Науковці «Львівської політехніки» перевірили якість бронежилетів українських силовиків у зоні АТО

14:34 5 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: inforesist.org

Як повідомили «Щоденному Львову», в прес-службі Національного університету «Львівська політехніка», його науковці також готові оцінити надійність броні нового українського бронетранспортера «Дозор-Б», перші зразки якого на Львівському бронетанковому заводі обіцяють показати вже у вересні цього року.

Як повідомили «Щоденному Львову», в прес-службі Національного університету «Львівська політехніка», його науковці взяли участь у перевірці якості бронежилетів для українських військових, які перебувають у зоні Антитерористичної операції й готові оцінити надійність броні нового українського бронетранспортера «Дозор-Б», перші зразки якого на Львівському бронетанковому заводі обіцяють показати вже у вересні цього року. В повідомленні також конкретизують:

«Щоб порівняти якісні характеристики бронежилетів влітку до науковців кафедри прикладного матеріалознавства та обробки матеріалів Інституту інженерної механіки та транспорту звернувся представник львівського штабу Самооборони Андріан Кліщ. За словами завідувача кафедри професора Зої Дурягіної, всі дослідження львівські політехніки виконали оперативно. 

– Ми проаналізували мікроструктуру, – розповідає вона, – визначили механічні властивості та хімічний склад матеріалів, із яких виготовлені бронежилети. Вони дещо різнилися товщиною сталевої пластини, суттєво – вагою, були виготовлені за різними технологіями, але за механічними властивостями і пробивною здатністю виявилися практично однакові. 

Відтак результати дослідження науковці невдовзі передали замовнику. Дане дослідження на тему оборонної галузі львівські політехніки виконали вперше за останні роки.

Проте питання переозброєння української армії на часі, тому кафедра, котра є базовою для всього Західного регіону, й надалі співпрацюватиме з підприємствами цієї галузі. Слід наголосити, що кафедра прикладного матеріалознавства та обробки матеріалів Львівської політехніки накопичила чималий досвід ідентифікації матеріалів та проведення експертної оцінки надійності конструкцій. 

Професор Зоя Дурягіна сподівається найближчим часом відкрити сертифіковану лабораторію, до якої має увійти експрес-аналізатор EXPERT-2L, з допомогою якого визначають елементний склад матеріалів. За відсутності свого матеріалознавця доводиться просити допомоги колег із Фізико-механічного інституту ім. Г. Карпенка НАН України, в якому діє філія кафедри. До кінця цього року до Львівської політехніки має надійти обладнання, закуплене в межах «Темпус»-проекту». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів