30 вересня у Львові прочитає лекцію лауреат Нобелівської премії Роалд Гоффман

10:58 28 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: samaratoday.ru

Професора Корнельського університету й «Doctor Honoris Causa» Львівського розповість про протохімію.

30 вересня о 15.00 в актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка на вулиці Університетській, 1 відбудеться лекція лауреата Нобелівської премії в галузі хімії, професора Корнельського університету, «Doctor Honoris Causa» Львівського національного університету імені Івана Франка Роалда Гоффмана на тему «Protochemistries are a Bridge» («Протохімія як місток»). Про це повідомили сьогодні, 28 вересня, «Щоденному Львову», в прес-службі національного університету імені Івана Франка, де також навели витяг із лекції Роалда Гоффмана, а якому йдеться:

«Люди займалися хімією, високою хімією, задовго до того, як стали хіміками. Адже перетворення матерії є невід’ємною складовою людського існування. У добуванні металів з руди, їхньому застосуванні у зброї та оздобленні, у приготуванні та зберіганні їжі, у косметиці, ліках, кераміці, дубленні шкіри, у барвниках, в очистці та муміфікації ремісники та жінки у кожній культурі опанували високу експериментальну хімію. Історії про протохімію, до окремих з яких я звертатимусь, до сьогодні утворюють справжній міст між хіміками і не хіміками, між хімією і культурою.

Вони акцентують на винятковій важливості експерименту і базовій економіці, що значною мірою визначає людську діяльність. Значно більше, ніж місцевий колорит, ці історії віддають данину минулому, винахідливості людини. Протохімія також об’єднує наш світ у часі та суті; її історії нормалізують науку. А, крім того, вони міцно закорінюють науку в контексті світової культури – хімію в культурі, культуру в хімії».

У прес-службі Львівського національного університету імені Івана Франка повідомили також:

«Роалд Гоффман – американський учений, поет, драматург і філософ. Народився  в Золочеві на Львівщині, а в часи війни його родина переїхала спочатку до Польщі, потім –до Німеччини, Австрії, а в 1949 – до США.

Закінчив Колумбійський університет зі ступенем бакалавра медицини. У 1962 році отримав ступінь доктора хімії (Гарвардський університет). Перший значний успіх до Роалда Гоффмана прийшов на початку 1960-х років, коли він запропонував метод розрахунків елементарних орбітальних молекул. З 1965 року –  професор Корнельського університету.

Основні наукові дослідження Роалда Гоффмана стосуються хімічної кінетики та вивчення хімічних реакцій. Ім’я вченого є в назвах наукових теорій, наприклад, «Правило (закон) Вудварда-Гоффмана» (1970 ці вчені видали книгу «Збереження орбітальної симетрії»).

У 1981 році спільно з японським ученим Фукуі Кен’іті здобув Нобелівську премією з хімії «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів. Член Національної академії наук США, Американської асоціації фундаментальних наук, Міжнародної академії квантово-молекулярних досліджень, Американського фізичного товариства. Почесний доктор Королівського технологічного інституту в Швеції і Йєльського університету.

Є автором п’яти поетичних збірок, 114 окремо надрукованих поем і трьох театральних п’єс (зокрема, п'єси «Кисень» – у співавторстві з Карлом Джерассі; розповідає про історію відкриття цього хімічного елементу у 18 столітті; перекладена 16 мовами й поставлена в багатьох театрах світу).

Роалд Гоффман цікавиться життям своєї Батьківщини. Через фаховий журнал «Chemical and Engineering News» Роалд Гоффман закликав вчених Заходу підтримувати молодих вчених колишнього СРСР заради їхнього наукового майбутнього. У 2014 році був серед інтелектуалів, які підписали звернення світової академічної спільноти на підтримку українського Євромайдану».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів