У Львові триває акція з профілактики туберкульозу й хронічних захворювань органів дихання

10:05 30 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: guoz.lviv.ua

Як нагадали в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, традиційно на початку весни управління охорони здоров’я Львівської міської ради проводить у нашому місті акцію «Дні профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання».

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 30 березня, «Щоденному Львову»:

«Традиційно на початку весни управління охорони здоров’я Львівської міської ради проводить у місті акцію «Дні профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання». Цього року акція проходить з 23 березня до 23 квітня.

Акція приурочена до Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз і має на меті активізацію інформаційно-просвітницьких, громадських, лікувально-профілактичних заходів із запобігання виникненню і поширенню цих небезпечних недуг. Начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб повідомив також:

«У зв’язку з погіршенням соціально-економічного благополуччя мешканців, міграцією населення, війною на сході країни, захворюваність на туберкульоз всіх локалізацій у Львові зросла з 52,7 на 100 тисяч нас. у 2013 році до 56,5 на 100 тисяч нас. у 2014 році. Негативним також є зростання показника смертності від туберкульозу у Львові з 8,8 на 100 тисяч у 2013 році до 10,6 на 100 тисяч у 2014 році.

Цей показник зріс, в основному, за рахунок резистентних форм туберкульозу. Водночас, порівняно з минулим роком, знизилася частка деструктивних форм туберкульозу з 36,9% до 34,8%».

Туберкульоз залишається серйозною проблемою та викликом для громадянського здоров’я в усьому світі. Зараження туберкульозом відбувається при вдиханні повітря в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, де перебуває або перебувала хвора на відкриту форму туберкульозом людина. Збудник легко потрапляє в організм людини, проте, частіше не викликає захворювання, а вступає в «мирні» відносини з імунною системою організму. Лише у 10% осіб, які інфікувалися туберкульозною паличкою, розвивається захворювання.

На розвиток захворювання туберкульозом в суспільстві впливає політична та економічна напруженість, безробіття, міграція, біженці, алкоголізм, наркоманія, СНІД тощо. Діагностика, визначення груп ризику та виявлення захворювання на туберкульоз повинно починатися з профілактичних оглядів та скринінгового анкетування на туберкульоз, яке проводиться сімейними лікарями.

Сьогодні обстеження та лікування туберкульозу є повністю на державному забезпеченні та безкоштовне для пацієнтів.  Для діагностики туберкульозу проводять анкетування, рентгенологічне обстеження органів грудної клітки і аналіз мокротиння, а дітям – пробу Манту.

Відвідайте поліклініку, щоб бути впевненим у власному здоров’ї, а у разі виявлення захворювання терміново розпочати лікування. Правильно і вчасно поставлений діагноз – це запорука одужання. Туберкульоз – виліковний. 

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) – це хворобливий стан, що характеризується дифузним ураженням дихальних шляхів, обмеженням їх прохідності, яке, зазвичай, прогресує і асоціюється з незвичайною запальною відповіддю легень на шкідливі частки або гази, головним чином, у зв'язку з курінням.

У світі нараховується 600 млн. хворих на ХОЗЛ. Останніми десятиліттями відбувається невпинне зростання рівня захворюваності, зумовлене поширенням тютюнопаління, забрудненням довкілля, появою нових атипових збудників, нераціональним повсюдним використанням антибіотиків, зростанням вторинних імунодефіцитних станів, старінням населення.

Це захворювання є найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх легеневих захворювань. За прогнозами ВООЗ, до 2020 року ХОЗЛ посяде третє місце серед причин смерті в світі і зумовить 4700000 смертей на рік.

Проблемою хронічного обструктивного захворювання легень є те, що розвивається воно непомітно для хворого і, до моменту появи задишки, призводить до незворотних морфологічних змін у бронхолегеневій тканині. Пропонуємо Вам протестувати себе: 

якщо:

Вам більше 40 років,

Ви курите, або працюєте у шкідливих умовах,

кашляєте зранку,

відкашлюєте харкотиння,

у Вас виникає задишка при фізичному навантаженні,

і Ви відповідаєте «Так» на три з п’яти запитань – зверніться до лікаря та отримайте скерування на дослідження функції зовнішнього дихання (спірографію) та флюорографічне обстеження.

Лише розпочавши лікування на ранніх стадіях, у Вас є шанс бути здоровими!».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів