Смертоносний вірус грипу – вже в Україні?

13:26 15 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Його нібито зафіксували в Запоріжжі.

Як повідомили сьогодні, 15 жовтня, «Українським Національним Новинам» у прес-службі Запорізької СЕС, її співробітниками виявлено циркуляцію вірусу грипу типа А ( H2N2). Дослівно ж УНН інформує з цього приводу:

«Загалом протягом 41-го тижня по Запорізькій області захворюваність на грип та ГРВІ зросла на 20,3 %. При дослідженні парної сироватки, яка надійшла до вірусологічної лабораторії від хворого, виділений вірус грипу типа А ( H2N2)».

Однак заввідділенням респіраторних та інших вірусних інфекцій ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМНУ» Алла Мироненко повідомила в ексклюзивному коментарі «УНН», що вірус грипу типа А (H2N2), який за даними Запорізької СЕС виявили у одного з хворих, не циркулював вже понад півстоліття. Дослівно ж сказала з цього приводу наступне:

«Цього вірусу немає з 1957 року, вже півстоліття він не циркулює. У 1982 році з Петербургу була інформація, що він знову з'явився, але насправді його не було. Якби він дійсно з'явився, а багато у кого з 1957-х року імунітету немає, то нас би вже тут всіх косило».

На думку вірусолога, у Запорізькій СЕС припустились помилки під час написання повідомлення, скоріше за все, було виявлено інший вірус. «Такий випадок мав місце, але це не виділили вірус, там його і близько не було. Там просто хтось не правильно сказав. Це якась помилка», – вважає Алла Мироненко.

Довідка «УНН»:

Штам H2N2, відомий також як «азіатський грип», відноситься до вірусу типу А. Цей штам першим спровокував пандемію, інформація про яку зафіксована в документальних джерелах. Тоді – у 1889-1890 роках – його називали «російський грип», тому що він поширився по всій Західній Європі з Росії. У грудні 1889 його вже зафіксували в Північній Америці , а в лютому 1890 штам досяг країн Азії та Латинської Америки. Деякі вчені все ще сперечаються, але більшість упевнена: саме штам H2N2 забрав у ході тієї пандемії 1 мільйон життів.

На думку медиків, причиною появи H2N2 стала мутація вже існуючого людського штаму в організмі диких качок. «Азіатський грип», як називали штам H2N2 в 1956-1958 роках, був зупинений, зокрема, завдяки винаходу спеціальної вакцини і її масового успішного застосування. Тоді азіатським грипом хворіли переважно зрілі люди старше 50 років.

Згодом H2N2 пройшов через мутацію, внаслідок чого з’явився новий штам H3N2, який став причиною пандемії 1968-1969 років. На початку 2011 року епідеміологи зробили сенсаційну заяву про те, що пандемія грипу штаму H2N2 може повторитися, і вона стане ще більш смертоносною, ніж попередня. Більше того – гинути від неї будуть переважно молоді люди, тому що населення старше 55 років було вакциновано в 50-х роках і має досить сильний імунітет до H2N2.

Небезпечним цей штам грипу є для всіх вікових категорій, особливо сприйнятливі люди похилого віку за умови, що у них немає імунітету до загрозливого їм штаму. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом. Носій вірусу заразний з перших годин хвороби і ще 3-5 днів після цього. Також до грипу особливо сприйнятливі вагітні, діти, які страждають хронічними захворюваннями серця і легенів люди.

Як повідомляв «Щоденний Львів», медики не очікують узимку різкого збільшення захворюваності на грип

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів