Обласний лабораторний центр Держсанепідслужби застерігає львів’ян щодо дирофіляріозу

12:23 1 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: asd4you.ru

Медики нагадують у четвер, що небезпека зараження ним зростає в спекотні дні.

Як повідомила сьогодні, 1 серпня, «Щоденному Львову», прес-служба міської ради, Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» попереджає, що останнім часом у спекотну пору року виникає загроза зараження дирофіляріозом, щоправда, водночас додає: «Однак, досі мікрофілярії (личинки) виявляли лише в крові тварин». У повідомленні також сказано:

«У зараженому організмі тварини паразити досягають статевої зрілості й за добу народжують до 5 тисяч личинок, які циркулюють у крові. За різними даними, в організмі тварини та людини паразити живуть від 4-5 місяців до двох років. В усіх випадках необхідне хірургічне видалення паразита.

Дирофіляріоз (dirus — жахлива, filum — нитка) – паразитарне захворювання, яке передається укусом комара від хворої собаки чи кішки. Безпосередньо від людини чи тварини заразитися не можна. 

Раніше цю недугу, як і малярію, вважали завізною. Проте, останнім часом дирофіляріоз набув місцевого характеру. Його поширенню сприяють природні катаклізми та потепління.

Дирофіляріоз реєструють, як правило, в країнах з теплим і вологим кліматом. Перший випадок захворювання в Україні зафіксували ще 1996 року. 

Збудник потрапляє в організм людини зі слиною комахи. У результаті утворюється так звана мігруюча пухлина, всередині якої є гельмінт.

Він локалізується у підшкірній клітковині та може вразити будь-який орган. Найчастіше паразита виявляють під шкірою, в очах, голові, на шиї, а також в легенях. 

Ознаками захворювання у людини може бути свербіж різного ступеня інтенсивності. Пізніше може з’явитися біль та почервоніння, локальні набряки, абсцес.

При розміщенні паразита в легенях, захворювання в більшості випадків протікає безсимптомно. Утворюються так звані «холодні ушкодження», які виявляються випадково при рентген-обстеженнях. За добу пухлина з паразитом, завдовжки 10-15 сантиметрів, долає близько тридцяти сантиметрів.

Ознаки дирофіляріозу в собак: набряки міжщелепного простору та кінцівок, хронічний сухий кашель, задишка, хрипи у легенях, ціаноз шкіри. При розвитку тромбоемболії у легенях спостерігається лихоманка та виділення під час кашлю мокротиння з кров’ю.

Для профілактики дирофіляріозу лікар-паразитолог відділення організації епідеміологічних досліджень Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» О. Бегей радить:

«Для початку необхідно захищати себе і домашніх тварин від комарів. Використовувати різні репеленти (препарати, що відлякують комарів і мошкару), електрофумігатори, інсектицидні спіралі.

Крім того, потрібно носити одяг, що максимально захищає від укусів комах. Також обладнати домашні вікна й двері спеціальними сітками.

До того ж, для домашніх тварин рекомендують використовувати різні види нашийників та інших засобів, що захищають від бліх і кліщів, які також є переносниками дирофіляріозу. Найважливішим напрямком профілактики дирофіляріозу є профілактика зараження основного хазяїна паразита – собак».

Слід пам’ятати, що своєчасне звернення до лікаря та лікування убезпечать вас від ускладнень».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів