У дитячому опіковому 8-ї львівської лікарні допомогли цього року 269 дітям

14:30 17 вересня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

Щороку на Львівщині зазнають опіків в середньому майже 700 дітей.

Про це повідомили у вівторок, 17 вересня, у Львівській міськраді, де також розповіли: «За частотою опікові травми займають друге місце серед дитячого травматизму, проте за важкістю клінічного перебігу, складністю лікування та наслідками – є одними із найскладніших. Стаються вони зазвичай у побуті через незнання або необачність дорослих».

«Аби захистити малюків від травми, яка часто потребує лікування впродовж усього життя, міське управління охорони здоров’я традиційно проводить у Львові інформаційно-профілактичну кампанію із запобігання опіків у дітей. Адже найкращий спосіб лікувати опіки – запобігти. І ця робота вже дає неабиякі результати», – поінформували також у міськраді.

«У Львові та Львівській області щороку майже 700 дітей зазнають опіків різних ступенів важкості, і дві третини з них потребують стаціонарного лікування у спеціалізованому опіковому центрі на базі КНП «8-а міська клінічна лікарня  Львова». Найбільше дітей отримують опіки у віці від одного до п’яти років – в період, коли вони активно пізнають світ. І це стається із вини або недогляду батьків», – розповіли також у міськраді.

«Найбільша концентрація опіків серед дітей – понад 60% –стається у віці від одного до 3 років винятково через недогляд батьків. Стаються вони у побуті – на кухні і у ванній кімнаті. Достатньо гарячої води, яка міститься в одному горнятку чаю або кави, щоб спричинити важкий опік площею 30% у дитини віком до трьох років», – наголосив керівник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Чиновник також зазначив: Тому скеровуємо свої зусилля на те, щоб вчити, пояснювати молодим батькам, дорослим, як запобігти опікам. Бо опікова хвороба – це хвороба на все життя. Виписуючись з центру, люди до кінця не усвідомлюють, що впродовж багатьох років їхнім дітям доведеться робити десятки оперативних втручань – для попередження розвитку рубців, для усунення контрактур, щоби дитячий організм міг повноцінно рости і розвиватися. І це стає не лише медичною проблемою, а й соціальною, бо впливає на психологію дитини: дитина часто уникає суспільства через те, що вона не така, як інші».

«Аби підвищити рівень обізнаності і відповідальності батьків за здоров’я своїх дітей, і щоб профілактувати дитячий травматизм від опікової хвороби, управління охорони здоров’я Львівської міської ради проводить щорічну акцію із профілактики опіків у дітей. Цьогоріч вона триватиме з 16 до 30 вересня. І саме ця робота вже дає неабиякі результати, адже щорічно зменшується кількість дітей, які зазнають опіків», – повідомили також у міськраді.

«За вісім місяців 2016 року у дитячому опіковому відділенні 8-ї міської клінічної лікарні лікувалося 340 дітей. За аналогічний період 2017 року – уже 329 дітей, що на 14 дітей менше. За цей період 2018 року – 299 дітей, що на 27 дітей менше, ніж 2017 року. А за вісім місяців 2019 року – 269 дітей, що на 30 дітей менше, ніж 2018 року», – розповіли також у міськраді.

«Зокрема, задля поширення інформації про небезпеку опіків та можливості їх уникнення, міське управління спільно з фахівцями опікового центру 8-ї міської клінічної лікарні розробило спеціальні буклети, які розповсюджують у дитячих садочках і школах. У всіх жіночих консультаціях закладів охорони здоров’я Львова запроваджені «Школи відповідального батьківства»: в процесі підготовки до пологів майбутніх мам навчають, як профілактувати опіки у дітей, а під час відвідування дитячих поліклінічних відділень – для батьків проводять спеціальні інструктажі та роз’яснення», – повідомили також у міськраді.

«У дошкільних навчальних закладах батьків навчають, як вберегти дитину від опіків.
Проте, якщо опік все-таки трапився, то дуже важливо вміти належно надати першу допомогу, адже неправильні дії дорослих у такій ситуації можуть значно нашкодити дитині», – розповіли також у міськраді.

«Якщо дитина вже обпеклася, то, для початку, треба забрати її від джерела опіку і зняти одяг. Далі слід охолодити уражену ділянку шкіри за допомогою вологої тканини або холодної води. Дуже важливо надати допомогу впродовж перших п’ять хвилин, бо чим швидше охолодимо тканини – тим меншою буде глибина опіку і, відповідно, меншою буде важкість травми», – повідомив дитячий лікар-комбустіолог Олег Александрович.

«У жодному разі не можна мазати шкіру спиртом, кремами чи олією, бо вони роблять плівку і можуть поглибити опік. Важливо захистити рану від інфекції – накласти чисту стерильну пов’язку на уражену ділянку тіла, і обов’язково звернутися до медичних працівників, бо самостійно визначити глибину опіків надзвичайно важко», – наголосив  медик.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів