Львів’яни створюватимуть першу українську «Daisy»-бібліотеки до 31 липня

16:26 16 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: starylev.com.ua

Виконавчий директор ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» повідомила: «Зараз ми маємо у своїх фондах близько 1270 позицій україномовної аудіолітератури у форматі MP3».

Від травня 2015 року триває проект Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» під назвою «Перша українська дейзі-бібліотека». Управління культури Львівської міської ради підтримує проект і передбачає фінансування для оплати послуг студії звукозапису, з метою аудіювання 100 годин звукового матеріалу. 

У такий спосіб організаторам вдається подолати одну з найгостріших проблем, що постали на шляху створення Першої української дейзі-бібліотеки – начитування літератури, тобто виготовлення первинного матеріалу для його наступної конвертації у формат DAISy. Підтриманий управлінням культури Львівської міської ради проект дозволить виготовити 100 годин звучання готового матеріалу, здебільшого навчальної літератури.

Аудіюванням книг займаються залучені до проекту волонтери, переважно переселенці з зони АТО. Робота триватиме до 31 липня 2015 року. Виконавчий директор ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», кандидат історичних наук та інвалід I групи по зору Оксана Потимко розповіла:

«Таким чином, нам, організаторам проекту, вдасться частково подолати одну з найгостріших проблем на шляху реалізації міжнародного шведсько-українського проекту – відсутність в Україні достатньої кількості цифрового аудіоматеріалу українською мовою. Так, зараз ми маємо у своїх фондах близько 1270 позицій україномовної аудіолітератури у форматі MP3.

Для порівняння: на вітчизняному ринку до послуг незрячих читачів фігурують далеко поза 20 000 цифрових видань російською мовою. Працюючи над створенням Першої української дейзі-бібліотеки, ми прийняли категоричне рішення конвертувати у формат «Daisy» лише літературу рідною мовою, надаючи перевагу навчальним посібникам і підручникам для учнівської та студентської молоді». 

Виготовлення дейзі-книги триває двома етапами: перший – озвучення друкованого матеріалу, другий – конвертація виготовленого аудіоматеріалу у формат «Daisy». Весь доступний на українському ринку цифровий аудіоконтент виконавці міжнародного проекту обробили у форматі «Daisy» пвпродовж попереднього року.

Далі зіштовхнулися з проблемою відсутності аудіокниг українською мовою у будь-якому цифровому форматі, що загрожувало зривом міжнародного проекту. Управління культури Львівської міської ради виділило кошти для оплати послуг студії звукозапису і, відповідно, для виготовлення нових аудіокниг. Оксана Потимко зазначила також:

«Поєднуючи міжнародні інвестиції, внесок міського бюджету, громадську та волонтерську ініціативу, вдається зробити корисну і потрібну справу, водночас відкриваючи в Україні нову сторінку. Завдяки міжнародному проекту, вдалося на базі академії «Svefi» (Швеція) одержати знання зі створення книг у форматі «Daisy», передати українським читачам з глибокими вадами зору серію дейзі-плеєрів, поширити серед бібліотечної мережі всієї України програми для створення дейзі-літератури та провести для бібліотекарів майже всіх регіонів держави майстер-класи. 

Завдяки залученню управління культури Львівської міської ради, триває поповнення книжкових фондів україномовною літературою, передовсім, гостро витребуваними навчальними посібниками для незрячих студентів та учнів. Завдяки волонтерській роботі багатьох бібліотекарів з різних куточків України, журналістів, акторів, батьків незрячих дітей, завдяки залученню ресурсів Львівського міського центру зайнятості і працевлаштуванню переселенців зі Сходу України, вдалось чимало друкованої літератури змусити «заговорити» людським голосом.

Це – приклад партнерства задля результату, потрібного і очікуваного інвалідами по зору в усій країні. Адже організатори проекту ставлять собі за мету зрушити чималий пласт: адаптувати підручники для українських вишів, в яких навчаються незрячі студенти, для шкіл, де здобувають освіту незрячі учні за інклюзивною або індивідуальною формою. Діяльність організації не обмежується кордонами Львівської області, а поширюється на всі, без виключення, куточки України».

Про це повідомили сьогодні, 16 липня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів