Частина учнів української гімназії в Ялті прийшли до неї у вишиванках і проігнорували гімн окупантів

16:40 1 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: «ДеПо»

«Учень ялтинського навчально-виховного комплексу «Український сад-школа-гімназія» № 15 Олег пояснив у понеділок: «Можливо, їх було б більше, але вишиванки у Криму вже не продають».

«Учень ялтинського навчально-виховного комплексу «Український сад-школа-гімназія» № 15 Олег, чиє прізвище ми зі зрозумілих причин не вказуємо, повідомив плани почати цей рік з Державного Гімну України (хлопці хотіли знову включити його на лінійці) не справдилися», – пише «ДеПо». Довелося починати навчальний рік гімном країни-окупанта. 

«Нас попередили, щоб ніякої креативності не було, як в тому році (випускники цієї школи на останньому дзвонику в травні цього року заспівали український гімн, заглушивши російський. – Ред). Багато побоялися, нам же ще цілий рік вчитися, – розповів Олег. – Включали нам російський гімн і прапор російський був. Але раніше, коли Державний Гімн України включали, ми підспівували і руку до серця прикладали, а зараз, коли включили гімн Росії, то всі просто стояли, і ніхто руку не прикладав». 

І ще, повідомив юнак, близько десяти школярів не побоялися прийти на святкову лінійку у вишиванках. 

«Можливо, їх було б більше, але вишиванки у Криму вже не продають», – сказав він. 

Підручники, за словами Олега, їм привезли тільки російські, а книжок з української мови і літератури немає зовсім – пообіцяли привезти пізніше. Завтра в його класі два уроки – української, і як вони пройдуть – хлопці не знають. Також, за його словами, в ялтинській українській школі багато новачків – дітей біженців із Донбасу. 

«Поки між нами конфліктів немає. Ну, ми тільки знайомимося з ними, подивимося, що вони з себе представляють. Сподіваюся, подружимося», – каже він. 

Натомість в українській школі-гімназії Сімферополя, за словами учнівської старших класів Олександри, не було цього року ані учнів у вишиванках, ані українського гімну. 

«Нічого українського в нашій гімназії вже і немає», – розповіла нам Саша. 

Повідомляючи це сьогодні, 1 вересня, «ДеПо» також нагадує, що в цьому навчальному році навчатися українською мовою в «російському» Криму буде дуже непросто: початкових і випускних класів з українською мовою навчання більше немає, а підручники – російськомовні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів