У Львові – проблема з обстеженням водіїв на алкоголь та наркотики, – медик

13:48 21 лютого 2018 р.

Фото до новини

Медичні заклади Львова не можуть забезпечити своєчасне та швидке освідчення водіїв, яких, з підозрою на вживання алкоголю або наркотиків, затримують патрульні поліціянти.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 21 лютого, під час прес-конференції на тему «Медичні огляди водіїв для визначення стану алкогольного сп’яніння та впливу на них наркотичних чи токсичних речовин», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив заступник начальника управління патрульної поліції Львова Володимир Струк.

За його словами, понад рік відтоді, як ліквідували кабінет медоглядів з виявлення алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння на вулиці Науковій у Львові, патрульна поліція Львова має проблеми з освідченням водіїв на стан алкогольного сп’яніння. Наразі у Львові є тільки дві лікарні, куди патрульні поліціянти можуть привезти водія, якого підозрюють у тому, що він вживав алкоголь. Це – комунальна міська клінічна лікарня швидкої допомоги та 8-ма міська клінічна лікарня.

- Але на практиці ми стикаємося з тим, що не завжди є можливість освідчувати водіїв швидко. Туди привозять осіб, які потребують негайної медичної допомоги. До того ж, не завжди там на місці є лікарі-наркологи. Через це, висновки лікарів порушники потім оскаржують в судах, - каже поліціянт.

В окремих випадках патрульні Львова змушені відвозити порушників у лікарню до Пустомитів, тому що там є належні умови для освідчення таких випадків.

Директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак стверджує, що проводити медогляд на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння може будь-який лікар або фельдшер.

- До напруги у Львові спричинилося закриття кабінету, який працював на вулиці Науковій. Але ми його закрили через те, що він монополізував освідчення водіїв. І така монополія була на користь порушникам. Ми мали десятки скарг на роботу цього кабінету. Оскільки це – не медична допомога, то ця послуга – децентралізована, - пояснює лікар.

З Іриною Микичак погоджується головний лікар Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик. Вона каже, що вищезгаданий кабінет працював на Науковій ще з радянських часів. Там працювало 5 наркологів та 5 фельдшерів, роботу яких фінансували з державного бюджету. Натомість цей вид медогляду може виконати будь- який лікар.

Голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров'я Львівської обласної ради Михайло Гичка наголосив, що два роки тому він отримував дуже багато скарг від працівників поліції, які стверджували, що вони затримали водія напідпитку, натомість вищезгаданий заклад надавав неправдиві довідки.

За інформацією Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень, у 2017 році на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння було обстежено 7759 водіїв. Найбільше таких медичних оглядів було в Городоцькому, Жовківському, Самбірському та Бродівському районах.

- Ми маємо проблему з освідченням водіїв виключно у місті Львові. В мільйонному місті, де працює десяток тисяч медичних працівників, де є велика кількість потужних закладів охорони здоров’я, не можуть забезпечити рутинну роботу освідчення водіїв, - зазначила Ірина Микичак.

- Треба, щоби обстеження можна було провести у будь якому медичному закладі Львова. Щоби ні головний лікар, ні см обстежуваний не знав куди працівник поліції буде везти на обстеження. І це – правильно, - наголошує Мирослава Кабанчик.

На її думку, Львову, аби вирішити проблему з освідченням водіїв на алкоголь чи наркотики, потрібно закупити спеціальне обладнання.

- Це не є дороговартісне обладнання. Його ціна – від 3 тисяч гривен до 30 тисяч гривен. Я вважаю, що кожен заклад може собі дозволити. Особливо, якщо медичні заклади в районах це змогли зробити, то й у Львові зможуть, - зауважила Мирослава Кабанчик.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів