Українські дієтологи б’ють на сполох. Нація повнішає, а держава не бачить у цьому проблеми

10:44 2 грудня 2013 р.

Фото до новини

В Україні половина дорослого населення має надмірну вагу: 26% жінок та 16% чоловіків страждають від ожиріння. Провідні українські дієтологи запевняють: головними причинами надлишкової ваги українців є нерозбірливість в їжі та менталітет.

Про це говорили провідні дієтологи України у Львові на масштабному семінарі «Надмірна маса тіла і ожиріння - актуальність проблеми та сучасні можливості її вирішення». Вони зібралися для того, аби запропонувати найсучасніші методи допомоги таким хворим. Генеральним партнером семінару була компанія Herbalife.

Як розповів Олег Швець, доктор медичних наук, головний позаштатний дієтолог МЗ Україник, директор ДП «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МЗ України», попри гостру актуальність цієї проблеми, ожиріння досі перебуває на «задвірках» уваги держави. За останні 20 років проводилося лише одне дослідження на тему харчування. Та й воно охоплювало лише Київську, Чернігівську, Житомирську та Черкаську областей. Однак фахівці можуть побачити реальну картину з географії захворюваності та смертності пацієнтів внаслідок хвороб, які є наслідком ожиріння та надмірної ваги. «Найвищий показник – у південних та східних областях. Дещо менший – у центральних. Однак насторожує те, що вік пацієнтів з ожирінням значно помолодшав. За офіційними даними, ожиріння є у 112 тисяч юних українців, однак, реальна цифра значно вища», - наголосив О.Швець
Дієтологи констатують – надлишкова вага чи ожиріння досі підсвідомо не сприймається в Україні як хвороба. Валерій Вдовиченко, доктор медичних наук, проф. кафедри терапії №1 ФДПО ЛНМУ ім. Данила Галицького, м. Львів, пояснює таку ситуацію ментальними чинниками. «Традиційно вважають, що Україна це держава повних людей. Це наслідок особливостей національного харчування. В нас малопопулярне вживання свіжих овочів та фруктів, якщо м’ясо – то жирні сорти. Українська кухня, всупереч волі людини, робить її повною», – переконаний Валерій Вдовиченко.
Як альтернативу дієтологи пропонують замінити певні продукти на такі, що допомагатимуть боротися з надлишковою вагою, не шкодячи організмові. За словами Олександра Мартинчука, кандидата медичних наук, доцента кафедри внутрішньої медицини №1 НМУ ім. А.А. Богомольця, керівника клініки здорового харчування Українського НДІ харчування, біотехнології та фармації, експерта компанії Herbalife, сьогодні дієтологи вважають найбільш перспективним напрямом у боротьбі зі зайвою вагою – використання, так званих, функціональних продуктів. «Є люди, які просто звикли їсти певну їжу, готувати певні страви чи просто, за звичкою, перекушувати. Таким людям потрібно надати альтернативу, яка замінить звичну їжу адекватною, що дасть організмові необхідну кількість вітамінів і мінералів. Але так, щоб паралельно не виникли інші проблеми. При цьому важливо, щоб дія цих продуктів була підтверджена широкими комплексними дослідженнями, які надають інформацію про безпеку та ефективність препарату. Herbalife провів такі дослідження», - резюмує Олександр Мартинчук.

В окремих випадках пацієнти також можуть звернутися до хірургії. Щоправда, цей метод наразі не популярний: торік в Україні було лише 205 таких операцій, в світі – 270 тисяч. Традиційним є метод контролю продуктів споживання та «зменшення» тарілки.
Та попри різноманітність способів, усі фахівці солідарні в одному – про проблему ожиріння в Україні потрібно голосно говорити. І держава не має стояти осторонь цієї проблеми. На думку дієтологів, суттєво можуть допомогти три заходи: зменшення допустимої норми солі в готових продуктах (наприклад у хлібі), використання гідрогенізованих рослинних жирів ( вони мають спотворену молекулярну структуру) у продуктах та обмеження маркетингових заходів, спрямованих на популяризацію їжі, що має нездоровий вплив.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів