15 вересня у школах Львова відкриють шахові гуртки

17:55 2 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Шахи.укр

Директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна повідомила в середу: «На сьогодні маємо близько 60 відсотків від необхідної кількості людей, готових очолити шахові гуртки».

Директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна розповіла сьогодні, 2 вересня:

«14 липня під час засідання сесії Львівської міської ради було прийнято ухвалу про затвердження Програми розвитку шахів у загальноосвітніх навчальних закладах м. Львова на 2015-2016 рр. Навчальний процес у школах розпочався вчора, а гуртки розпочинають свою роботу з 15 вересня.

Відповідно до Програми розвитку шахів у загальноосвітніх навчальних закладах Львова на 2015-2016 роки, ми дуже добре розуміли, що окрім того щоб ввести гуртки в школи нам потрібне фінансове забезпечення для ефективного викладання самої гри для дітей.

І друге питання – це, власне, хто буде викладати.

Стосовно того, чому саме гуртки, а не уроки, ми промоніторили скільки людей, які уміють грати у шахи є педагогами, адже тільки люди з педагогічною освітою можуть викладати у школі, і побачили, що ми не зможемо забезпечити усі школи такими педагогами. Ми ввели у школи, які мають 20 і менше класів, чверть ставки гуртка, а у школах з більше, ніж двадцятьма класами буде півставки гуртка.

Що це означає? В тих школах, де буде чверть ставки, буде два гуртки, які  працюватимуть по дві години в тиждень,  там де буде півставки, будуть чотири гуртки, які також працюватимуть по дві години в тиждень.

Впродовж літа ми проводили моніторинг серед педагогів з ціллю виявити людей, які володіють навиками гри у шахи, окрім того ми через Інтернет просили, щоб зголошувались громадяни і також просили Федерацію шахів рекомендувати людей, які могли б взятись за викладання у цих гуртках. На сьогодні маємо близько 60 відсотків від необхідної кількості людей готових очолити шахові гуртки – це працівники навчальних закладів Львова, окрім цього є громадяни, які самостійно зголосились і таким чином маємо вже порядку 39 резюме і також є пропозиції від Федерації.

В понеділок ми розпочали тестування серед тих громадян Львова, які зголосились до викладання, завтра відбудеться загальне тестування серед бажаючих. А з 9 по 11 вересня плануємо проводити навчальні тренінги та семінари для викладачів.

Для забезпечення роботи шахових гуртків у загальноосвітніх навчальних закладах Львова на 2015-2016 роки передбачено придбання матеріально-технічних засобів, а саме:

придбання 118-ти демонстраційних шахових дощок – по одній у кожну школу на загальну суму 150 000 грн; придбання комплектів для гри у шахи для 118-ти загальноосвітніх навчальних закладів – по сім у кожну школу на загальну суму 250 000 грн; придбання навчально-методичної літератури на загальну суму 25000 грн; Загальна вартість реалізації Програми розвитку шахів у загальноосвітніх закладах м. Львова на 2015-2016 роки становить 425 000 грн. 

Стати тренерами з гри у шахи вже зголосилось близько 70 осіб. Відзавтра, 3 вересня, стартує навчання для даних осіб».

Своєю чергою, виконавчий директор федерації шахів у Львівській області Назар Фірман зазначив: «Львів йде лідером, локомотивом у шаховому спорті країни, нам віддають майже усі турніри України, що на його погляд, є результатом активної роботи представників Федерації та співпраці між гросмейстерами і міською владою».

Назар Фірман також наголосив на важливості створення та просування дитячого шахового спорту. Натомість начальник управління молоді, сім'ї та спорту ЛМР Володимир Шнайдер повідомив: «Завтра у нас стартує навчання з усіма, хто зголосився та є претендентами на викладачів. Навчання відбудеться на вулиці Садовій у бізнес-центрі компанії «Soft Serve». Там відбудеться сеанс гри між кандидатами під пильним наглядом львівських гросмейстерів, які і визначатимуть рівень людей для планування наступних навчань. Також варто зазначити, що в кінці жовтня стартує шкільна спартакіада з шахів і це буде тим місцем, де діти, які прийшли у шахові гуртки, зможуть спробувати свої сили. Цей захід буде відкритим, тобто участь зможуть взяти діти з області та з інших регіонів країни, адже ми хочемо, щоб наші діти мали можливість отримувати знання та змагатись з дітьми з інших міст».

За словами Зоряни Довганик, в.о. начальника управління освіти ЛМР, на серпневих нарадах вчителів було повідомлено, що ті, хто вміє грати в шахи, можуть долучитись і викладати у даних гуртках і вже вдалось отримати ще додатково 17 заяв від охочих. Про це повідомили сьогодні, 2 вересня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів