У «Львівській Політехніці» впровадять програму «Інтернет речей»

17:35 23 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: life.img.pravda.com

У нашому місті щороку випускають 4106 спеціалістів ІТ-напрямку.

У «Львівській Політехніці» запускають унікальну бакалаврську програму, аналог якої є лише у Сполучених Штатах Америки. З першого вересня львівський ІТ-кластер та «Львівська Політехніка» запускають бакалаврську програму «Інтернет речей».

Концепція курсу полягає у тому, що всі предмети побуту можуть обробляти інформацію, яка надходить із довкілля, обмінюватись нею та виконувати певні дії, в залежності від того, як їх запрограмують. Власне, як це робити практично і навчатимуть у ході бакалаврської програми.

«Solution Architect» компанії «SoftServe» та ідеолог програми Зеновій Верес розповів: «Подібну програму зараз має хіба Массачусетський Технологічний Інститут у Штатах. А він є технологічним університетом №1 у світі, основним драйвером ІТ-галузі у Штатах. Переважно новинки, ідеї з’являються там. Тому ми намагаємось на них орієнтуватись».

До викладання на курсі залучать ІТ-фахівців. Зараз вони розробляють навчальну програму. Верес уточнив: «Ми говоримо про фахівців рівня віце-президентів компаній, архітекторів, інженерів-розробників тощо». 

«Практику студенти проходитимуть в ІТ-компаніях, так само теми бакалаврських робіт будуть давати ці структури.  Запуск такої програми у Львові – це часова та кадрова потреба, – пояснив СЕО «Львівського ІТ Кластеру» Степан Веселовський. – У Львові щорічно випускаються 4106 спеціалістів ІТ-напрямку. Якщо вони здобуватимуть якісну освіту, то проблеми працевлаштування не існуватиме взагалі».

Серед викладачів люди, які вже запустили успішні проекти. Зокрема, розробники розумної кавомашини «SoftServe» та проекту управління електромобілями «Теsla – Cypress».

До друзів програми належать також студенти «Львівської Політехніки», які розробляють проект, спрямований на порятунок життя мотоциклістів. Коли мотоцикліст потрапляє у ДТП, він може серйозно постраждати, і не матиме змоги самостійно викликати швидку допомогу.

Система, яку розроблять студенти розумітиме, що сталася аварія і якщо за певний час мотоцикліст не поінформує, що з ним все добре, то система надішле на швидку допомогу повідомлення, що сталася аварія і подасть координати мотоцикліста. Вступити на бакалаврську програму «Інтернет речей» можна буде на загальних засадах за результатами ЗНО.

«Умови вступу у нас нічим не відрізняються від умов вступу на інші спеціальності ЛП. Українська мова, математика і вибіркові предмети: фізика, історія або іноземна», – зазначив Верес.

На курс набиратимуть від 50 до 100 студентів. Вартість за рік навчання коливатиметься в межах 10 тисяч гривень, навчання буде тільки платним, оскільки такі правила встановлює держава, коли запускається нова програма.

Однак львівський ІТ-кластер подарує трьом найкращим вступникам стипендії, які покриватимуть вартість навчання. Про це повідомили сьогодні, 23 травня, в інтернет-виданні «Українська правда. Життя».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів