Львівський Національний «Лісотехнічний університет» святкує своє 140-річчя

23:07 24 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: wikipedia.org

Сьогодні у Національному лісотехнічному університеті України відбулося розширене засідання Вченої ради з нагоди 140-річчя від дня створення вишу.

Сьогодні у Національному лісотехнічному університеті України відбулося розширене засідання Вченої ради з нагоди 140-річчя від дня створення вишу. Привітали професорсько-викладацький склад та студентський колектив із ювілеєм голова Львівської обласної ради Петро Колодій, народні депутати України, представники влади й академічної спільноти Львівщини.

«Ми горді з того, що саме у Львівській області розташований єдиний в державі вищий навчальний заклад лісотехнічного профілю, який у своїх стінах виховує висококваліфікованих фахівців», – зазначив голова ЛОР, подякував  викладачам за працю та великий внесок, який вони роблять у розвиток Української держави, і вручив Почесні грамоти Верховної Ради України доктору біологічних наук, професору Григорію Криницькому та доктору технічних наук, професору Євгену Лютому. Також з нагоди ювілею працівників вишу нагороджено грамотами Львівської облради та цінними подарунками. 

Починався університет у Дублянській рільничій академії 1859 року – тоді серед інших навчальних курсів почали викладати загальне лісівництво. Лекції у 1859 –1874 рр. читав один із найвизначніших подвижників природознавчої науки Владислав Тинецький, який щойно повернувся до Галичини після закінчення студій у Тарандті (Німеччина) та наукової подорожі по Франції і Бельгії. 

Галицьке господарське товариство отримало також кредити на відкриття 1871 року приватних лісівничих курсів у Львівській технічній академії. Однорічні курси, які отримували фінансування від держави, тривали до 1874-го.

Навчальний план включав такі дисципліни: лісове господарство в повному обсязі; агрономія і кліматологія; ботаніка та фізіологія рослин; лісова зоологія; геодезія; лісова інженерія (будівництво і механізація); математика; нарисна геометрія. Організатором курсів був досвідчений лісівник Генріх Стшелєцький, який упродовж багатьох років домагався відкриття фахового навчального закладу і навіть відмовився від пропозиції обійняти посаду професора у Віденській вищій землеробській школі. На курсах викладали також В. Тинецький, З. Ромер, Т. Станецький, Ц. Рудецький, Й. Ягерман. 

Високий рівень викладання дозволяв сподіватися, що незабаром на основі курсів вдасться організувати окремий факультет у технічній школі, але навіть під час її реорганізації у політехнічну академію цього зробити не вдалося. Натомість уряд запропонував створити тільки середню лісову школу, яку фінансуватиме з кредитів крайовий відділ, а віденська влада допомагатиме субсидіями на її закладення та утримання.

Куратором школи крайовий відділ призначив відомого мецената, засновника природничого музею у Львові Володимира Дідушицького. 1873 року Галицьке господарське товариство зробило запит до крайового сейму про виділення фондів з місцевого бюджету для фінансування майбутньої лісової школи.

Гасло Львівського національного лісотехнічного університету – «Вчимося жити у гармонії з природою». Останні два десятиліття навчальний заклад очолює еколог, економіст, академік НАН України Юрій Туниця. Цього року студентами вишу стали близько тисячі осіб, і це – вихідці із 16 областей України.

Про це повідомила сьогодні, 24 жовтня, львівський кореспондент київської газети «День» Тетяна Козирєва.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів