Сьогодні ректору Національного університету «Львівська політехніка» Юрію Бобалу виповнилося 70

14:37 23 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Юрій Бобало віддав рідному закладу – Національному університету «Львівська політехніка» – понад 40 років. Вісім останніх – на посаді ректора.

Зараз ювіляр зайнятий вступною кампанією, тож поговорити і привітати його вдалося лише у перервах між прийомом іспитів. Відтак наведемо інтерв’ю з ним повністю:

– Юрію Ярославовичу, чим вам запам’ятався останній рік роботи? Якими досягненнями за цей рік пишається «Львівська політехніка»?

– Головна подія – це те, що цього навчального року ми святкували 170-річчя «Львівської політехніки». Наші науковці отримали урядові та відомчі нагороди, це показує високу оцінку нашого університету державними структурами. Кілька тижнів тому був опублікований рейтинг аналітичного центру CEDOS, де серед 110 університетів «Львівська політехніка» здобула перше місце щодо прозорості. Також важливою подією є те, що наша вчена рада вирішила зменшити навантаження на викладачів до 600 навчальних годин. Також ми вирішили реорганізувати структуру навчального процесу, оскільки на першому місці усе ж має стояти наука. Результати досліджень університету повинні впроваджуватися у навчальний процес. Оцінка роботи навчального закладу та викладача кожної кафедри проводиться за науковими критеріями, тому спочатку -наука, а від неї – освіта.

– Зараз в Україні триває вступна кампанія, як вона проходить у вашому університеті?

– Новації у правилах прийому, зокрема пріоритетність, пішли нам на користь. У багатьох напрямках державне замовлення ми вже виконали та перевиконали. Сподіваємося, що до кінця прийому документів – виконаємо за усіма напрямками. Приємно, що цього року, як ніколи, дуже великий конкурс на інженерні спеціальності. Наприклад, на спеціальність «програмна інженерія» державне замовлення – 70 осіб. Сьогодні ж у нас є вже 1481 заява, при тому, що заяв вступників, які обрали цю спеціальність першим пріоритетом – 437. Також популярні напрямки: архітектура, прикладна математика, транспорт, безпека інформаційних та комунікаційних систем.

– Як ви оцінюєте норми нового закону «Про вищу освіту»? Як він вплине на життя університету?

– У законі є багато речей, які дозволять розвиватися вищим навчальним закладам та позитивно вплинуть на їх роботу. Звісно, були і спірні моменти, але, на щастя, міністерство йде нам назустріч і приймає пропозиції від університетів щодо того, що варто змінити у законі. Без сумніву, закон прогресивний, автономія та самоврядування зараз актуальні. Дуже багато питань ми наразі можемо вирішувати самостійно. До нас навіть інколи звертаються за консультацією у справах автономії представники інших університетів. Також позитивно ми оцінюємо зменшення навчального навантаження за рахунок оптимізації дисциплін. Це розширить відповідальність університетів щодо підготовки спеціалістів.

– Як війна в Україні вплинули на систему освіти?

– Ті області, які далеко від військових дій, можуть відчути війну лише через студентів, які до них перевелися. До нашого університету приїхало близько 200 студентів з Криму та східних регіонів. Ми дуже доброзичливо до них ставимося та намагаємося робити усе, щоб вони адаптувалися до навчання у «Львівській політехніці». Не впевнений, що військові дії вплинули на кількість вступників. У нас минулого року було 50 тисяч заяв, цього року ж вже 35 тисяч. Мабуть, до кінця кампанії буде стільки ж. Але географія вступників розширилася. Як минулого року, так і цього у нас є абітурієнти з усіх областей, хоча раніше були здебільшого з західної частини України.

Інтерв’ю опублікували сьогодні, 23 липня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів