Під час «Днів раннього виявлення глаукоми» встановлено цей діагноз у 65 львів’ян

15:23 30 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, управління охорони здоров'я ЛМР Львівської провело з 2 до 13 березня заходи щодо раннього виявлення і лікування захворювання глаукоми.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 30 березня, «Щоденному Львову»:

«У рамках Всесвітнього дня боротьби з глаукомою (6 березня), управління охорони здоров'я Львівської міської ради з 2 до 13 березня 2015 року провело заходи щодо раннього виявлення і лікування цього захворювання. Для ефективної діагностики глаукоми управління охорони здоров’я Львівської міської ради створило міський глаукомний кабінет на базі комунальної 8-ї міської клінічної лікарні. Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб розповів також:

«У всіх поліклінічних відділеннях міста вчетверте провели щорічну акцію «Дні раннього виявлення глаукоми», впродовж якої мешканці міста, з метою профілактики слабкозорості й сліпоти, змогли виміряти внутрішньоочний тиск. Окрім того, у Львові було проведено широку інформаційно-просвітницьку роботу: розміщено біл-борди про небезпеку глаукоми, висвітлено актуальність цього захворювання в багатьох мас-медіа, прочитано лекції на тему глаукоми для лікарів і пацієнтів.

Під час акції цього року тонометрію (вимірювання внутрішньоочного тиску) було проведено 7668 особам. Діагноз «глаукома» вперше встановлено у 65 пацієнтів. За чотири роки за результатами акцій виявлено 277 осіб з таким діагнозом.

Ці люди мають шанс уникнути ускладнень глаукоми, і, таким чином, покращити якість життя у майбутньому. Тому ми наполегливо наголошуємо мешканцям Львова про необхідність регулярно відвідувати лікаря-офтальмолога, вимірювати внутрішньоочний тиск, бо, за умови вчасної діагностики, правильного лікування та виконання усіх рекомендацій лікаря, зір при глаукомі можна зберегти». 

Для ефективної діагностики глаукоми необхідне сучасне обладнання. З цією метою управління охорони здоров’я Львівської міської ради створило міський глаукомний кабінет на базі комунальної 8-ї міської клінічної лікарні. За бюджетні кошти (354,8 тис. грн.) міський глаукомний кабінет був оснащений сучасним статичним периметром. 

Периметрія – це стандартний функціональний тест при глаукомі, який має ключове значення для її діагностики та лікування. За позабюджетні кошти було придбано щілинну лампу (16,7 тисячі грн.) та проведено ремонт приміщення глаукомного кабінету (79,5 тисячі грн.). 

У міський глаукомний кабінет пацієнти скеровуються лікарями-офтальмологами поліклінік м. Львова, з метою вирішення питання оперативного лікування глаукоми, корекції консервативного лікування у разі відсутності ефекту від попередніх призначень, необхідності проведення додаткових обстежень для уточнення діагнозу. 

Довідка

Глаукома може позбавити зору! Зір – найважливіший з п'яти органів чуття, оскільки забезпечує нам 80% інформації про навколишній світ.

Недарма, якщо йдеться про щось дуже цінне, кажуть: «Берегти, як зіницю ока». Але ми, зазвичай, не замислюємося, що нашим очам загрожує багато небезпек: комп’ютери, телевізори, нездорова їжа та екологія, стреси, надмір навантаження, очні хвороби. І серед останніх вкрай серйозним захворюванням є глаукома, яка без лікування завершується сліпотою. 

Глаукома – це група захворювань органу зору, спільними ознаками яких є підвищення внутрішньоочного тиску, а спільними наслідками – атрофія зорового нерву зі специфічними змінами поля зору.  Глаукома на початкових стадіях протікає безсимптомно і тільки на пізніх стадіях проявляється помітним звуженням поля зору та зниженням гостроти зору, аж до сліпоти.

Людина втрачає зір при глаукомі внаслідок атрофії – загибелі зорового нерву. Основною причиною атрофії є підвищення внутрішньоочного тиску.

Ось чому так важливо всім особам, старшим 40 років, один раз на рік контролювати рівень внутрішньоочного тиску, а при наявності захворювання – частіше. Якщо ж у людини в роду були випадки глаукоми, є супутня патологія (цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, схильність до вазоспазмів, мігрені тощо), протягом тривалого часу вона вживала кортизонові препарати, наприклад, у медичних мазях або в астматичних аерозолях, то людина, безперечно, відноситься до групи ризику та повинна бути під пильним наглядом лікаря-офтальмолога.

Згідно з результатами досліджень, практично у всіх регіонах світу серед причин сліпоти друге місце займає глаукома, що підкреслює її соціальну значущість як одного з найбільш інвалідизуючих захворювань. Ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока – 9%. Якщо внутрішньоочний тиск утримується на високому рівні, то сліпота розвивається через 3 роки.

У світі зареєстровано 105 млн. хворих на глаукому, серед них понад 12 млн. пацієнтів, сліпих внаслідок глаукоми. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн. осіб протягом 10 років, тобто, з кожним роком їх стає більше на 2 мільйони. 

Динаміка захворюваності на глаукому в Україні характеризується аналогічними тенденціями та є невтішною. Щорічно виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. В Україні 170 тис. людей страждають цією недугою. Глаукома займає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

За інформацією головного позаштатного спеціаліста управління охорони здоров’я з офтальмології Тетяни Смаль, у Львові нараховується понад 3 тисячі хворих на глаукому. З них більше 800 осіб на стадіях, коли розвивається незворотна сліпота».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів