Чемпіонами Південно-Східної Європи з програмування стали львів’яни

11:30 25 жовтня 2016 р.

Фото до новини

Команда факультету прикладної математики та інформатики Львівського національного університету імені Івана Франка випередила на чемпіонаті Південно-Східної Європи з командного спортивного програмування усіх близько 50 суперниць з України, Болгарії, Македонії, Румунії, Сербії й Туреччини.

Як повідомили сьогодні, 25 жовтня, «Щоденному Львову» в прес-службі Львівського національного університету імені Івана Франка, чемпіонат Південно-Східної Європи з командного спортивного програмування ACM-ICPC проходив паралельно у Вінницькій і Бухарестській політехніці. У змаганнях за кубок чемпіонату Південно-Східної Європи з командного спортивного програмування ACM-ICPC перемогу виборола команда Львівського національного університету імені Івана Франка, до складу якого входили під керівництвом тренера – асистента кафедри прикладної математики Василя Білецького – студенти шостого курсу факультету прикладної математики та інформатики Тарас Савіцький, Володимир Радюк та Андрія Макар.

Переможець чемпіонату світу ACM ICPC 2008 року, випускник Львівського національного університету імені Івана Франка та інженер-програміст компанії «Facebook» Остап Коркуна розповів: «Уже багато років на чемпіонаті Південно-Східної Європи з командного спортивного програмування (який водночас є півфіналом Чемпіонату світу) лідирують саме українські команди. Але ніколи не відомо, яка саме команда переможе, адже сильних команд в Україні – достатньо. Цього року впевнену перемогу здобула команда Львівського національного університету: вони вирішили на одну задачу більше, ніж найближчі суперники. Львівська команда була одним із фаворитів змагання, оскільки один з її учасників, як і тренер команди, є чинними бронзовими медалістами фіналу чемпіонату світу. Але, попри це, інтрига трималася до самого кінця. Найближчими до перемоги, окрім команди Львова, були також команди Київського, Прикарпатського (Івано-Франківського), Дніпровського та Ужгородського національних університетів таХарківського політехнічного інституту».

За словами Остапа Коркуни, відповідно до традицій змагання ICPC за одну годину до завершення таблицю результатів заморожують, тож команди та вболівальники, таким чином, не бачать результатів інших команд, а відтак інтрига зберігається аж до остаточного оголошення результатів. Упродовж останньої години львівська команда зробила ще одну задачу, закріпившись на першій сходинці.

Натомість ужгородській команді вдалося розв’язати ще дві задачі і впевнено вийти на другу позицію в загальному заліку. На третій сходинці опинилися кияни, які хоч і не розв’язали нічого впродовж останньої години, але за рахунок вдалого старту та малої кількості невдалих спроб, випередили інші команди з тією ж кількістю розв’язаних задач. 4-6 місця посіли команди Румунії та Туреччини, які брали участь у змаганні в Бухаресті.

Остап Коркуна зазначив: «За результатами змагання три українські команди поїдуть на фінал чемпіонату світу з командного спортивного програмування, який цього сезону відбудеться в США у травні 2017 року. Тепер попереду у команд-фіналістів ще більш напружені тренування, а нам із вами залишається вболівати та сподіватися, що українська скарбничка медалей поповниться! Наразі в України – по два золота,срібла та бронзи за підсумками попередніх років».

Міжнародна студентська олімпіада з програмування (ACM/ICPC або ICPC) – найбільша студентська командна олімпіада з програмування. Чемпіонат проводиться під егідою Асоціації обчислювальної техніки (ACM). У різний час спонсорами змагань ставали такі компанії, як «Apple», «AT&T» і «Microsoft», проте з 1997 року до сьогодні генеральним спонсором є компанія «IBM».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів