Студенти зі Львова з добрими результатами в навчанні зможуть стажуватися в провідних компаніях Польщі

17:12 9 жовтня 2014 р.

Відомий польський бізнесмен і меценат Гжегож  Валюшевські – серед студентів Національного університету «Львівська політехніка»

Відомий польський бізнесмен і меценат Гжегож Валюшевські – серед студентів Національного університету «Львівська політехніка»
Фото: прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, фірми, котрі створили Фундацію «Leopolis for future» («Львів для майбутнього»), оплатять все – переїзд, побут, ночівлю, харчування.

У прес-службі міської ради повідомили у четвер «Щоденному Львову», що студенти з нашого міста мають можливість стажуватись у провідних компаніях Польщі. У повідомленні також конкретизують:

«Такі стажування вже пройшли деякі студенти Львівської Політехніки та Львівського національного університету імені Івана Франка. Основна умова участі – добрі результати навчання у виші та знання англійської мови.

Усі організаційні витрати забезпечує Фундація «Leopolis for future». Сьогодні у Львівській Політехніці відбулась зустріч щодо продовження проекту. 

У Львівській Політехніці сьогодні обговорили питання стажування у 2015 році львівських студентів у компаніях Польщі в рамках програми «Львів заради майбутнього». Начальник управління культури ЛМР Ірина Подоляк зазначила з цього приводу:

«Чудова програма, запропонована гданськими підприємцями, гданською підприємницькою фундацією «Leopolis for future». Ця програма вже дала можливість найкращим студентам з Львівської Політехніки і з Львівського університету відбути стажування і практики у найкращих підприємствах і бізнесах, які знаходяться на території Польщі.

Ця програма має фантастичні шанси, вона може стати реперною точкою для Львова. Бо це стосується акцентування на розвитку економіки знань.

Для нас важливо і зрозуміло, що знання сприяють розвитку економіки держави. Ця програма буде розширюватись.

Ми дуже тішимось, що вона народилась у Львові. Правдоподібно, до цієї програми буде залучена наступного року більша кількість найкращих студентів з львівських вузів. 

Ймовірно, до програми долучиться ще один з львівських університетів – Академія мистецтв. Ми дуже розраховуємо, що молоді люди, які здобули базові знання і освіту у Львові, дістануть справжню європейську, велику практику у Польщі.

Ми очікуємо, що вони повернуться в Україну і будуть працювати тут для держави. Наше завдання одне – забезпечити їм для цього умови.

Це великий виклик. Але це є прекрасна перспектива для України».

Своєю чергою, ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало повідомив:

«Коли представники Гданської мерії звернулись у Львівську Політехніку з пропозицією взяти участь у такому проекті, нас проект зацікавив. Цей проект передбачав стажування студентів Львівської Політехніки у відомих фірмах не лише Польщі, а й міжнародних. 

Ми оголосили конкурс, домовились з представниками Польщі про те, що львівських студентів буде 11 осіб. Участь у конкурсі взяло біля 50 осіб.

Були певні критерії, за якими їх відбирали. 11 осіб побували у Польщі на науковому стажуванні.

Проект для нас цікавий тим, що з української сторони ми не несли ніяких зобов’язань. Ми повинні були надати можливість студентам під час навчання поїхати в Польщу, простажуватись і вернутись в Україну.

Зараз 4 студенти вернулись в Україну. Ще 7 студентів продовжують стажуватись в Польщі.

Студенти дуже задоволені. Основна вимога до студентів, яких скеровували на проект, – знання англійської мови. Цю програму ми почали обговорювати десь у квітні».

Натомість генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд розповів:

«Ідея спонтанна. Належить вона польським фірмам, які дивлячись на ситуацію на Майдані, на боротьбу України за свою незалежність, сказали, а що ми можемо зробити, що є найважливішим капіталом, що є найцікавішим.

Найцікавіше – це молоді люди. У одного з лідерів цієї групи, а це громадська група, бабуся чи дідусь були зі Львова. А навчальні заклади Львова, особливо Університет і Львівська Політехніка, є добре відомі у світі.

Тому прийшло рішення, що треба створити таку систему в добрих польських фірмах. Йшла мова про те, аби показати українським студентам, створити їм можливість практики у добрих фірмах, щоб у людей був момент підтримки, момент старту.

Хай вони щось побачать, хай повчаться. База була на англійській мові, студент повинен добре знати англійську мову і мати гарні результати у навчанні у закладі в Україні. 

Це все вдалось. Ми тішимось, що є люди, які хочуть допомогти Україні. Я їм допоміг, зробив перші контакти.

Протягом 2 місяців поїхало 20 молодих людей. Ми не очікуємо, що проект буде зобов’язаний з роботою. Люди їдуть побачити щось нове. Те, що людина має в собі, – це її капітал. Чи цей капітал людина використає для України, що було б дуже цінним, чи в Європі, чи в Америці, – ніхто цього не заборонить. 

Всі фірми, які зголосились, тепер створили Фундацію «Leopolis for future» («Львів для майбутнього»). Вони платять за все – переїзд, побут, ночівлю, харчування. Такі навчання мають бути влітку. Зараз говорять про те, аби 6 тижнів тривало стажування». 

Відтак, сьогодні у Львівській Політехніці відбулась зустріч зі студентами щодо можливості у 2015 році стажування у компаніях Польщі в рамках програми «Львів заради майбутнього».

Своєю чергою, в прес-службі Національного унівесритету «Львівська політехніка» повідомили у четвер «Щоденному Львову»:

У Львівській політехніці побував відомий польський бізнесмен і меценат Гжегож Валюшевські. Візит цей аж ніяк невипадковий. Адже завдяки зусиллям пана Гжегожа Валюшевські у польському місті Гданську під час цьогорічних літніх канікул  проходили стажування понад 10 студентів Національного університету «Львівська політехніка». Це стало можливим також за сприяння Генерального консула Республіки Польщі у Львові професора Ярослава Дрозда.

Польського гостя, який є президентом і членом правління низки інвестиційних компаній, радо вітав ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало. Він подякував  Гжегожу Валюшевські за фінансову підтримку місячного перебування львівських студентів у Гданську, а також сприяння в їх скеруванні на стажування в різні фірми і установи міста. Юрій Бобало також наголосив, що така цінна  ініціатива польського мецената стане ще одним важливим чинником зміцнення дружніх стосунків між Україною і Польщею, а також між нашими науковцями і освітянами.

Гжегож  Валюшевські розповів, як народилася ідея запросити львівських студентів  до Польщі. Чимало доклався до цього і мер Гданська. Він відзначив  старанність і добру фахову підготовку львів'ян, в тому числі й мовну. Гість наголосив, що подібні акції триватимуть і надалі, а кількість запрошених студентів в наступні роки значно розшириться.

Своїми враження про перебування в Польщі поділилися львівські студенти, які представляли Інститут економіки та менеджменту, Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки, Інститут хімії та хімічних технологій, а також Інститут екології, природоохоронної діяльності та туризму.

У зустрічі взяли також участь  Генеральний консул Республіки Польща у Львові професор Ярослав Дрозд, консул Марцін Зіневич, перший проректор Львівської політехніки професор Володимир Павлиш і проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків університету професор Юрій Рашкевич».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів