Серцево-судинні захворювання щороку вбивають більше чотирьох тисяч львів`ян

18:36 26 вересня 2013 р.

Із них біля 200 гинуть від гострого інфаркту міокарда.


Сьогодні, 26 вересня, у Всесвітній день серця, прес-служба Львівської міської ради нагадує, що 65% причин смертності в Україні – серцево-судинні захворювання. Причому вони втричі перевищують разом узяті показники смертності від раку, туберкульозу, інфекційних захворювань та СНІДу.

Відтак, за даними начальника управління охорони здоров’я ЛМР Володимира Зуба, тільки через серцево-судинні захворювання населення України щороку зменшується на 1%. Зокрема на інфаркт міокарда щороку хворіє близько 50 тисяч осіб. А з них більше 10 тисяч – помирає.

Також щороку від серцево-судинних захворювань помирає й більше чотирьох тисяч львів`ян. Із них біля 200 – від гострого інфаркту міокарда.

А більшість – у себе вдома або на вулиці, тобто – за межами медичних установ, не звернувшись до лікаря. Причому від гострого інфаркту міокарда доволі часто помирають люди працездатного віку, серед яких і зовсім молоді. А основні причини, які приводять до інфаркту – це куріння, надмірна маса тіла, підвищений тиск, стреси, низька фізична активність, підвищений рівень холестерину, несвоєчасне звертання до лікаря.

Відтак начальник управління охорони здоров’я ЛМР нагадує, що смертельну небезпеку інфаркту міокарда можна значно зменшити, якщо своєчасно звернутись за медичною допомогою і якомога швидше поставити правильний діагноз. Бо, як інформує завідувач кардіологічного відділення для хворих на інфаркт міокарда 8-ї міської лікарні Лідія Горбач, досвід показує – пацієнтів більше насторожують «колючі» або довготривалі болі в ділянці серця, але вони, як правило, не серцеві.

Тому дуже важливо звертати увагу на класичні симптоми інфаркту міокарда: якщо стискаючий або пекучий біль за грудиною триває понад 15-20 хвилин, і не допомагає нітрогліцерин, – слід негайно викликати «швидку». Хоч є й атипові симптоми, коли біль віддає в ліве плече або в обидва, чи його відчувають в ділянці шлунка тощо. Але, на жаль, хворі не рідко терплять біль і звертаються за допомогою лише на 3-4 день.

Відтак прес-служба міської ради інформує про симптоми, які характеризують можливий інфаркт міокарда:

Біль за грудиною стискаючого або пекучого характеру, відчуття стискання (дискомфорту) в грудній клітці.

Біль в лівій руці, лівому плечі, в ділянці між грудиною і пупком, або біль «віддає» в шию, щелепу, підборіддя.

Задуха, відчуття нестачі повітря.

Холодний піт.

Відчуття безпричинного страху.

Іноді — нудота, блювання, відчуття важкості в ділянці шлунка.

А на запитання «Що робити до приїзду «швидкої»?» прес-служба міської ради відповідає:

Розжувати одну таблетку аспірину (325 мг).

Прийняти під язик одну таблетку нітрогліцерину (не валідолу!).

Якщо ж симптоми не проходять, то через п’ять хвилин прийняти другу таблетку нітрогліцерину.

Якщо ж симптоми припинилися — звернутися до кардіолога поліклініки відразу після покращення стану.

Якщо ж симптоми зберігаються більше 15 хвилин — негайно викликати швидку допомогу.

Роз’яснює прес-служба Львівської міської ради й те, що таке інфаркт:

«Серце «живлять» три коронарні артерії. При ураженні однієї з них атеросклеротичною бляшкою формується кров’яний згусток – тромб, який блокує доступ крові до серцевого м’язу. Так розвивається інфаркт міокарда або серцевий напад. Інфаркт, як правило, застає людину зненацька, і часто смерть наступає миттєво. Все залежить від того, якої глибини та обширності інфаркт, якого віку і в якому стані людина, наскільки вчасно звернулася за допомогою.

Видалити тромб із судини можна тільки двома шляхами: за допомогою введення тромболітичних препаратів, які розчиняють тромб, або негайним (ургентним) хірургічним втручанням (ангіопластика, стентування). І чим швидше від початку больового приступу буде проведено відновлення кровообігу, тим менша вірогідність розвитку ускладнень та менший ризик смерті. В певні часові терміни більшість пошкоджень міокарду є зворотніми. Якщо тромболітик ввести у перші 40 хв. (на дому) – інфаркт не розвинеться взагалі, у перші 3 год. – інфаркт може не розвинутись, якщо протягом 6-12 год. – інфаркт розвинеться, але з меншою зоною ураження. Тому найважливіше вчасно викликати швидку медичну допомогу.

На сьогодні тромболізис став доступним для мешканців Львова і області. Кваліфіковані кардіологічні бригади швидкої медичної допомоги забезпечені тромболітичними препаратами, які вводять на догоспітальному етапі. Препарат вводиться ін`єкцією у вену або за допомогою крапельниці. Кардіологи в кожному індивідуальному випадку зважують усі покази та протипокази, перед тим, як провести тромболізис. Адже є ряд захворювань і станів, при яких тромболітик вводити не можна. Наступний етап після розчинення тромба – коронароангіографія та проведення стентування проблемної коронарної артерії, які виконуються в лікарнях міста.

Щоб зберегти серце здоровим на довгі роки потрібно:

Не курити (дослідженнями доведено, що раптова смерть у курців трапляється в 4 рази частіше, а інфаркт міокарда розвивається вдвічі частіше);

Правильно і різноманітно харчуватися (м’ясо, риба, овочі, фрукти, крупи, хліб із цільного зерна, олія, менше жирів і солодощів);

Контролювати свій артеріальний тиск (він не повинен перевищувати 140/90 мм рт ст, а при стабільному підвищенні – регулярно приймати ліки, призначені лікарем);

Стежити за своєю вагою, більше рухатись, особливо на свіжому повітрі (проходити швидким кроком не менше 3 км за день);

Після 40 років регулярно перевіряти рівень холестерину і цукру в крові».

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів