух утверджує цінності свободи, моральності й творчості, вірності наукової молоді своїм наставникам, усупереч атмосфері кон’юктурної продажності та політичної зрадливості, яких було чимало в усі історично-політичні періоди розвитку України і яких, на жаль, не бракує й сьогодні».

Ректор Університету наголосив, що ми маємо спільно розробити і схвалити програму розвитку Львівського національного університету імені Івана Франка, яка базуватиметься на фундаментальних принципах академічної спільноти, автономії Університету, демократичних засад його розвитку й інноваційній відкритості. «Найголовніше, – це віра в Університет і в Україну. Я вірю в Університет! Я вірю в Україну!», – додав на завершення інавгураційної промови ректор Володимир Мельник.

«Маю велику честь промовити кілька слів про новообраного ректора. Ви – людина виваженої позиції і доброго принципу. Довіряйте людям, але не забувайте їх контролювати. Будьте мужнім, щоби призначати молодих осіб на керівні посади. Поставте перед собою велику мету!», – звернувся до професора Володимира Мельника з вітальним словом високопреосвященний владика, Митрополит Львівської Української Греко-Католицької Церкви Ігор Возьняк і побажав інавгурованому Ректорові бути «сумлінним патріотом Університету й України!» 

«У доленосний час для України Ви перебираєте кермо флагмана освіти – Львівського університету. Долучаюсь до слів Митрополита Ігоря з побажаннями Божого благословення й мужності», – привітав ректора Університету преосвященний владика, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу Борис Гудзяк.

«Сьогодні Вам випала велика честь – бути історичним ректором. Основний фронт зараз проходить крізь серце і душу кожного з нас. Трепет і страх нині полонить студентів. Ви вмієте говорити, Ви вмієте слухати. Від Вас тепер буде залежати, який вибір робитимуть Ваші студенти – боятимуться чи стійко стоятимуть на своєму», – від імені Українського католицького університету привітав і висловив «велику підтримку та заохочення стояти тривко на своїх позиціях» Борис Гудзяк.

«Наснаги, натхнення, мудрості Святого Духа» побажав інавгурованому ректорові виконувач обов’язків Голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Турянський, який висловив сподівання, що «Університет стане серцем і душею української науки». З вітальним словом звернувся до ректора Львівського університету Голова Львівської обласної ради Петро Колодій і наголосив на винятковій ролі студентів Університету в Революції Гідності, зазначивши, що «саме студентська молодь 21 листопада о 21.00 вийшла на вулиці Львова, аби протестувати проти ганебного рішення Парламенту». 

Міський голова Львова Андрія Садовий побажав ректорові Володимирові Мельнику «сміливості приймати складні рішення, черпати мужність велетів нашої землі, мати велику мету – щоб наш Університет входив у сотню найкращих університетів світу». Від імені Ради ректорів Львівщини привітав колегу ректор Національного університету «Львівська політехніка», професор Юрій Бобало: «У нелегкий час, Володимире Петровичу, Ви стали Ректором Університету. Проблеми доведеться вирішувати, виходячи з реалій нинішнього дня». Юрій Ярославович висловив сподівання, що «ми й надалі будемо спільно працювати у межах академічної спільноти Львівщини» і побажав Володимирові Петровичу успіху.

«Львівський національний університеті мені Івана Франка заслужено поважають в Україні та за межами. Ця висока традиція зобов’язує нового ректора і колектив підтримувати розвиток науки. Знаю, що Володимир Петрович надзвичайно вимогливий і працездатний науковець, який поведе Львівський університет до нових висот науки», – переконливо наголосив Голова Західного наукового центру, академік Національної академії наук України Зіновій Назарчук.

Від імені академічної спільноти ЛНУ ім. Івана Франка зі словами підтримки звернувся до Ректора голова асоціації деканів і директорів коледжів, декан механіко-математичного факультету, професор Михайло Зарічний. «З того моменту, як Ви поклали руку на Біблію, Ви взяли на себе відповідальність за майбутнє нашого Університету», – від імені студентства Львівського університету звернувся до ректора з вітальним словом студент філософського факультету Андрій Ткачук і побажав професорові Володимиру Мельнику «щирості, впевненості, холодного розуму», аби «предвічний дух Університету огорнув своєю мудрістю».

Ректор Володимир Мельник подякував усім за теплі й щирі слова вітань і побажав учасникам урочистостей міцного здоров’я, натхненної праці на славу Університету й України.

Довідка: Колар – ректорський ланцюг, що у символіці класичного університету означає тяглість та неперервність академічних традицій, нерозривність зв’язку ректора з академічною спільнотою, а також підкреслює автономію університетського статусу. 

Ректорське берло – символ мудрості, влади і ректорського права приймати рішення. 

Печатка – знак адміністративної довіри та відповідальності керівника Університету».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів