Президент Польщі став почесним доктором Львівського університету імені Івана Франка (відео, оновлено)

16:10 2 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: twitter.com/poroshenko

Броніслав Коморовський отримав диплом «Doctor Honoris Causa» ЛНУ в присутності Президента України Петра Порошенка.

«Президент Польщі Броніслав Коморовський став почесним доктором Львівського університету», – повідомив сьогодні, 2 липня, у своєму мікроблозі у «Twitter» посол України у Польщі Андрій Дещиця й розмістив там фотографію, на якій Броніслав Коморовський отримує диплом «Doctor Honoris Causa» ЛНУ в присутності Президента України Петра Порошенка. Натомість у прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 2 липня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні, 2 липня, Президенту Республіки Польща Броніславу Коморовському вручили почесне звання доктора «Honoris causa» Львівського національного університету імені Івана Франка. На церемонії вручення був присутній Президент України Петро Порошенко, який розповів:

«Коли я дізнався про цю урочисту подію, я захотів першим привітати великого друга України, великого мого особистого друга, людину, яка зробила величезний внесок у розвиток українсько-польських відносин, людину, яка була і залишається потужним адвокатом України в Європейському Союзі до підписання Угоди про асоціацію 27 червня і яка зараз є провідником українських інтересів в Європейському Союзі.

Президент Польщі Броніслав Коморовський робив все можливе, для того, щоби наблизити дату підписання і щоб Україна скористалася найкращими перевагами перебування після підписання Угоди про асоціацію. Ми з вами присутні на історичній події.

Важко уявити собі більш достойну людину для того, щоб бути Почесним доктором Львівського національного університету імені Івана Франка. Я від імені народу України, дорогий Броніславе, вітаю тебе.

Від імені всього українського народу я дякую Польському Президентові за величезну роботу, яку він робив і робить для того, щоби зблизити наші країни. Українсько-польські відносини ніколи не були на такому високому рівні.

Ми ніколи не мали такий високий рівень довіри, взаємодопомоги і взаємопідтримки. Кажуть, що друзі проявляються в біді. Україні зараз важко, у зв’язку з російською агресією на Сході, у зв’язку з анексією Криму, у зв’язку з спробами дестабілізувати ситуацію. Ми в Україні маємо потужну підтримку наших партнерів, одним з лідерів яких є Броніслав Коморовський. І Україна чесно долає всі труднощі. Тому що ми разом – разом всередині країни, разом з Європейським Союзом, разом з нашим партнером Республікою Польща і з її Президентом Броніславом Коморовським».

Натомість Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський зазначив:

«Дякую за присутність на цій урочистості Президента України Петра Порошенка. Ця урочистість передання звання доктора «Honoris causa» українського університету польському Президенту є для мене добрим символом, який веде українсько-польські відносини. Ця урочистість сама в собі є свідченням добрих змін і елементом цих змін, амбітною дією у польсько-українських відносинах на спільному шляху наших народів. Для мене дуже важливо є отримати почесне звання доктора «Honoris causa» університету, який мав велике значення для Європи, з його складною історією.

Дякую, що можу бути частиною академічної спільноти у Львові. Всі знають, що культура західного світу там, де університети, там, де є мислення в університетських категоріях. Дякую за співпрацю Львівського національного університету ім. Івана Франка з польським університетом у Вроцлаві. Для поляків Львів – це місто, повне спогадів, місто, яке живе в польській традиції. Для нас Львів завжди буде важливим».

Своєю чергою, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Володимир Мельник, заявив:  «Вперше в історії університету я радий вітати двох європейських президентів – Президента України Петра Порошенка і Президента Республіки Польща Броніслава Коморовського. Для Львівського національного університету імені Івана Франка це велика честь».

Натомість у прес-службі Президента України розповіли:

«У четвер, 2 липня, Президент України Петро Порошенко перебуває з робочою поїздкою у Львівській області. На початку поїздки Глава держави взяв участь у церемонії вручення звання почесного доктора «Honoris causa» Львівського національного університету імені Івана Франка Президенту Республіки Польща Броніславу Коморовському, який також цього дня відвідує Львів.

Глава держави привітав Президента Польщі з відзнакою: «Хотів би першим привітати великого друга України і мого особистого друга, людину, яка зробила величезний внесок у розвиток українсько-польських відносин, яка була і залишається потужним адвокатом українських інтересів в Європейському Союзі».

За словами Президента, українсько-польські відносини перебувають на дуже високому рівні. Президент Польщі подякував за відзнаку і зазначив, що отримання польським Президентом звання почесного доктора в українському університеті є ознакою добрих українсько-польських відносин.

Почесне звання Броніславу Коморовському присвоєно «за особистий внесок в розвиток українсько-польських відносин, організацію міжнародної підтримки інтеграції України до Європи, за сприяння польсько-українській співпраці у галузях науки, освіти і культури». Нагороду вручив ректор ЛНУ імені Івана Франка Володимир Мельник.

Пізніше Президент також проведе зустріч з Президентом Польщі у форматі «віч-на-віч».

Окрім цього, запланована регіональна нарада з керівниками силових структур та правоохоронних органів прикордонних областей західної України».

Про це повідомили в четвер на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів