Абітурієнтів до вступу рекомендуватимуть не люди з приймальної комісії, а автоматизована система

21:19 7 липня 2015 р.

Фото до новини

Цього року вступна кампанія має пройти в одну хвилю і закінчитися дуже швидко. Вже 4 серпня абітурієнти побачать свої прізвища у списках рекомендованих і матимуть час занести оригінали документів до 8 серпня.

Після цього може пройти невеличкий добір на бюджетні місця (якщо такі залишаться) з числа тих, хто заніс оригінали документів на контракт. Ніяких третіх, а тим більше – четвертих хвиль зарахування не повинно бути. Визначатиме, хто рекомендований до зарахування, спеціальна автоматизована система, спільна для всієї країни.

Про це сьогодні, 7 липня, під час прес-конференції на тему «Чого очікувати абітурієнтам від вступної кампанії-2015?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила координатор освітніх програм мережі ОПОРА Ольга Стрелюк. 

За  її словами, у минулі роки величезною проблемою вступної кампанії було те, що один абітурієнт міг бути одночасно рекомендований до зарахування на місця державного замовлення у кількох навчальних закладах, на кількох напрямах. Оскільки абітурієнт міг обрати лише один виш для навчання, то решта місць, де він був рекомендований, залишалися вакантними. Наявність трьох етапів зарахування не вирішувала проблеми незаповнення квот державного замовлення за визначеною процедурою, а добір студентів відбувався за принципом «хто подав швидше оригінали документів, той і зарахований».

Цьогоріч рейтингові списки формуватиме приймальна комісія з Єдиної бази з урахуванням пріоритетності.
- Раніше було інакше. Наприклад, є три виші і дев’ять місць державного замовлення. У всіх трьох списках рекомендованим до зарахування є Петренко. Це – неправильно. Тому що людина не може одночасно навчатися на трьох напрямках підготовки. Але була така процедура і абітурієнта з найвищими балами рекомендувалися у всіх вишах до навчання, - каже Ольга Стрелюк. 

Натомість цього року кожен вступник сам рейтингуватиме всі свої заяви, виставлятиме пріоритети, тому, якщо його конкурсний бал дозволятиме зарахування на кілька спеціальностей чи у кілька внз, рекомендація надаватиметься тільки за найвищим пріоритетом.
- Наприклад, Петренко ставить у першому виші пріоритет 3, в другому – 1. Отже система буде його рекомендувати до зарахування тільки у другому виші. У першому система не буде рекомендувати до зарахування, тому що тут у нього менший пріоритет, - пояснює експерт.

На її думку, ця система буде справедливішою для тих, хто опинився під рискою, тому що ці абітурієнти будуть посуватися догори на вищі позиції у рейтинговій табличці.   

Також вона звернула увагу, що рекомендація відбувається за найвищим пріоритетом, однак за умови, що це дозволяє конкурсний бал.
- Наприклад, вступник Черків рекомендований до зарахування у ВНЗ № 3 за третім пріоритетом, попри те, що його заяви з вищим пріоритетом є у ВНЗ № 1 та № 2. Зважаючи на те, що у перших двох ВНЗ його конкурсний бал нижчий, він не дозволяє бути зарахованим у ці навчальні заклади. У ВНЗ № 3, вочевидь, через інший конкурсний предмет ЗНО, або більший ваговий коефіцієнт одного з складових конкурсного балу, абітурієнт був рекомендований до зарахування за третім пріоритетом, - каже Ольга Стрелюк.

Оскільки Умови прийому передбачають різні підстави для участі у конкурсному відборі, окремо формуватимуться списки рекомендованих до зарахування абітурієнтів, які вступають на загальних підставах, за цільовим скеруванням та мають право на позаконкурсний вступ, наголосила Ольга Стрелюк.

Стежити за тим, куди рекомендований і чи взагалі рекомендований абітурієнт зможе на сайті вузу, куди вступає (якщо вуз подає  таку інформацію), та на сайті vstup.info.
- 4 серпня мають бути оприлюднені списки абітурієнтів, рекомендованих до зарахування. Ті, хто потрапив у ці списки, мають подати оригінали документів у приймальну комісію до 8 серпня. Прогнозуємо, що частина абітурієнтів буде навчатися за кордоном і не понесе оригінали документів. У цьому році є норма, що на бюджетні місця, якщо буде недобір, будуть добирати з числа тих, хто вже подав оригінали документів на контракт. Фактично зроблена ставка на свідомий вибір абітурієнтами, які бажають вчитися саме в певному виші і на певній спеціальності, а не просто будь-де, - каже вона.

Ольга Стрелюк вважає, що нова система набагато ефективніша. Ніж були дотепер.
- Ми до цього йшли чотири роки. Вона виглядає на перший погляд складнішою, але є більш справедливою і усуває корупційні схеми, які були у вступних кампаніях минулих років. Після закінчення вступної кампанії ми чесно скажемо, чи спрацювала ця система, чи ні і де були похибки, - пообіцяла освітній експерт.

Під час вступної кампанії буде працювати телефон для довідок від ОПОРИ - 0988442965


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів