Чиновники радять львів’янам подумати про часткову доплату на шкільні обіди їхнім дітям (відео)

10:05 26 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/ZIK

Біля пам'ятника «Просвіті» протестували батьки учнів, підтримати їх прийшли й студенти.


Відео: Telekanal ZIK

Журналісти телеканалу «Інтер» Ігор Цуркан, Христина Гашенко та Юрій Голубінка повідомили сьогодні, 26 вересня, в сюжеті «У Львові батькам пропонують доплачувати за обіди школярів»:

«У Львові біля пам'ятника «Просвіті» зібралися батьки учнів місцевих шкіл. Люди обурені тим, як годують їхніх дітей та скільки грошей держава витрачає на обід першачків.

Підтримати батьків прийшли і студенти. Більше розкажуть наші кореспонденти:

«Гречана каша, салат, і щось на кшталт котлети. Тарілку, на якій вмістився шкільний обід, Олена Пономарьова принесла до пам'ятника Просвіти.

Там зібрались батьки львівських учнів. Вони обурені чим їхніх дітей годують у школах.

«Гречку готують, картоплю там, котлети. Ну, каже маленькі. Відбивні маленькі. Знов каже, що йому мало. І всього як дуже скупо», – розповідає Наталія Миронюк, мати школяра.

На пам’ятник повісили карту. На ній написали, скільки витрачає місцева влада на обіди першокласників у різних містах України. У Києві – аж сім гривень. У Львові - 4,20. Саме стільки турботливий хазяїн витрачає на пачку котячого корму.

«Що таке 4.20? Це кашка, котлетка, салатик є. Або немає. Хлібчик, чай. Мало у всіх відношеннях», – каже Олена Пономарьова, організатор акції.

Обурених батьків підтримали і студенти. Кажуть, з такими харчами і навчання в голову не лізе.

«Шкода дітей, що за 4,20 можна купити, як похарчуватися, ми, як студенти, знаємо, навчання потребує зусиль», – каже Дарина, студентка 5-го курсу ЛНУ «Львівська політехніка». –У тарілці школяра замість їжі лиш діра!»

Що покласти у тарілку на 4,20 для шкільних кухарів - справжній головний біль. Адже продукти здорожчали, відповідно і порції поменшали.

«Сосиски давали 40 грам, зараз дають 30 грам. Котлету от давали 40 грам, тепер 32 було. Але зараз м’ясо подорожчало, можливо вона і стільки не буде», – каже Марія Палій, кухар шкільної їдальні.

Учні підтверджують, хоча й замало, але головне що смачно. «Сегодня давали вкусную еду. Была гречка, бурячок и сосиска», – розповідає Данило, учень 4 класу.

У мерії Львова кажуть, більше грошей на харчування виділити не можуть. На освіту цього року держава надала загалом менше півмільйона гривень. Це гроші і на зарплатню, і на електрику, і на ремонт, і на харчування.

«Як це передбачено постановою кабміну, то вартість харчування мала би становити 15 гривень, приблизно. Ніхто не міг з нас передбачити, що буде збільшуватися, і так будуть зростати тарифи на енергоносії», – каже Галина Слична, начальник управління освіти Львівської міської ради.

Тож чиновники радять батькам подумати про часткову доплату на шкільні обіди. Мовляв, так роблять у Луцьку, де на харчування дитини виділяють взагалі три гривні. Ще три додають батьки».

Про це повідомляється в п’ятницю на телеканалі «Інтер».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів