Львівські курсанти навчаються на полігоні

15:10 19 травня 2017 р.

Фото до новини


Фото: asv.gov.ua

У курсантів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного тривають польові виходи.

У львівській Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного розповіли сьогодні, 19 травня, про те, як тривають польові виходи її курсантів. Зокрема, повідомили, що вже другий тиждень на Міжнародному центрі миротворчості та безпеки відточують свої фахові навички майбутні командири механізованих і танкових підрозділів.

За цей час з ними проведено чимало практичних занять, які є основними для обраної спеціальності: вогнева і тактична підготовка, водіння бойових машин, експлуатація бойової техніки тощо. Але, окрім цього, велику цікавість у курсантів викликають й інші предмети.

На одному з навчальних місць полігону майбутніх командирів-піхотинців викладачі кафедри тактико-спеціальних дисциплін вчать діям взводу у бойовому розвідувальному дозорі. Старший викладач кафедри тактико-спеціальних дисциплін, майор Максим Лісничий, пояснив: Першочергова мета цього заняття – навчити майбутніх офіцерів в подальшому вміти діяти в складі взводу, призначеного для проведення розвідки, адже вона є важливою складовою під час ведення будь-якого з видів бою. Всі премудрості, яким ми вчиємо, писані у буквальному сенсі кров’ю, тому це все обовֹ’язково має вміти командир підрозділу».

І цим твердженням погодися й третьокурсник молодший сержант Анатолій Куликівський, який повідомив: «Ці заняття дозволяють нам не лише поглибити фахові знання як майбутнім командирам механізованих підрозділів – ми поглиблено вивчаємо й тактику дій розвідувальних та спеціальних підрозділів, адже може статися так, що їхні завдання будуть покладені і на механізований підрозділ».

Після відпрацювання теоретичних питань, під час яких курсанти віддавали бойовий наказ, організовували дії свого підрозділу, долали ймовірний передній край оборони противника, настав час несподіванок. Взвод отримав завдання знищити групу бойовиків та повернути викрадені ними важливі документи. Часу для прийняття рішення, обмаль, адже ворог може у будь-який час залишити місце перепочинку – напівзруйновану будівлю та зникнути. Тим більше, що командир умовного противника налаштований рішуче:

Молодший сержант Дмитро Мігаль запевнив: «Все буде максимально наближено до реальних умов, ми будемо чинити серйозний опір. У нас є дими, умовні гранати, тобто нашим опонентам буде досить складно. До того ж ми знаємо один одного впродовж трьох років, розуміємо з півслова і в кожного вже достатньо навичок, а отже і виконувати спільні завдання буде легше».

Утім, ця впевненість досить швидко розбилася об грамотні і рішучі дії штурмової групи. Буквально декілька хвилин запеклого бою – і лігво бойовиків знищено, а викрадені документи вдалося відбити.

Своїми враженнями після сутички поділився командир відділення молодший сержант Роман Рейтор: «Дуже важко було штурмувати, адже противник добре організував оборону, та й було обмаль часу на підготовку, але ти не менш ми впоралися із завданням».

Загалом задоволений діями підопічних й керівник заняття начальник кафедри тактико-спеціальних дисциплін полковник Володимир Ожаревський, який розповів: «Добре відпрацювала як група, яка діяла у складі розвідувального дозору, так і група імітації. Хочу зазначити, що з кожним днем збільшується не лише цікавість курсантів, але й їхні практичні навички та вміння. Переконаний, що завдяки таким заняттям до випуску ми матимемо добре підготовлених фахівців, які зможуть керувати своїм підрозділом у будь-яких видах бою».

На іншому боці полігону вихованці видового військового вишу,які навчаються за спеціальністю «Управління діями танкових підрозділів», успішно виконали одну із основних вправ свого фаху. У складі екіпажів основних танків, які перебувають на озброєнні Збройних Сил України – Т-64БВ, молоді захисники України вдосконалювали практичні навички із володіння гарматним та стрілецьким озброєнням бойових машин.

Виконання цієї вправи передбачає злагоджені дії екіпажу танку під час знищення умовного противника. Бойова машина повинна штатним артилерійським пострілом з гармати уразити мішені, що імітують ворожу броньовану техніку та з’являються на різних відстанях.

Коли ж на мішенному полі починають рух імпровізовані транспортні засоби із безвідкатними гарматами, для їх знищення танкісти використовують кулемет ПКТ. Цей й же вид зброї застосовується для ураження менших мішеней – групи піхоти. Після виконання кожного завдання за допомогою установок бортової системи «Туча» танкісти вистрілюють димові гранати та імітують прихований відступ з поля бою.

Молодший сержант Ігор Хав’юк розповів: «Усі цілі я вразив й отримав відмінну оцінку, – ділиться враженнями. – Пригадую, як на початках було досить складно, а зараз набагато легше, адже чимала кількість практичних занять дається взнаки. І можу впевнено сказати, що нині з танком я на «ти», для мене він є продовженням моїх рук і ніг». 

Задоволені високим рівнем підготовки й викладачі майбутніх командирів-танкістів. Зокрема, викладач кафедри вогневої підготовки, підполковник запасу Олександр Богачьов, запевнив: «Курсанти підготовлені добре, пройшли всю необхідну практичну і теоретичні підготовку у пункті постійної дислокації на динамічних тренажерах, де виконували підготовчі вправи на допуск до штатної стрільби. – говорить Тому показують впевнені навички у своїх діях на танковому озброєнні, вражають впевнено цілі, і відповідно отримують позитивні оцінки».

І звичайно, викладачі пишаються своїми вихованцями, які у реальних бойових умовах довели, що в академії правильно вчать та виховують курсантів. Олександр Богачьов також зазначив: «Буквально кілька років тому саме на цій директрисі виконував такі ж завдання і нинішній Герой України, наш випускник старший лейтенант Василь Божок. Саме на прикладах наших вихованців ми і вчимо майбутніх офіцерів, постійно підтримуємо зв’язок не лише із ними для того, щоби оперативно змінювати програму підготовки і навчати курсантів всьому необхідному під час бойових дій».

Про це повідомили сьогодні, 19 травня, в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, де також опублікували фоторепортаж з полігону.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів