Експерти й студенти запропонували вирішення проблеми шумового забруднення Львова

17:35 23 листопада 2017 р.

Фото до новини


Фото: ukranews.com

Публічне обговорення теми транспортного шумового забруднення Львова відбулося за ініціативи команди «Інститут міста» у форматі «Urban Cafe».

Про це повідомили сьогодні, 23 листопада, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Учасниками обговорення стали експерти та студенти Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, фахівці державної установи «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», мешканці міста та представники громадських організацій. Розпочали роботу з презентацій досліджень від студентів львівських університетів».

Зокрема, Богдана Калин, як науковий керівник, була уповноважена представити результати дослідження щодо напрямків оптимізації шумового фактору транспортних потоків у Львові. До презентацій напрацювань у сфері транспортного шумового забруднення долучилася також студентка Національного університету «Львівська політехніка» Катерина Кручиніна, яка розповіла усім присутнім про результати її дослідження зміни рівня транспортного шуму, що створюється на вулицях і дорогах Львова.

Говорили, зокрема, про вулиці Сяйво,  Шевченка, Городоцьку, Бандери й Луганську. Доцент кафедри експлуатації та ремонту автомобільної техніки Інституту інженерної механіки та транспорту «Львівської політехніки» Роман Качмар, ознайомив учасників зустрічі з основними показниками дослідження рівня транспортного шуму вулично-дорожньої мережі міста Львова та зосередився на питанні залежності рівня транспортного шуму від характеристик потоку та сучасних методах боротьби із транспортним шумом».

Фахівці Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України Вадим Стасюк та Неля Костюченко розповіли про основні напрямки роботи їхньої установи у напрямку вимірювання транспортного шуму на вулицях Львова. А завідувач лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Вадим Стасюк наголосив, що сучасні вимоги українського законодавства не передбачають регулярного вимірювання транспортного (чи іншого) шуму/вібрацій на вулицях міста.

Усі рішення щодо поданих протоколів досліджень транспортного шуму, які проводить ДУ «Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України» у Львові визначає та здійснює Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області. Після серії запитань-відповідей, учасники напрацювали ідеї щодо можливих методів боротьби з транспортним шумом на території нашого міста; говорили про методи, які можна/варто використовувати у центральній частині міста та у спальних районах Львова.

Учасники обговорення напрацювали ключові заходи, які потрібно впровадити у Львові, щоб зменшити негативний вплив від транспортного шуму, – озробити схему типів покриття вулиць Львова: створити робочу групу за участю представників профільних управлінь для створення відповідної схеми; встановити обмеження швидкості руху на вулицях у центральній частині Львова, згідно схеми; встановити обмеження руху приватного транспорту в центральній частині Львова; внести коригування у Генеральний план Львова згідно вище згаданої схеми; проводити комплексне озеленення вулиць: дво- і триярусне; запроваджувати сучасні конструктивні засоби обмеження швидкості на вулицях (підняті переходи, підняті перехрестя, шикани, антикишені, міні-кільця); запровадити створення стандарту щодо комбінації типів бруківки під час проведення ремонту вулиць і використання дрібної мозаїки в місцях, де рухаються автомобілі та грубої бруківки на місцях для паркування автомобілів.

Для вулиць з модерністичним плануванням запропонували проводити комплексне озеленення вулиць: дво- і триярусне; створювати роздільні смуги з щільним озелененням та проводити озеленення уже існуючих роздільних смуг; застосовувати заспокоєння руху на не магістральних вулицях (підняті переходи, підняті перехрестя, шикани, антикишені, міні-кільця); запроваджувати зелені хвилі на світлофорах (автомобільний транспорт створює багато шуму на старті); встановлювати шумозахисні екрани в місцях, де вони не будуть створювати суттєвих бар’єрів для пересування людей та не шкодитимуть естетичному вигляду вулиць; внести вимоги ДБН щодо рівня шуму у технічних завданнях і містобудівних умовах та обмеженнях під час нового будівництва.

Про це повідомили сьогодні, 23 листопада, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів