У зоні АТО бійці психологічно розряджаються за допомогою алкоголю, – волонтер

01:01 25 лютого 2015 р.

Фото до новини

Попри те, що розповсюджують інформацію, що після війни у військовослужбовців буде багато психічних розладів і мало чи не 90% будуть хворими, все це – неправда.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це під час відеомосту між Львовом і Донецьком (включення з Краматорська) на тему: «Медична допомога учасникам АТО на фронті і в тилу: ургентні проблеми» заявила координатор кризової психологічної служби у Львові Оксана Наконечна.

- 90 % - це люди, які можуть мати симптоми до тижня часу після трагічних подій. Потім симптоми спадають. 60 % можуть зберігатися до місяця. І після місяця 25-30% можуть сформувати посттравматичний стресовий розлад. Цей розлад не мають люди, які повертаються відразу з бойових дій. Вони можуть мати гострі стани. А розлад можна діагностувати тільки через місяць, - стверджує волонтер.

За її словами, також слід пам’ятати, що людський організм має свої ресурси і впорується з травмою.

- Це не означає, що треба всім бігти до психолога. Потрібно дати людині самій впоратися. І тільки коли вона сама не впорається, то йти до психолога. Але не стидатися йти. Це - нормальна реакція людини на події. Просто, часами, буває сильна амплітуда, - каже Оксана Наконечна.

Водночас її колега з Краматорська зауважив, що більшість бійців на лінії фронту просто топлять свої проблеми в алкоголі.

- У нас багато НП відбувається тому, що багато бійців зловживають алкоголем. Вони замість того, щоби поспілкуватися з психологом, намагаються це заховати за спиртним. У Констянтинівці це відбувається дуже часто, таких хлопців закривають на гаупвахтах, - стверджує  волонтер, представник громадської організації  «Дельфін» Володимир Лаврик.

А за словами начальника відділу департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрія Голдуна, військовослужбовці, які приїжджають з зони АТО у відпустку, рідко звертаються у цивільні заклади охорони здоров’я. Але якщо звертаються, то в разі потреби їх госпіталізіовують у військово-медичний клінічний центр західного регіону. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів