17 серпня у Львові прощатимуться з академіком Михайлом Голубцем

09:52 17 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівського національного університету імені Івана Франка

Прощання з академіком Михайлом Голубцем відбудеться в середу в церкві Пресвятої Трійці на вулиці Тершаковців, 11.

«14 серпня 2016 року відійшов у вічність академік НАН України Михайло Андрійович Голубець», – повідомили в прес-службі Львівської обласної ради, де також поінформували:

«Перестало битися серце видатного вченого в галузях геоботаніки, екології, геосоціосистемології, середовищезнавства, охорони навколишнього природного середовища, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, академіка НАН України Голубця Михайла Андрійовича, який народився 30 жовтня 1930 року в селищі Великий Любінь у Городоцькому районі Львівської області. У 1953 році закінчив Львівський сільськогосподарський інститут, здобувши кваліфікацію інженера лісового господарства й був прийнятий до аспірантури при кафедрі лісівництва цього інституту, а від 1954 року розпочав педагогічну діяльність у Львівському сільськогосподарському й лісотехнічному інститутах.

У 1960 році він захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук. Від 1962 року Михайло Голубець працював в наукових установах Академії наук УРСР – старшим науковим співробітником Науково-природознавчого музею, згодом старшим науковим співробітником відділу експериментальної екології й біоценології Інституту ботаніки АН УРСР, завідувачем відділу й директором Державного природознавчого музею. Результати роботи цього періоду узагальнені в дисертації «Ялинові ліси Українських Карпат», за результатами захисту якої в 1969 року, Михайло Голубець здобув науковий ступінь доктора біологічних наук.

Від 1974 року Михайло Голубець – заступник директора з наукової роботи Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного АН УРСР і керівник Львівського відділення цього ж інституту. У 1978 році – одержав звання професора й був обраний член-кореспондентом АН України, а в 1990 році – академіком НАН України.

З часу створення за його активної участі Інституту екології Карпат НАН України до 2007 року Михайло Голубець очолював Інститут, а від 2007 року був почесним директором. Михайло Голубець – автор близько 500 наукових праць, у тому числі 19 монографій, і редактор майже тридцяти колективних монографій, член редколегій низки  періодичних видань. Під його керівництвом захищено п’ять докторських і 17 кандидатських дисертацій.

Світла пам'ять про Михайла Андрійовича Голубця – видатного вченого, чуйну й душевну й добру Людину, вимогливого й доброзичливого вчителя завжди буде жити в серцях усіх, хто його знав і працював разом з ним. Прощання з академіком НАН України Михайло Голубцем відбудеться 17 серпня 2016 р. у церкві Пресвятої Трійці на вулиці Тершаковців, 11 у Львові. Про чин панахиди та похорону буде повідомлено додатково.

Адміністрація й колектив Інституту екології Карпат НАН України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів