У національному університеті «Львівська політехніка» відзначили 170-річчя з дня його заснування

16:10 21 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

Як повідомили в п'ятницю в прес-службі навчального закладу, 20 листопада у ньому відбулася з нагоди ювілею урочиста академія.

У прес-службі Національного університету «Львівська політехніка» повідомили в п'ятницю «Щоденному Львову», про те, як учора, 20 листопада, в ньому відзначили 170-річчя його заснування:

«Із нагоди ювілею 20 листопада у національному університеті «Львівська політехніка» відбулася урочиста академія. Майже всі, хто виступав на урочистості, з гіркотою говорили про те, що цей ювілей ми змушені відзначати не так широко і радісно, оскільки на сході України йде ніким не оголошена війна із сепаратистами і російським агресором.

Це відзначив у своїй доповіді і ректор університету професор Юрій Бобало. Своїм наказом він оголосив подяки і преміював працівників університету, які захищають незалежність і суверенітет нашої держави в зоні АТО, зокрема, Олександра Власенка, Дмитра Войкіна, Миколу Гулечка, Олексія Ковальчука, Руслана Кравця, Михайла Лемішевського, В'ячеслава Мельника, Андрія Музичака, Павла Шматка та Анатолія Штанька.

Це стосується і Тетяни Ощудляк та Наталії Симчук, діти яких перебувають в зоні АТО. У своїй стислій доповіді Юрій Бобало розповів також про той славний шлях, який «Львівська політехніка» пройшла за 170 років, назвав прізвища політехніків різних часів, які зробили помітний внесок у європейську і світову науку:

«Львівський політехніка – це університет трьох поколінь. Вона є носієм інформації про еволюцію науки і мистецтва, політичних устроїв і режимів. Львівська політехніка – це завжди рух вперед, це ознака життя і розвитку, це поєднання енергії молодості із мудрістю зрілих років.

Львівська політехніка завжди серед лідерів, у всі часи свого розвитку університет був складовою європейської науки, джерелом висококваліфікованих кадрів. Нова слава стару береже. Кращі традиції науковців університету продовжуються і дотепер.

Наукові групи університету здобули 14 Державних премій у галузі науки і техніки, дві Національні премії імені Тараса Шевченка, чотири Державні премії в галузі архітектури. Ми знову серед лідерів: за результатами інтегрованого рейтингу вищих навчальних закладів України. Львівська політехніка впродовж останніх років входить до п'ятірки найкращих університетів та виборює почесне друге місце серед технічних вищих навчальних закладів».

Своєю чергою, ведуча урочистої академії зачитала Указ Президента України Петра Порошенка про присвоєння звання Заслуженого діяча науки і техніки України професору кафедри загальної фізики Григорію Ільчуку та завідувачу кафедри механіки та автоматизації Ігорю Кузю. Нагороди вручив виконувач обов'язків голови Львівської облдержадміністрації Юрій Турянський, до речі, випускник Львівської політехніки. 

Колектив університету привітали також випускники Політехніки голова Львівської обласної ради Петро Колодій та міський голова Львова Андрій Садовий. Вони вручили працівникам університету відзнаки.

Ректор Юрій Бобало отримав з рук Андрія Садового Золотий Герб Львова. Привітання, подяки і нагороди колективу надійшли від Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, міністерство освіти і науки України, НАН України, Академії педагогічних наук України, численні поздоровлення від академічної спільноти країни і закордоння.

Десятки працівників університету були відзначені нагородами Національного університету «Львівська політехніка». Грамотами нагороджені і премійовані колективи випускових та загальноуніверситетських кафедр, зокрема, напівпровідникової електроніки, органічної хімії, екології та збалансованого природокористування, політології та міжнародних відносин, аналітичної хімії, теоретичної та загальної електротехніки. Цінними подарунками відзначені ветерани та випускників університету – Олег Печеник, Борис Попович, Олександр Лавнікевич, Олег Бєлуха, Вадим Штанько, Юхим Зільбергерц, Людвиг Фарбі, Ігор Огородник, Юрій Бобков, Віталій Ліщинський, Вероніка Карманська, Наталія Гронська, Олексій Літковець, Василь Шевчук, Анатолій Дубінін. 

Привітав ювілярів і голова Асоціації випускників університету Олег Сергєєв, котрий зазначив: «Як на свої 170 Львівська політехніка виглядає непогано. Але я дивлюся у майбутнє. Вища освіта однією з перших почала реальну європейську інтеграцію.

Чимало наших науковців вже викладають у провідних університетах Європи і світу. Вірю в те, що Львівська політехніка витримає конкуренцію на європейському ринку освітніх послуг»

Академія завершилася великим святковим концертом колективів художньої самодіяльності «Львівської політехніки».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів