У Львові на 16,2% зріс рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями

10:40 16 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Львівський портал

Про це попереджає в середу прес-служба міської ради.

Як повідомила сьогодні, 16 липня, «Щоденному Львову», прес-служба міської ради, стихійна торгівля призвела до зросту рівня захворюваності гострими кишковими інфекціями. У повідомленні також конкретизується:

«За 6 місяців 2014 року зріс рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями. Аналіз інфекційної захворюваності у м. Львові показує, що, порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість гастроентероколітів зросла на 16,2%.

Серед населення Львова зареєстровано 3 випадки дизентерії, 21 випадок захворювання сальмонельозом. Про це повідомило відділення організації епідеміологічних досліджень Львівського міського відділу ДУ «Львівський ОЛЦ ДСЕСУ».

Отож, за 6 місяців 2014 року серед населення м. Львова реєструється така захворюваність кишковими інфекціями: кількість гастроентероколітів зросла, порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 16,2%. Зареєстровано 1226 випадків з інтенсивним показником – 163,2 на 100 тис. населення проти 1027 випадків (інт. пок. 130,4) за 6 місяців 2013 року.

Перебіг епідпроцесу групи кишкових інфекцій характеризується окремими випадками захворювань та наявністю поодиноких спалахів. Основними причинами захворюваності гастроентероколітами у дітей перших років життя є недотримання особистої гігієни батьками, порушення правил приготування, зберігання і використання дитячих сумішей.

Серед дітей, які відвідують дитячі дошкільні заклади, зареєстровано 61 випадок захворювання гастроентероколітами (серед школярів – 68 випадків). Причина виникнення гастроентероколітів встановлена в 28,9%.

Найбільший відсоток становлять такі збудники кишкових інфекцій:

ротавіруси – 29,4%;

ентеробактер аерогенес – 22,9%;

клебсіела – 24,0%;

стафілокок – 6,5%.

Ріст захворюваності відбувається через гастоентероколіти, в яких не встановлений збудник інфекції з таких причин:

– 30% хворих до звернення за медичною допомогою займаються самолікуванням із використанням антибіотитків; 

– 28% хворих (в основному дорослі) звертаються за меддопомогою на 3-5 день з моменту захворювання.

Серед населення м. Львова зареєстровано 3 випадки дизентерії (з них 2 випадки у дітей до 17 років). Ймовірними факторами інфікування вважають недотримання правил особистої гігієни та вживання невимитих фруктів, овочів та кисло-молочних продуктів (сир, сметана), придбаних на ринках м. Львова («Привокзальний», «Добробут», верхній та гуртовий ринки «Шувар»).

Зареєстровано 21 випадок захворювання сальмонельозом (10 дітей, віком до 17 років). Ймовірними факторами інфікування вважають ринкову продукцію:

– яйця, які пройшли неповну термічну обробку (стихійний р-к біля ТЦ «Іскра», «Санта-Барбара», «Привокзальний», стихійний ринок на вул. Китайській, р-к «Левандівський», стихійний ринок біля р-ку «Добробут»); 

- десерт «Тірамісу» (одна з піцерій м. Львова);

– бульйон, студень з курячого м’яса («Левандівський» р-к., Привокзальний р-к, СМ «Скриня», кіоск на р-ку «Княжий»);

– шашлик, котлети зі свинини, які пройшли неповну термічну обробку (м’ясо свинне – «Винниківський» ринок, гуртовий р-к «Шувар»).

За 6 місяців 2014 року зареєстровано 1 спалах ГКІ у січні 2014 року (5 випадків захворювання кишковими інфекціями (ХТІ, ГКІ за первинним діагнозом), який пов’язаний із вживанням десерту «Тірамісу» в одній з піцерій м. Львова).

Причиною виникнення є Salmonella enteritidis, встановлена бактеріологічною лабораторією ДУ «ЛОЛЦ ДСЕС України». Обставини, що сприяли виникненню спалаху – це недотримання санітарних норм і правил на об’єкті, непроведення дезінфекції столового посуду, відсутність деззасобів для дезінфекції столового посуду, курячих яєць, невідповідність вимогам НД (не більше 36 год. при температурі від 0 до 6 градусів С) терміну реалізації десерту «Тірамісу» (встановлений 48 год.), що підтверджено результатами бактеріологічних досліджень.

Можливим фактором передачі збудника інфекції послужив крем для десерту «Тірамісу», з якого виділено патогенну і умовнопатогенну мікрофлору. Ймовірним джерелом збудника інфекції був персонал закладу громадського харчування, який виділяв збудника інфекції в оточуюче середовище (був носієм інфекції) на об’єкти довкілля, на обладнання, на спецодяг працівників закладу».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів