У центрі Львові виявлятимуть гепатит

14:48 27 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Безоплатне тестування у мобільній амбулаторії БФ «Салюс» («Іveco» АА 5396 ОР) за допомогою експрес-тестів триватиме на проспекті Свободи у четвер, 28 липня, з 12:00 до 17:00.

«У четвер, 28 липня, біля пам’ятника Тарасові Шевченку на проспекті Свободи відбудеться Всеукраїнська адвокаційна кампанія «Гепатит С: вимагаємо ефективного лікування!», – повідомили в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«У межах акції відбудеться прес-брифінг, безоплатне тестування за допомогою експрес-тестів, консультування лікаря та розповсюдження інформаційних матеріалів та спеціальних бланків для діагностики. Зокрема, 28 липняоб 13:00 відбудеться прес-конференція за участю представників обласного і міського управлінь охорони здоров’я.

А 28 липня з 12:00 до 17:00 у мобільній амбулаторії БФ «Салюс» («Іveco» АА 5396 ОР) триватиме безоплатне тестування за допомогою експрес-тестів. Також передбачене консультування лікаря щодо діагностики та лікування гепатиту С та розповсюдження інформаційних матеріалів та спеціальних бланків для діагностики.

Організаторами акції є ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», Альянс громадського здоров’я, ЛОБФ «Медицина і право» спільно з управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради, Департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, БФ «САЛЮС», комісією з питань охорони здоров’я Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації з метою донесення до органів влади і ЗМІ нагальної проблеми щодо необхідності виділення бюджетних коштів на лікування вірусного гепатиту С (ВГС). У кампанії візьмуть участь представники неурядових організацій, а також представники органів влади.

На підтримку як глобальної компанії боротьби з вірусними гепатитами, так і національної, 19 липня учасники Міжнародної літньої школи «Права людини у сфері охорони здоров’я: навчання і викладання» провели флешмоб. Така літня школа проводиться Асоціацією шкіл громадського здоров’я в Європейському регіоні (ASPHER) спільно з кафедрою медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» та ЛОБФ «Медицина і право».

Акцію «Гепатит С: гра на виживання» проводять, аби пояснити нагальну проблему щодо необхідності виділення бюджетних коштів на лікування вірусного гепатиту С. Бо, як зазначають організатори, лише 10% хворих, які потребують термінового лікування, можуть отримати його за державні кошти (станом на жовтень 2015 року у Львівській області на диспансерному спостереженні з діагнозом «Хронічний вірусний гепатит «С» перебувало 1146 пацієнтів, з них потребувало лікування 560 хворих).

Тому важливо, аби лікування було ефективним: 1) щодо лікарських засобів (схеми без софосбувіру менш ефективні та в кілька разів дорожчі); 2) щодо кількісних показників (не більше трьох тисяч курсів лікування на рік з державного та місцевих бюджетів не створюють необхідного впливу на епідемію); 3) щодо усіх верств населення, включно з уразливими верствами (подекуди доступ до лікування уразливих верств через стигматизацію обмежений, а вони мають вагомий вплив на епідемію).

У Глобальній стратегії у сфері охорони здоров’я «Вірусний гепатит 2016-2021», прийнятій ВООЗ на 69-й сесії, 28 травня 2016 року, зазначено: «Необхідність глобальної стратегії у сфері охорони здоров’я, яка присвячена вірусному гепатиту, зумовлена широкомасштабним і складним характером пандемії гепатиту, а також зростаючим усвідомленням того, що вона є важким тягарем для здоров’я населення та існуючих можливостей для реагування. Сьогодні лише невелика кількість країн реалізували ці можливості, заходи які вживаються цими країнами, носять фрагментарний характер та є неадекватними. Настав час вжити злагоджені заходи реагування у сфері охорони здоров’я, надаючи пріоритетне значення ефективним заходам втручання з використанням підходів, які забезпечують високу якість послуг з дотриманням принципу справедливості».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів