Викладач львівського університету подав в суд на уряд

11:12 10 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: reporter.novy.tv

Святослав Літинський (на світлині) звинуватив Кабмін у маніпуляціях із тарифною сіткою, в результаті яких кожен працівник освіти недоотримує щомісяця від 700 до 2000 гривень.

Повідомляючи про це в своєму останньому номері, київська газета «Дзеркало тижня. Україна» цитує викладача факультету прикладної математики і інформатики Львівського Національного університету імені Івана Франка, який заявив: «За моїми підрахунками, держава щомісяця недоплачує мені 1098 гривень. За рік виходить майже 13 тисяч гривень. І це особисто мені. А я всього-навсього старший викладач. Скільки ж недоотримують професора! Але насправді мова йде не тільки про викладачів, а взагалі про всіх бюджетниках, яким заробітна плата нараховується за єдиною тарифної сітки».

Єдина тарифна сітка, за словами Літинського, так само важлива для нарахування заробітної плати бюджетникам, «як таблиця множення – для підрахунків в математиці». Кожна посада відноситься до певного розряду. І для кожного розряду існує чітко визначений розмір окладу.

Визначають те, скільки має отримувати працівник того чи іншого розряду, в залежності від найнижчої сходинки сітки – окладу першого тарифного розряду. Всі розрахунки вищих розрядів провадяться шляхом множення його на певний тарифний коефіцієнт.

Відповідно до законодавства (статті 6 Закону «Про оплату праці» та статті 96 Кодексу законів про працю), величина окладу першого тарифного розряду повинна перевищувати законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати». Літинський розповів також:

«Я старший викладач, мій тарифний розряд – 17, а коефіцієнт – 3 (тобто величина окладу першого розряду, помножена на 3). Мінімальна зарплата на грудень 2013 року становила 1218 гривень. Отже, мій оклад повинен був розраховуватися так: 1218×3=3654 гривень. При цьому, розмір окладу першого розряду має перевищувати мінімальну зарплату. Насправді ж, Кабмін своєю постановою затвердив, що мій оклад не прив'язаний до мінімальної зарплати, а до сумі 852 гривень: 852×3=2556 гривень».

Відтак викладач львівського вишу подав в суд на Кабінет міністрів України, а декілька днів тому відбулося перше засідання Окружного адміністративного суду Києва за позовом. Літинський конкретизує: «У своїй позовній заяві прошу зобов'язати відповідача (Кабінет міністрів) зробити дві речі. По-перше – внести зміни в постанову, що регламентує нарахування зарплат на 2013 рік. Оскільки нову постанову на 2014 рік досі не прийнято (хоча повинно було бути прийнято), торішнє продовжує діяти. По-друге, у постанові на 2014 рік виконувати вимоги Закону «Про оплату праці», тобто розраховувати всю тарифну сітку, виходячи з суми, вище мінімальної заробітної плати».

Докладніше – в публікації «У тенетах тарифної сітки, або чому викладач вишу судиться з Кабінетом міністрів» в останньому номері газети «Дзеркало тижня. Україна».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів