На даху Львівської спецшколи «Надія» встановили сонячний колектор

13:56 27 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: iver.com.ua

Як повідомляє в п’ятницю прес-служба міськради, його використовуватимуть для нагріву води в дитячій їдальні.

Прес-служба міської ради інформує сьогодні, 27 червня, в повідомленні «На даху школи «Надія» встановили сонячний колектор, зібраний в рамках Тижня сталої енергетики»:

«Упродовж чотирьох днів на базі Львівської спеціалізованої школи «Надія» відбувався тренінг зі встановлення та використання сонячного колектора для нагріву води. Сьогодні, 27 червня, його встановили на даху. Це подарунок школі для використання в дитячій їдальні.

Гаряча вода є важливим фактором зручності та гігієни у повсякденному житті. У всьому світі воду нагрівають, застосовуючи різні види палива, які, у свою чергу, обмежені та дорого коштують. До того ж, їх систематичне використання негативно впливає на довкілля та здоров’я людей.

Відтак, було розроблено недорогу високоефективну модель сонячного колектора, яку нескладно побудувати з доступних на місцевих ринках матеріалів, і яку можна використовувати увесь рік, навіть у суворі зими. Власне, цю модель і використали фахівці «Екоклубу» з м. Рівне, які упродовж 4 днів у Львівській спеціалізованій школі «Надія» проводили тренінги для охочих навчитись складати демонстраційний сонячний колектор.

Тренінг охопив виготовлення абсорбера та рами колектора, перевірку зварювання, фарбування, виготовлення бака-акумулятора, утеплення колектора та бака, виготовлення опорної конструкції, практичну вправу з проектування сонячної системи для нагріву води, завершення робіт зі встановлення сонячної системи для нагріву води, її запуск та презентацію, рекомендації від тренерів та оцінку зробленого.

«Школа працює 10 років. У 2005 році ми отримали статус спеціалізованої школи з поглибленим вивченням предметів еколого-правового профілю. Маємо велику підтримку батьків. У всіх заходах екологічного характеру ми завжди брали участь. Ми були переможцями першого міжнародного конкурсу з реформи міського теплопостачання в Україні. Ми посіли перше місце. Сама свідомість щодо екології змінилась і у батьківської громади, у громади нашого мікрорайону, у дітей. Після того, як ми провели аудит приміщень школи, то прийшли до висновку, що треба зберегти тепло, щоб було тепле у класних приміщеннях. Для цього треба було утеплити фасад. Батьки школи підтримали цю ідею. І ми щороку утеплюємо фасад. 

У нас було велике бажання долучитись до проекту сонячного колектора. Діти розробляли свої міні-колектори на уроках. Ми маємо такий факультативний курс у 9 класі з енергозбереження і пом’якшення змін клімату. 

Те, що у нас буде встановлений сьогодні такий колектор, – це важливо. Він буде обігрівати у нас одну частину санвузлів. Це санвузол, який ми цього року переробляємо для дітей з особливими освітніми потребами. У нас навчається така категорія дітей. Ми прорахували, що буде велика користь і економія. Діти і батьки будуть розуміти, що альтернативні джерела нам треба шукати, залучати у свої помешкання. 

Такі сонячні колектори також стоять у початковій школі «Арніка». Загальноосвітні школи будуть брати приклад. До цієї роботи долучилось багато волонтерів. Ми були приємно подивовані. Важливо, щоб директори шкіл міста перейнялись такою ідеєю», – розповіла директор школи «Надія» Ірина Хміль.

«Власне, школа «Надія» – не єдиний навчальний заклад Львова, де проводять подібні заходи з енергоефективності. Заклади освіти міста вже давно активно беруть участь у міжнародних проектах, спрямованих на зменшення споживання енергоресурсів», – розповідає заступник начальника управління освіти Оксана Росипська.

Зокрема, у рамках американського проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» у 2010 р. проведено монтаж та введено в експлуатацію засоби обліку споживання теплової енергії та системи автоматичного погодного регулювання подачі теплоносія у навчально-виховному комплексі «Садок-школа «Один, два, три» та СЗШ №77. Для більш ефективного використання теплової енергії у цих закладах встановлено GPRS-відслідковування споживання теплоносія. Усе обладнання встановлено в якості технічної допомоги.

У 2012 р. в НВК «Школа-гімназія «Сихівська» в межах проекту MODEL-CIUDED за підтримки Європейської асоціації муніципалітетів проведено заміну старих вікон на нові двохкамерні енергозберігаючі склопакети (184 вікно), а також виконано роботи з капітального ремонту системи опалення з встановленням індивідуального теплового пункту та системи автоматичного регулювання тепла. 

З 2010 р. проводилась робота щодо отримання кредиту НЕФКО для впровадження енергоефективних заходів у СЗШ 84, ДНЗ № 129, ДНЗ № 169. Реалізовано проект у 2013 р.

Дошкільний навчальний заклад № 129 ( вул. Є. Коновальця, 79) – виконано утеплення стін, утеплення покрівлі, модернізація системи опалення зі встановленням автоматичного погодного регулювання, капітальний ремонт  електроосвітлення.

Дошкільний навчальний заклад № 169 (вул. Тернопільська, 12) – виконано утеплення стін, модернізацію системи опалення зі встановленням автоматичного погодного регулювання, капітальний ремонт  електроосвітлення.

Середня загальноосвітня школа № 84 (вул. Зубрівська, 30) – виконано заміну вікон, модернізацію системи опалення зі встановленням автоматичного погодного регулювання, вдосконалення системи тепловіддачі та теплоізоляція.

В установах є позитивний досвід щодо встановлення відновлювальних джерел енергії: у НВК «Школа-садок «Арніка» змонтовано сонячні колектори за кошти міського бюджету м. Львова (вартість робіт – 720,403 тис. грн.), що дало можливість  забезпечити заклад  гарячим  водопостачанням.

У 2009 р. за кошти міського бюджету м. Львова в ДНЗ № 109, а в 2010 році в ДНЗ № 43 встановлено теплоакумулюючі електричні обігрівачі.

У 2011 році в СЗШ № 72 за фінансової підтримки ГО «Науковий енергетичний фонд» (вартість проекту – 10 тис. грн.) встановлено вітрогенератор та фотопанель.  Енергію, яка виробляється цими установками, використовують для електроосвітлення та живлення устаткування в кабінеті фізики. Це пілотний проект для демонстрації та вивчення альтернативних джерел енергії і проведення дослідів з учнями на уроках фізики.

Натомість у публікації «Енергозбереженням треба займатись. Це не шкодить екології і економить наші кошти», – асистент «Екоклубу» прес-служба міської ради. інформує сьогодні:

«Упродовж чотирьох днів на базі Львівської спеціалізованої школи «Надія» відбувався тренінг зі встановлення та використання сонячного колектора для нагріву води. Сьогодні, 27 червня, його встановили на даху. Це подарунок школі для використання в дитячій їдальні. Як розповіли фахівці «Екоклубу», колектор зможе нагрівати до 150 літрів води у літній час до 80°С, у зимовий – до 40°С. 

«Ми працюємо над виготовлення і встановленням сонячних колекторів вже четвертий рік. Це проект, який фінансується Європейським Союзом – «Увімкни сонце – живи комфортно». Здійснюється міжнародною мережею наших організацій «Жінки в Європі за спільне майбутнє». 

Нас запросили до Львова в рамках Європейського тижня сталої енергетики. Ми брали участь у виставці біля Ратуші. Показували міні-моделі. З вівторка ми почали будівництво сонячного колектора у школі. Ідея проекту – показати, що можна власними руками і за невеликі кошти виготовити сонячний колектор, який буде безкоштовно нагрівати воду. Ми можемо відмовитись від газу і електроенергії. Ця школа для підігріву води використовує електроенергію. Тепер вони зможуть економити. Результат буде видно за місяць-другий. 

Установка є простою. Колектор складається з матеріалів, які можна знайти у побуті – це залізо, скло, дерево, утеплювач, сантехнічні з’єднання, бак. Ми купили бойлер, який вже має теплообмінник. Якщо взимку сонця буде недостатньо і колектор не зможе нагріти до потрібної температури воду, школа зможе підключатись до електроенергії і догрівати воду. Така установка, площею 2 м кв, здатна нагріти 100-150 літрів води в літній період при хорошому сонечку – до 70-80 градусів. Взимку колектор зможе підігріти воду до 30-40 градусів. 

Учасниками нашого тренінгу є прості люди. Частина з них – це вчителі, є учасники, які просто звернулись до громадської організації з бажанням приїхати сюди. Є дві людини, які приїхали з Ковеля. 

Ми ставимо мету – зруйнувати міф, що альтернативні джерела енергії – це дорого і вони не дають ніякого ефекту. Ми хочемо довести, що енергозбереженням треба займатись, це не шкодить екології. Це економить наші кошти і допомагає нашому довкіллю», – розповіла Аліна Архипенко, асистент ММГО «Екоклуб». 

Для чого потрібен та як працює сонячний колектор?

Він накопичує енергію сонця та перетворює її в тепло. Плоский сонячний колектор складається з матеріалів, велику частину яких часто можна знайти у своєму домі, або ж просто придбати у будь-якому будівельному магазині. Це металевий лист, пофарбований чорною термостійкою фарбою, зварений із сіткою металевих трубок (абсорбер), вкладений у дерев'яну раму та покритий зверху прозорою скляною оболонкою. За допомогою труб колектор з’єднується із баком-акумулятором, всередині якого знаходиться теплообмінник. Таким баком може бути звичайна залізна бочка із вмонтованим теплообмінником, утеплена належним чином, та найбільш зручним варіантом такого баку є б/у бойлер.

У погожий день сонячний колектор може нагріти воду до 70-80 градусів, у зимовий період – до 30-40 градусів.

Сонячний колектор працює так (див. схему): (1) потрапляючи на абсорбер, сонце нагріває воду, (2) що починає рухатись знизу колектора доверху і по трубах потрапляє у бак. Коли нагріта вода потрапляє до теплообмінника у баку, (3) тепло передається звідти воді в баку. (4) Рідина всередині теплообмінника, охолоджуючись, опускається по спіралі донизу і через отвір у нижній частині баку потрапляє назад у колектор. Нагріта вода акумулюється у верхній частині баку. (6) Холодна вода із водопровідної мережі надходить у нижню частину баку, а (5) нагріта вода відбирається через отвір у верхній частині.

Ціна на саморобний колектор може сильно варіюватись (залежно від наявності у людини якихось власних матеріалів), однак в середньому буде становити близько 1500 грн. Повна ж вартість всієї установки разом із з’єднанням та баком будуть становити 3000-3500 грн. Відтак, власноруч складений колектор – це надзвичайна економія коштів для навчального закладу.

Тренінг організовано в рамках проекту «Увімкни сонце – живи комфортно» та Європейського тижня сталої енергетики, силами ГО «Екоклуб», Асоціації «Енергоефективні міста України» та Львівської міської ради, за фінансової підтримки USAID MERP». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів