Першокурсники львівської Академії cухопутних військ розпочали з азів солдатської служби

22:26 13 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Майбутні офіцери спершу пройдуть курс молодого бійця.

Традиційно, після вступної кампанії і зарахування абітурієнтів до вищих військових навчальних закладів з «першачками» проводиться загальновійськовий етап первинної військової підготовки або, як кажуть, курс молодого бійця. Не став винятком він і для цьогорічних першокурсників львівської Академії cухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Упродовж трьох тижнів з юнаками та дівчатами, які успішно склали вступні випробування, на базі Міжнародного центру миротворчості і безпеки тривають планові навчальні заняття. Більшу частину з них, як завжди, складають практичні і тактико-стройові заняття.

День за днем майбутні офіцери опановуть ази солдатської служби. Вони вчаться, як доглядати за зброєю, вести прицільний вогонь, пересуватися полем бою під час атаки. 

Курсанти щодня відпрацьовують отримані теоретичні знання на практиці, сподіваючись якнайкраще їх засвоїти. Старший викладач кафедри тактики майор Віталій Шевчук розповів:

«У ході первинної військово-професійної підготовки з курсантами проводять заняття із вивчення основ загальновійськового бою. Безпосередньо сьогодні ми відпрацьовували питання посадки та спішування курсантів із бронетранспортеру в ході бою.

Крім того, життя внесло свої корективи, і на сьогоднішній день викладачі кафедри застосовують у свої заняттях досвід ведення бойових дій у зоні проведення АТО, — говорить. Звичайно, що ми намагаємося також враховувати і той момент, що навантаження на заняттях необхідно збільшувати поступово — від простого, до більш складних елементів».

Зрозуміло, найбільші хвилювання у першокурсників викликали заняття з вогневої підготовки. Адже для того, щоби вправно влучати у мішень, необхідно не лише знати ази прицілювання, умови виконання вправ та будову зброї.

Курсант Михайло Письмичук розповів: «Нам дається загалом по одинадцять патронів. Три одиночні постріли по мішені, розміром 75 на 75 сантиметрів, та чергами по мішені, яка імітує противника, що атакує. Втім, для мене нічного складного немає, адже у ліцеї, в якому я вчився, ми подібні вправи вже виконували, та й викладачі все докладно нам пояснили». 

Виявляється, для того, щоби з першого разу влучити у ціль із результатом, більшим, ніж це необхідно для отримання відмінної оцінки, необхідно знати лише декілька простих істин. Ними з нами поділився майбутній офіцер-танкіст Дмитро Дозірчий: «При підході до вогневого рубежу необхідно звільнитися від зайвих думок, розслабитися, тримати рівну мушку та плавно натискати на спусковий гачок. Саме так мені і вдалося «вибити» з трьох пострілів 27 очок».

Поруч першокурсники під керівництвом своїх старших колег-курсантів, які пройшли випробування у горнилі збройного конфлікту на сході України, вчаться діяти у складі малих груп – двійок та четвірок. Звичайно, не все у них із початку виходить вправно, але завдяки старанню та наполегливості, вони показують непогані результати.

Особливістю цьогорічної первинної військово-професійної підготовки є й те, що разом із офіцерами до проведення практичних занять залучено також і курсантів. Це другокурсники, і, як це не дивно, вчорашні абітурієнти, які мають за своїми плечима неабиякий практичний бойовий досвід, здобутий у зоні проведення АТО.

Старший сержант Сергій Страханський розповів: «Зараз, після того, як я вже рік провчився в Академії, зрозумів, що не помилився зі своїм вибором. Адже усвідомив, наскільки необхідно моїм бойовим побратимам мати поруч офіцерів мого фаху, які б надавали морально-психологічну підтримку особового складу. А свої знання я нині передаю молодшим колегам, які щойно вступили до вишу».

Своєю чергою, старший солдат Костянтин Бондар згадує: «Коли мені задавали питання, ким ти хочеш бути, я завжди відповідав, що військовим. Тому після вісімнадцяти років пішов на строкову службу, згодом підписав контакт. І після двох років служби у полку спеціального призначення та війни, я зрозумів, що моя мрія не змінилася. Я поступив цьогоріч до Академії для того, щоби отримати фах військового інженера. Мене дуже вразила їхня робота, яку я мав можливість бачити на сході України. Тим більше, що цей фах є необхідним для будь-яких родів військ».

Звичайно, для вчорашніх школярів процес адаптації до умов армійської служби був досить складним. Адже їм доводилося пристосовуватися і до нового розпорядку дня, і до вимог військової дисципліни, і до неабияких фізичних навантажень. Втім, за свідченням самих курсантів, це випробування вони подолали з честю.

Курсант Анна Аристархова розповіла: «Я вирішила обрати військовий фах за прикладом свого старшого брата, який нині проходить службу у зоні проведення АТО. І коли він довідався про мій вибір та бажання стати військовою, то разом із батьками беззаперечно мене підтримав. Я знаю, що згодом мені доведеться опановувати грізну бойову техніку, таку, як наприклад, БМП, і напевно, саме тому обрала фах офіцера виховної роботи».

На думку керівництва табірного збору, усі курсанти наполегливо оволодівають нелегку солдатську науку та показують при цьому добрі результати. А курсанти з бойовим досвідом у всьому допомагають офіцерам при проведенні занять.

Начальник зборів первинної військово-професійної підготовки, полковник Ігор Мурашов, розповів: «Велику допомогу надають курсанти, які пройшли АТО. Вони нині обіймають посади як заступників командирів взводів, так і командирів відділень».

Після польової фази, яка закінчиться 22 серпня, курсанти повернуться до пункту постійної дислокації, де з ними продовжуватимуть проводити заняття. А після завершення первинної військово-професійної підготовки, на початку вересня, першокурсники складуть Військову присягу на вірність українському народу.

Про це повідомили сьогодні, 13 серпня, на сайті львівської Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів