У Львівській міськраді пояснили, що зарплату освітянам і медикам затримали їх міністерства

14:55 23 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: zakarpattya.net.ua

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, міністерства освіти і науки та охорони здоров’я не затвердили механізм фінансування міських установ з державного бюджету.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 23 січня, «Щоденному Львову», що міністерства освіти і науки та охорони здоров’я не затвердили механізм фінансування міських установ з державного бюджету. У повідомленні також зазначено:

Як повідомила директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Галина Слічна, працівники шкіл міста та працівники закладів охорони здоров’я Львова станом на 23 січня не можуть своєчасно отримати заробітну плату за першу половину січня.  Причиною такої ситуації є той факт, що досі Міністерство освіти і науки та Міністерство охорони здоров’я не затвердило механізм фінансування міських установ з державного бюджету.

Відтак, кошти вказаними Міністерствами не перераховано до Львова. Галина Слічна наголосила:

«Освітян ми поінформували, скерували листи, у яких попередили про те, що можлива така ситуація щодо виплати зарплати і в управління охорони здоров’я, і в управління освіти. Були відкриті транзитні рахунки для того, щоб управління фінансів могло перерахувати кошти на освіту та на заклади охорони здоров’я.

Загалом, сума за першу половину січня у галузі освіти становить 15 мільйонів гривень, у закладах охорони здоров’я – 10 мільйонів гривень. У грудні місяці ми повністю закрили заробітну плату, ми виплатили зарплатню усім вчителям та медикам.

Безперечно, що ці люди не отримують мільйони, і це люди, які на сьогоднішній день живуть на мізерну заробітну платню. І для них важливо отримати зарплату за першу половину січня.

Згідно з графіком, аванc вони мали отримати до 20 січня. В середу, за інформацією, яку нам надали з бюджетного комітету Верховної Ради, має бути визначений порядок, як ці кошти мають надходити на міста, але це ситуація не лише Львова, це проблема в цілому усіх міст України».

У прес-службі міської ради передали також сьогодні, 23 січня, «Щоденному Львову», повідомлення «Щойно надійдуть кошти – того ж дня вони будуть на рахунках наших установ для виплати заробітної плати», – О. Іщук», у якому сказано:

«Ситуація із виплатою заробітної плати за першу половину січня працівникам шкіл та сфери охорони здоров’я – критична, адже через затримку державної субвенції вони не можуть своєчасно отримати кошти. Якщо торік виплати здійснювались із міського бюджету, то цьогоріч, у зв’язку зі змінами у Бюджетному Кодексі Україні, всі вони йдуть за рахунок освітньої та медичної державних субвенцій.

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук. Він також наголосив:

«З цього року при прийнятті бюджету – нова специфіка: повністю змінилися правила гри. Якщо торік ми з міського бюджету прямо платили заробітну плату цим категоріям працівників, то із 2015 року, у зв’язку зі змінами до Бюджетного Кодексу, всі ці виплати йдуть за рахунок субвенцій: освітньої та медичної.

Ці гроші держава нам перераховує в бюджет на окремий рахунок і ми одразу повинні віддати їх на утримання шкіл та закладів освіти, у тому числі і в першу чергу – на заробітну плату. Очевидно, так сталося, і так стається завжди, коли впроваджується щось нове, на перших етапах виникли певні проблеми.

На сьогодні гроші від держави на наш рахунок міського бюджету не надійшли. Ми зв’язались із бюджетним комітетом ВРУ.

Як нам повідомили, на сьогодні немає офіційно затвердженого порядку про перерахування та використання цих субвенцій. Це питання буде розглядатися бюджетним комітетом ВРУ в середу.

За останніх 20 років я такої ситуації не пам’ятаю, щоб ми вже декілька днів не могли виплатити заробітну плату цим категоріям. Наголошую, що садочки отримали заробітну плату, бо вона з нашого бюджету».

Як він пояснив, медична та освітня субвенції приходять на окремий рахунок міського бюджету, на якому, за законом, місто не може тримати їх більше 1 дня, а також використати з будь-якою іншою метою, адже це технічно неможливо. За його словами, на сьогодні ці кошти не надійшли не лише до Львова – їх не отримали по всій Україні.

Олег Іщук  також наголосив: «Таким чином, ми сподіваємось, що ця бюрократична процедура швидко закінчиться. Більше подібних випадків ми не передбачаємо. Тільки-но надійдуть кошти – того ж дня вони будуть на рахунках наших установ для виплати заробітної плати».

В освіті ця сума становить близько 15 млн грн і в охороні здоров’я – 10 млн грн.

Нагадаємо, причиною такої ситуації є той факт, що досі Міністерство освіти і науки України та Міністерство охорони здоров’я України не затвердили механізм фінансування міських установ з державного бюджету. Відтак, кошти вказаними Міністерствами не перераховано до Львова».

У прес-службі міської ради передали також сьогодні, 23 січня, «Щоденному Львову», повідомлення «Ми сподіваємося, що центральний бюджет, відповідні профільні Міністерства найближчим часом це питання врегулюють», – В. Зуб про затримку медичної субвенції», у якому сказано:

«Через затримку державної субвенції лікарі Львова не можуть своєчасно отримати заробітну плату. Станом на сьогодні, на рахунок з державного бюджету не надійшло жодних коштів, що унеможливило своєчасність виплати заробітної плати працівникам галузі та проведення інших платежів на її утримання. Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб зазначив із цього прниводу:

«Якщо говорити про настрої наших працівників, всі реагують по-різному. Переважно, більшість незадоволена, тому що молодші медичні сестри, середній медичний персонал, молоді лікарі не є настільки багатими людьми, щоб жити без заробітної плати. 

Відповідно, вчора і сьогодні ми маємо шквал дзвінків, питань і намагаємося роз’яснювати. Інформацію надіслали головним лікарям, інформацію розміщуємо на фейсбуці, на сайті. 

Ми роз’яснюємо працівникам, що в цьому немає вини міської ради. Це проблеми, пов’язані зі змінами в бюджеті. Ми сподіваємося, що центральний бюджет, відповідні профільні Міністерства найближчим часом це питання врегулюють. Треба потерпіти, як би не було важко».

Своєю чергою, головний лікар Львівської міської комунальної дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт розповів:

«Це вперше, відколи я працюю, на жаль, затримується виплата заробітної плати нашим працівникам. Ми займаємося роз’яснювальною роботою, пояснюємо, що це не вина міської влади, це поки що бюрократичні неузгодженості, пов’язані з бюджетною реформою.

Люди це сприймають по-різному, але в основному з розумінням. Сподіваємося, що Кабмін не буде чекати до середи, а швидше узгодить цей процес трансферів субвенцій з державного бюджету на місця.

Бо ні медсестра, ні санітарка не мають великих запасів, щоб жити без зарплати. Тому з 19 січня ми на всіх рівнях роз’яснюємо людям, чому так сталось вперше за 24 роки».

При надходженні коштів з державного бюджету, медична субвенція буде невідкладно скерована на рахунки заходів охорони здоров’я для виплати заробітної плати працівникам».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів